طیبه نیکو در گفتو گو با خبرنگار خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) با تشریح مشکلات اقتصادی در حوزه نشر و تبلیغ و توزیع کتاب گفت: در واقع آن چیزی که امروز در استان فارس شاهد هستیم این است که در ارتباط با کتاب، بویژه حوزه ادبیات کودک و نوجوان، فعالیتهای صورت گرفته چشم گیر و راضی کننده نیست و متاسفانه ناشران چندان به نویسندگان و شاعران باسابقه در این حوزه توجه نمی کنند.
اين فعال در حوزه ادبیات كودك و نوجوان گفت: در سالهای اخیر مترجمها و نویسندههای شناخته شده و باتجربه پركار نبودهاند زيرا ناشران به سمت کسانی میرود که بیتجربهاند. البته من قبول دارم که نویسندههای جوان هم باید از جایی شروع کنند اما حقيقت اين است كه مترجمان و نویسندههای حرفهای دیگر رغبتي براي كار ندارند.
وي گفت: متاسفانه مساله توزیع کتاب در استان فارس خوب نيست و بعضا شاهد چاپ کتاب هایی هستیم که محتوای ضعیفی دارند و در بحث چاپ مجموعه شعر نیز کتابهای بسیاری برای کودک و نوجوان به چاپ میرسند که از نظر وزن و قافیه هم مشکلات بسیار زیادی دارند چه برسد به محتوا و مضمون.
این نویسنده با اشاره به بحث تصویرگری کتاب کودک و نوجوان در این استان گفت: آثار چاپ شده در استان فارس ضعف هاي زيادي دارد و نویسندگانی که امکان چاپ کتابهای خود را به هر نحوی پیدا می کنند گله مند هستند، چرا که تصویرگری این کتابها اکثرا توسط کسانی انجام می شود که هيچگونه آگاهي نسبت به اصول روانشناسی کودک ندارند.
نیکو در ادامه سخنان خود حمایت نهادهای فرهنگی از دست اندرکاران حوزه نشر را خواستار شد و عنوان کرد: علاوه بر مشکلات موجود در این زمینه در استان فارس، نهادهای فرهنگی متولی نیز آنگونه که باید و شاید عمل و همکاری نمی کنند در حالي كه می توانند با خرید کتاب از نویسنده ها، آثار را در اختیار مخاطب کودک ونوجوان قرار دهند و به این وسیله گامی در جهت ارتقای سطح سرانه مطالعه در استان بردارند.
وی افزود: موضوع دیگر وضعیت توزیع کتاب در استان فارس است. در حال حاضر کتابهای بسیاری منتشر میشوند که خیلی از آنها واقعا شاهکارند اما انعکاسی ندارند و کسی حتی از انتشار آنها مطلع نمیشود. به این ترتیب نه تنها مترجم یا نویسنده جوانی که اولین کتابش منتشر شده، مورد استقبال قرار نمیگیرد، بلکه از همان ابتدا سرخورده می شود. اگر هم شخصی با هزینه خودش کتاب چاپ کند، سیستم توزیع حاضر نیست حتی به صورت امانی کتابش را توزیع کند. اگر سیستم توزیع دولتی راهاندازی شود، یا به سیستمهای پخش کتاب خصوصی کمک شود، بخش زیادی از این مشکلات حل خواهد شد. وقتی کارهای جدید بهخوبی توزیع نمیشوند و کسی از آنها استقبال نمیکند، نویسنده تحقیر میشود و اثر دوم و سومی هم در کار نخواهد بود.
وی بیان کرد: مسائل اقتصادی و افزایش هزینهها طی سالهای اخیر باعث شده که نویسندگان، آن طور كه بايد رغبتی به چاپ آثار خود نداشته باشند و از آنجایی که خانواده ها به دلیل مشکلات اقتصادی توان خرید کتاب برای کودکان و نوجوانان خود ندارند، تنها سعی می کنند با خرید اسباب بازی آنها را راضی نگه دارند.
نیکو یادآور شد: معمولا گفته شده مردم به علت مشکلات اقتصادی و بیپولی کتاب نمیخرند، اما برخی از فعالان حوزه کتاب معتقدند در کنار این موضوع چیز دیگری که باعث کتاب نخریدن و پایین آمدن تیراژ آن شده بیاعتمادی مردم به کتابهای منتشرشده است که میتواند از تبعات ممیزی کتاب در گذشته باشد.
نویسنده کتاب «شعر و خدا» در ادامه گفت: به نظر میآید برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی و معرفی نویسندگان این حوزه و بویژه نویسندگان بومی یکی از راهکارهای موجود برای تشویق کردن کودکان و نوجوانان به خواندن کتاب در شهرستانها و بویژه استان فارس باشد.
نیکو اظهار کرد: در زمینه فرهنگی هم اگر مقداری کار تبلیغی، آگاهیبخشی و اطلاعرسانی صورت بگیرد، اوضاع بهتر میشود، شايد اين موضوع به نظر گام کوچکی باشد، اما همین گام کوچک کمک زیادی به وضعیت نابسامان کتاب خواهد كرد.
طیبه نیکو در سال 1358 در زاهدشهر فسا از توابع استان فارس به دنیا آمد و در رشته حقوق قضایی به تحصیلات خود ادامه داد و در حال حاضر در کنار نویسندگی برای کودک ونوجوان، به کار وکالت نیز مشغول است. وی فعالیت ادبی خود را به صورت جدی از سال 76 آغاز کرد و آثارش طی سال های متمادي برگزیده جشنواره های مختلف استانی و کشوری شده است.
از جمله آثار این نویسنده می توان به «فردا به خواستگاری ماه می رود، من بیشتر انار اتفاق می افتم، کجایی بهارک، داداش کوچولو، شعر و خدا و حاشیه های بیعبور» اشاره كرد.
یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۹
نظر شما