پنجشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۵
شاخص‌ترین کتاب‌های مرکز اسناد انقلاب درباره امام (ره) و 15 خرداد

انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی فهرستی از شاخص‌ترین کتاب‌های منتشر شده خود را که تا به حال درباره امام خمینی(ره) نوشته شده را اعلام کرده است. این فهرست برای شناخت شخصیت امام خمینی و درک بهتر از قیام 15 خرداد است که می‌تواند چراغ راهی برای پژوهشگران و محققان باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، موسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به مناسبت فرارسیدن 14خرداد، سالروز ارتحال امام خمینی(ره) و قیام 15 خرداد، اقدام به معرفی کتاب‌های شاخص و برتر خود برای شناخت بهتر زوایای شخصیتی امام خمینی(ره) و درک بهتر واقعه قیام 15 خرداد کرده است. 

شناخت جنبه‌هاي مختلف شخصيت و انديشه‌هاي امام خميني(ره)
 

كتاب حاضر به قلم مصطفی رافعی و ترجمه مالك عبدي به جنبه‌های مختلف شخصیت و اندیشه‌های امام خمینی پرداخته است. این كتاب ضمن بیان خاستگاه تاریخی و نظری اندیشه سیاسی امام خمینی، جایگاه فلسطین، آمریكا، جهاد، انقلاب، اجتهاد، حكومت اسلامی و مسایل مربوط به زنان را در اندیشه و دیدگاه‌های وی تبیین كرده است كه می‌تواند در فهم اندیشه و عمل سیاسی مفید باشد. این کتاب ترجمه‌اي از کتاب «الامام الخميني؛ بعد اساسيه ـ في سوسيولوجيته و سيکولوجيته و سياسته و فقهه» است. همچنين در فصول مختلف به تناسب، مباحث ديگري را نيز در ارتباط با سيره عملي اهل بيت(ع)، قواعد و اصول مختلف فقه اسلامي در حوزه‌هاي گوناگون، مساله مهدويت و ظهور منجي و بازشناسي ريشه‌هاي آن در اديان مختلف مطرح کرده و با استفاده از ديدگاه‌هاي حضرت امام (ره) و مباني فکري و انديشه‌اي ايشان به تناسب به شبهات مطرح شده در حوزه‌هاي مذکور پاسخ داده است.

تاكتیك‌های مبارزاتی امام خمینی(ره) در یک کتاب 

این کتاب يکي از موضوع‌های طرح تدوين تاريخ انقلاب اسلامي است که به قلم حسین احمدی نوشته شده است. نگارنده در اين اثر، سيماي کلي رهنمودهاي مبارزاتي حضرت امام خميني(ره) را ترسيم کرده و از روش موضوع‌نگاري بهره برده و بر اين باور است که شناخت راهبردهاي انقلابي و مبارزاتي امام خميني(ره)، در ابتدا بايد با توجه به چارچوب‌هاي نظري و فکري ايشان صورت گيرد. بر اين اساس، بخش نخست پژوهش حاضر، به بررسي ويژگي‌هاي مهم قيام امام خميني(ره) اختصاص دارد. در اين بخش، تاثير تربيت ديني و خصوصيات شخصيتي و عرفاني امام و نقش ايشان به عنوان احياگر ديني مورد توجه قرار گرفته است. بخش دوم تبيين‌گر استراتژي مبارزاتي امام در يک فاصلة زماني از ابتداي ورود به مبارزه تا تبعيد به فرانسه است. نویسنده در بخش پاياني، تاکتيک‌ها، راهکارها و راهبردهاي مبارزاتي امام را در چهار حوزه فرهنگ، سياست، اقتصاد و بخش نظامي، توصيف و تفسير کرده است.

تاریخ قیام 15 خرداد به روایت اسناد 

آمریكا از چه‌ زمانی‌ به‌ دخالت‌ فعالانه‌ در ایران‌ اسلامی‌ دست‌ یازید؟ برای‌ بسط‌ سلطه‌ خود چه‌ راه‌هایی‌ را پیمود و چه‌ نقشه‌هایی‌ را ترسیم‌ كرد و چگونه‌ با موانع‌ احتمالی‌ به‌ مبارزه‌ برخاست‌؟ چگونه‌ دخالت‌ امریكا منجر به‌ قیام‌ 15 خرداد شد و پیامدهای‌ آن‌ چه‌ بود و چگونه‌ بعد از آن‌ به‌ سلطه‌گری‌ بی‌رقیب‌ در ایران‌ مبدل‌ شد؟ این‌‌ها سوالاتی‌ هستند كه‌ در کتاب «تاریخ‌ قیام‌ 15 خرداد به‌ روایت‌ اسناد» به آن‌ها پاسخ‌ داده می‌شود و گوشه‌هایی‌ از آن را به‌ روایت‌ اسناد بازگو می‌كند. این‌ اثر تالیفی است از جواد منصوری‌. 

در بخشی از این کتاب نوشته شده است: «دستگیری‌ یك‌ مرجع‌ معترض‌ و كشتار صدها تن‌ از مؤمنان‌ و مقلدان‌ وی‌ در تاریخ‌ ایران‌ بی‌سابقه‌ به‌شمار می‌رفت‌ و نشانه‌ای‌ بود از پیدا شدن‌ عاملی‌ جدید و تأثیرگذار در تصمیم‌گیری‌ سردمداران‌ رژیم‌. در آن‌ روزگار، رهبری‌ نهضت‌ دست‌های‌ پنهان‌ این‌ عامل‌ نوپدید را به‌خوبی‌ احساس‌ می‌كرد و برآن‌ بود كه‌ به‌ افشای‌ آن‌ بپردازد. این‌ نیروی‌ پنهان‌ چیزی‌ نبود جز امپریالیسم‌ امریكا كه‌ امام‌ خمینی‌ در بیانیه‌ها، پیام‌ها و سخنرانی‌های‌ خود، ام‌الفسادش‌ می‌خواند و شاه‌ را نیز آلت‌ اراده‌ی‌ امریكا معرفی‌ می‌كرد. آن‌ روزها درك‌ این‌ موضع‌ برای‌ اكثر مردم‌ دشوار بود؛ امّا روند حركت‌ رژیم‌ از كاپیتولاسیون‌ تا ژاندارمی‌ منطقه‌ و دخالت‌های‌ آشكار امریكا، آن‌چنان‌ موضوع‌ را مبرهن‌ ساخت‌ كه‌ در حركت‌های‌ سال‌های‌ 56ـ57، «مرگ‌ بر امریكا» شعار اصلی‌ مردم‌ گشت‌. بنابراین‌ 15 خرداد اوّلین‌ رویارویی‌ نیروهای‌ اسلامی‌ با امریكا و پی‌ریزنده‌ و بیان‌گر هویت‌ نهضت‌ اسلامی‌ ایران‌ به‌ رهبری‌ امام‌ خمینی‌ بود.»
 
بررسی جنبه‌های مختلف دیدگاه‌های سیاسی امام خمینی 

محمدرضا دهشیری در این اثر، مباني انديشه و ديدگاه‌هاي سياسي امام خميني (ره) را از جنبه‌هاي مختلف بررسي و تبيين می‌کند. در این كتاب سعی شده است نظریه‌های سیاسی امام خمینی در چهار حوزه نهضتی، دفاعی، مبانی سیاست حكومتی و سیاست خارجی طي چهار بهره مورد بررسی قرار گیرد. 

«بهره نخست» در سه فصل به بررسي نهضت اسلامي از مرحله فرآيند تا مرحله استقرار نهادي اختصاص دارد كه عبارتند از1- تجربه‌هاي تاريخي و آسيب‌شناسي نهضت‌هاي اسلامي صد ساله اخير از ديدگاه امام خميني (ره)
2ـ نظريه انقلاب اسلامي از ديدگاه امام خميني (ره) 
3ـ بررسي تطبيقي نظريات امام خميني (ره) و انديشه‌گران غربي درباره انقلاب اسلامي. 

«بهره دوم» كه متضمن بررسي ديدگاه‌هاي دفاعي امام خميني (ره) است نيز در سه فصل تدوين شده است.
1ـ جلوه‌هاي شهادت و مرگ آگاهي در انديشه امام خميني (ره) 
2ـ استراتژي بازدارندگي مردمي از ديدگاه امام خميني (ره)
3ـ ديپلماسي جهاد در انديشه امام خميني (ره). 

موضوع «بهره سوم» بررسي بنيادهاي نظري و زيربناهاي انديشه‌اي حكومت اسلامي در دو عرصه سياست داخلي و سياست خارجي از ديدگاه امام خميني (ره) است كه مباحث آن در سه فصل با اين عناوين فراهم آمده است.
1ـ مناسبات دين و دولت در انديشه سياسي امام خميني (ره)
2ـ مباني ديپلماسي اسلامي از ديدگاه امام خميني (ره) 
3ـ پيوند سياست داخلي و سياست خارجي در انديشه امام خميني (ره)

در «بهره چهارم» انديشه سياسي امام خميني(ره) در مواجهه با چالش‌هاي نظري سياست خارجي ذيل اين مباحث بررسي مي‌شود.
1ـ راه‌كارهاي نيل به نظم بين‌الملل مطلوب از ديدگاه امام خميني (ره)
2ـ آرمان‌گرايي و واقع گرايي در سياست داخلي از ديدگاه امام خميني (ره)
3ـ درون‌گرايي و برون‌گرايي در سياست خارجي از ديدگاه امام خميني (ره)
4ـ امام خميني (ره) و راهبردهاي سياسي خارجي

ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی(ره)
 
کتاب «ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی» به قلم بهرام اخوان کاظمی است. موضوع اين کتاب، شرح ديدگاه‌هاي حضرت امام خميني(ره) پيرامون مساله «ولايت فقيه» است. کتاب حاضر، با هدف گشودن منظر و رهيافتي جديد در موضوع نظرية ولايت مطلقة فقيه به وسيله بررسي ثبات، تداوم، يا گسست اين نظريه در سيرة نظري و عملي امام خميني(ره) و تلاش به منظور ارایه واقعيت‌هاي تاريخي و تئوريک نظريه مزبور به شيوه عملي تدوين شده است. در اين نوشتار، تلاش شده که با بررسي علمي و دقيق آثار و انديشه‌هاي حضرت امام خميني(ره)، ثبات و استمرار ولايت مطلقه فقيه در انديشه و سيره وی تبيين شود. 

این کتاب، مشتمل بر هفت بخش است که از آن ميان، مي‌توان به اين عناوين اشاره کرد: گفتاري در باب ولايت مطلقه فقيه، برخي برداشت‌ها درباره گسست نظريه ولايت مطلقه فقيه، اجتهاد و نظريه ولايت مطلقه فقيه، جايگاه مردم در نظريه ولايت مطلقه فقيه و جايگاه برخي سياست‌ها و اصول در ارایه تدريجي نظريه ولايت مطلقة فقيه و پاسخ به پاره‌اي شبهات. 

بررسی اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)

کتاب «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» نوشته مریم‌السادات حسینی مبانی و زمینه‌های نظری، فلسفی و معرفتی فقهی و غیرفقهی اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) را بررسی می‌کند. همچنین این کتاب مبانی فلسفی، نظری، عمومی در بحث‌هایی همچون انسان‌شناسی، معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی، تمایزات نظری و روش‌شناسی و همچنین مبانی و مبادی عرفانی اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) را تحلیل و تبیین می‌کند تا یک نظرگاه جامع و کاملی را از تفکر سیاسی بنیانگذار انقلاب اسلامی ارایه دهد. 

در بررسی مباحث مهم اندیشه‌ سیاسی امام خمینی هم به بحث از دین و سیاست، ضرورت حكومت، حكومت مطلوب، ویژگی‌های حاكم اسلامی، شرایط ولی‌فقیه، اندیشه‌ جمهوری اسلامی ایران، نقش مردم در مشروعیت حاكم و حكومت اسلامی، محدوده‌ اختیارات حكومت اسلامی و وظایف و جهت‌گیری‌های حكومت اسلامی پرداخته شده است. این کتاب شامل چهار بخش دیدگاه کلی اندیشه شیعه و جایگاه امام، مبانی نظری و فلسفی، روش شناسی اجتهادی امام و مبانی عرفانی اندیشه امام خمینی (ره) است. 

زندگی و مبارزات امام خمینی در نجف به روایت یاران و شاگردان وی 

این کتاب نوشته اکبر فلاحی است که در آن موضوع‌هایی چون تعامل حضرت امام(ره) با مراجع عظام تقلید و طلاب ایرانی، شیوه برخورد با رژیم بعثی عراق، فعالیت‌های علمی و مبارزاتی در نجف و شرح زندگي و تلاش‌هاي سياسي حضرت امام خميني(ره) در دوران تبعيد در عراق مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.کتاب حاضر، حاصل 12 مصاحبه با ياران و شاگردان امام خميني(ره) است. 

نگارنده، در اين نوشتار کوشيده است که طي 14 فصل به بيان سرگذشت و مبارزات سياسي حضرت امام خميني(ره) در دوران تبعيد در نجف اشرف بپردازد. عناوين برخي مطالب مندرج در کتاب، عبارتند از: دلايل و انگيزه‌هاي رژيم شاه از تبعيد امام خميني(ره) به نجف، کلاس درس امام خميني(ره) در نجف، امام خميني(ره) و علماي نجف، مبارزات امام خميني(ره) در نجف، تئوري حکومت اسلامي، مرجعيت جهاني امام خميني(ره)، امام خميني(ره) و مسالة فلسطين، شهادت حاج آقا مصطفي و هجرت امام خميني(ره) از عراق. 

در پیش‌گفتار تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات امام خمینی در نجف، تاریخ انقلاب اسلامی به چند مقطع تقسیم شده که از دوره آغاز نهضت اسلامی سال 1341 تا 1342 و در دوره دوم دوران تبعید امام از ایران از سال 1343 تا 1356 و دورره سوم اوج‌گیری نهضت اسلامی از آبان 1356 تا شهریور 1357 و دوره چهارم پیروزی انقلاب اسلامی در نیمه دوم 1357 را مورد بحث قرار می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها