به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) «فرهنگنامه تاریخی زیباییشناسی» شامل 400 مدخل است که در آن تمام مفاهیم مربوط به فلسفه هنر و زیباییشناسی در طول تاریخ ــ از یونان باستان تا دوران معاصر ــ شرح و توضیح داده شدهاند. این فرهنگ تنها اختصاص به زیباییشناسی غرب ندارد و برخی نظریههای شرقی چون «زیباییشناسی اسلامی» و دیدگاههای زیباییشناسی در هند، ژاپن و چین را نیز مطرح میکند.
دامنه این فرهنگ انواع هنرها از جمله تئاتر، سینما، نقاشی، معماری، مجسمهسازی و ... به همراه تمام نظریهها و مکاتب مختلف را دربر میگیرد. تعدادی از مدخلهای این فرهنگ نیز به زندگینامه و شرح آرا و افکار متفکران برجسته حوزه زیباییشناسی و همچنین برخی هنرمندان اندیشمند و پژوهشگر در طول تاریخ تمدن اختصاص دارد. به عنوان مثال این فرهنگ در کنار معرفی آرا و افکار زیباییشناختی افلاطون، ارسطو، توماس آکوئیناس، امانوئل کانت و در ادامه سیر تاریخی اندیشههای تئودور آدورنو، والتر بنیامین و مانند آنها، دیدگاههای هنرمندان مولفی چون سرگئی آیزنشتاین ــ فیلمساز مشهور روس و مبدع فن مونتاژ ــ را نیز ارایه میکند.
مفهوم زیباییشناسی در طول تاریخ تفکر، دلالت بر معانی مختلفی داشته است و این کتاب یک فرهنگنامه تاریخی است. بنابراین همراه با شرح هرکدام از این معانی، مخاطب را با سیر تحول و تطور تاریخی مفاهیم آن آشنا میکند و این یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این فرهنگنامه است.
همچنین در شیوه نگارش مدخلها نیز ویژگی تاریخی بودن اعمال شده است. مثلا اگر یک مدخل به شرح یکی از مکاتب نظری زیباییشناسی اختصاص دارد، توضیح آن از تاریخ پیدایی آن مکتب آغاز شده و سیر تاریخی آن تا به دوران معاصر شرح داده میشود.
روزآمدی مدخلها یکی دیگر از ویژگیهای مهم این فرهنگ است به گونهای که حتی فیلسوفان و اندیشمندان معاصر (به عنوان مثال نظریات آرتور دانتو و جرج دیکی از فیلسوفان معاصر آمریکایی) و آخرین نظریههای ارایه شده نیز در این فرهنگ مطرح شدهاند.
تاونزند استاد فلسفه دانشگاه «آرمسترانگ اتلانتیک استیت» واقع در ایالت جورجیای ایالات متحده آمریکاست.
«فرهنگنامه تاریخی زیباییشناسی» دبنی تاونزند به ترجمه فریبرز مجیدی با شمارگان هزار و 500 نسخه، در 512 صفحه به بهای 25 هزار و 500 تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) فرهنگستان هنر روانه کتابفروشیها شده است.-
چهارشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۳۰
نظر شما