سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۶
«کتاب بازاری» فقط برای فروش بیشتر نیست/ نباید این آثار در نمایشگاه عرضه شود

شاعر نام آشنای کودک و نوجوان، با بیان این‌که امروزه شمار زیادی از ناشران به تولید کتاب‌های بازاری روی آورده‌اند، گفت: تولید کتاب بازاری قانون و قاعده خاص خودش را دارد.

بیوک ملکی، شاعر پیشکسوت کودک و نوجوان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اشاره به مفهوم کتاب بازاری گفت: «کتاب بازاری» یعنی کتاب سطحی که معمولا برای کودکانی که اهل مطالعه نیستند تولید می‌شود تا علاوه بر ایجاد سرگرمی برای کودک، کم‌کم او را با کتابخوانی آشنا کند به این ترتیب از همان کتاب بازاری هم می‌توان لذت برد.

وی افزود: امروزه در کشور ما تصور بر این است که کتاب بازاری را فقط برای فروش و سود بیشتر تهیه کنند لذا ضعیف‌ترین متن، ضعیف‌ترین صفحه‌آرایی، بی‌کیفیت‌ترین کاغذ و تصویر را برای آن انتخاب می‌کنند و بجای تولید «کتاب بازاری» یک «کالای تجاری» فقط برای فروش تولید می‌کنند و هدفشان صرفا تولید یک محصول درآمدزاست نه چیز دیگر.

ملکی با اشاره به سایر کشورها ادامه داد: کتاب‌های بازاری در سایر کشورها با بهترین تصویر و صفحه‌آرایی و اعلاترین کاغذها تولید می‌شود زیرا هدف از تولید این کتاب‌ها کاملا مشخص است و برای جذب کودکانی که عادت به کتابخوانی ندارند تولید می‌شوند لذا برای آن برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری می‌کنند.

دسترسی بچه‌ها به کتاب‌های خوب کم شده است
وی گفت: مسوولان باید این موضوع را برای ناشران بیان کنند و آن‌ها را توجیه کنند كه اگر ناشری هم می‌خواهد کتاب بازاری تولید کند بر اساس قوانین و مقررات این کار را انجام دهد. از طرفی در رویداد بزرگی مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران باید کتاب‌های باکیفیت عرضه شود. متاسفانه حجم زیاد کتاب‌های بازاری در غرفه‌های کودک نمایشگاه امسال سبب شده بود دسترسی بچه‌ها به کتاب‌های خوب کم شود و آن‌ها به سختی می‌توانستند در آشفته بازاری که ایجاد شده بود تعدادی کتاب با کیفیت و مرغوب تهیه کنند.

جای کتاب‌های بازاری در نمایشگاه نیست
ملکی با اشاره به این مطلب که کتاب‌های بازاری هم در جای خود باید وجود داشته باشد اما نه در نمایشگاه، تصریح کرد: نمایشگاه کتاب تبدیل به تجارت‌خانه شده است و بسیاری از ناشران فقط به دنبال فروش بیشتر هستند نه کار فرهنگی.

وی افزود: نمایشگاه کتاب باید تخصصی‌ شود و اجازه عرضه هر کتابی را به ناشران ندهد و ارزیابی کیفی آثار هم جزء معیار‌های مسئولان برگزاری نمایشگاه قرار گیرد و کتاب‌هایی که در نمایشگاه عرضه می‌شوند گزیده‌تر انتخاب شوند تا خانواده‌ها دیگر دغدغه این را نداشته باشند که آیا کتابی که برای فرزندشان خریداری کرده‌اند مناسب است یا نه.

ملکی یادآوری کرد: نمی‌توان از همه خانواده‌ها انتظار داشت که علم و دانش کافی برای انتخاب کتاب مرغوب داشته باشند، این کار باید توسط آموزش و پرورش در دوران تحصیل دانش‌آموزان انجام شود و کودکان از آن‌جا با کتاب و کتاب خواندن آشنا شوند و آن‌قدر کتاب ببینند و بخوانند تا به راحتی تفاوت بین کتاب‌های خوب و بد را تشخیص دهند. وی در همین زمینه تاکید کرد: قطعا ذائقه این مخاطب در نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های کتاب دیگر آثار بازاری و کم‌کیفیت را نمی‌پذیرد.

بیوک ملکی، در سال 1339، در قزوين به دنيا آمد. از جمله آثار او می‌توان به «كلاغ‌پر»، «آفتاب و مهتاب»، «ستاره باران»، «بر بال رنگين‌كمان»، «پشت يك لبخند»، «كوچه دريچه‌ها»، «از هواي صبح» و «در پياده‌رو» اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها