یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۳
فیش‌هایی که افشار از روستاهای ایران تولید کرد دستمایه چاپ کتابی گرانبهاست

رییس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در مراسم رونمایی از تندیس ایرج افشار گفت: افشار به روستاهای مختلف ایران رفته و با روستایی‌ها مصاحبه می‌کرد؛ به این ترتیب، ده‌ها هزار فیش تولید شد و اکنون روی فیش‌ها برنامه‌ریزی می‌شود و مطمئنم از اطلاعات آن‌ها آثار گرانبهایی چاپ خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) سیدمحمدکاظم موسوی بجنوردی، رییس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی گفت: ملت ایران، هیچ وقت ایرج افشار را فراموش نمی‌کند. او بیش از 8 هزار مقاله و بیش از 300 تالیف و کتاب دارد و در زمان خودش بزرگ‌ترین ایران‌شناس بود. 

وی افزود: افشار مهم‌ترین ایران‌شناس معاصر ما بود. احترام به بزرگان علم و ادب شایسته ملت با فرهنگ ایران است. او بیشتر نقاط ایران را ایرانگردی کرد و آب و هوای مناطق مختلف این مرز و بوم را به خوبی می‌شناخت. 

رییس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی افزود: استاد افشار از پاسداران به‌ نام فرهنگ ملی ایران بود و در زندگی به طور اعم ایران‌شناس و به طور اخص مردم‌شناس، زبان‌شناس، جامعه‌شناس و نسخه‌شناس بود. 

بجنوردی ادامه داد: آثار افشار، از منابع دسته‌ اول هستند و دوستان محقق به من گفته‌اند که فیش‌های مذکور از همین منابع دسته اول هستند. وی از لحاظ شخصیتی بسیار فرهیخته و بزرگوار بود و با مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی هم همکاری زیادی داشت. 

رییس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی گفت: ما در زمینه‌های مختلف از استاد افشار استمداد می‌طلبیدیم و ایشان هم با بزرگواری به ما کمک می‌کرد. او سال‌های سال عضو شورای عالی علمی ما بود. وقتی کار دانشنامه فرهنگ مردم ایران را شروع کردیم، یک شورای عالی مشورتی تشکیل شد که در راس آن مرحوم افشار قرار داشت. ایشان در چند کلمه آن‌چه را که رفتارهای آیینی مردم ایران است توصیف و خیلی کوتاه و جامع، خط مشی این دانشنامه را بیان کرد. 

افشار در قلب ایرانیان جا دارد

در ادامه این برنامه، حجت‌الاسلام سید مصطفی محقق داماد، رییس شورای عالی فرهنگی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی و رییس بنیاد موقوفات افشار گفت: استاد افشار از خاندانی بزرگ بود که همه از خدمتگزاران فرهنگ ایران بودند.
آن‌ها باقی‌اند چون ایران باقی است. خدمتگزاران فرهنگ ایران در وجه ایران فانی شده‌اند و از همین رو باقی‌اند. استاد ایرج افشار یکی از خدمتگزاران فرهنگ ایران است و در قلب ایرانیان جا دارد. «بعد از وفات تربت ما در زمین مجوی/ در سینه های مردم عارف مزار ماست.» او باقی ‌است چون ایران باقی ‌است.

این پژوهشگر در ادامه گفت: حکمت مورد نظر، مساله‌ای است که عمده خردمندان به آن معترف هستند. علاوه بر آثار فارسی، ضرب‌المثلی عربی هم در این زمینه وجود دارد که می‌گوید «چه کسی می‌تواند خورشید رفته را بازگرداند یا چه کسی می‌تواند خورشید را با گِل بپوشاند؟» یعنی با چشم بستن از حقیقت، حقیقت از بین نمی‌رود. حقیقت همیشه حقیقت است. یکی از حقایق، خدمتگزاران به فرهنگ ایران هستند که ماندگاران واقعی این سرزمین‌اند و نه تنها ایران که از ماندگاران تاریخ‌اند.

پس از سخنان محقق‌داماد پیام منوچهر ستوده برای این مراسم پخش شد. 

مراسم رونمایی از تندیس ایرج افشار، ایرانشناس فقید کشورمان یکشنبه 28 اردیبهشت در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها