یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۱:۰۴
رابطه عدالت و امنیت ملی در کتاب غرایاق زندی بررسی شد

داود غرایاق زندی، استادیار علوم سیاسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در کتاب «مجموعه مقالات عدالت و امنیت ملی» سعی کرده‌ام تا رابطه دو مقوله «امنیت و اسلام» را با رویکردی نو مورد بررسی قرار دهم؛ رویکردی که در کتاب‌های دیگر کمتر دیده می‌شود.

داود غرایاق زندی، استادیار علوم سیاسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره جدیدترین کتابی که از سوی پژوهشکده مطالعات راهبردی منتشر شده، اظهار کرد: کتاب «مجموعه مقالات عدالت و امنیت ملی»، مجموعه‌ای است از مقالات پژوهشگران این حوزه که «عدالت و امنیت ملی» بحث پایه‌‌ای و نظری این کتاب را تشکیل می‌دهد و حاصل کار پژوهشگران و صاحبنظران دو حوزه عدالت و امنیت است. 

(مفروض اساسی کتاب این است که پیشرفت نیاز جدی به امنیت دارد و در جایی که امنیت و ثباتی وجود ندارد، طرح پیشرفت موجه نیست و در عین حال امنیتی که صرفا بر قدرت مواجه باشد، تضمین‌کننده امنیت پایدار برای ایجاد بستر مناسب برای پیشرفت نخواهد بود.)

زندی افزود: محورهای عمده این موضوع، مشتمل بر 28 عنوان است و از آن‌جا که با توجه به گستردگی این موضوع، ما نمی‌توانستیم از همان آغاز امر به همه محورها توجه داشته باشیم، پنج محور اساسی را در این کتاب که شامل بحث نظری، حقوقی، اقتصادی، روابط بین‌الملل و بحث امنیت و عدالت در اسلام است مورد بررسی قرار داده‌ایم. 

این پژوهشگر حوزه سیاسی در تفصیل هر یک از محورهای این کتاب ادامه داد: در بحث «نظری»؛ رابطه عدالت و امنیت ملی، در بحث «حقوقی»؛ رابطه عدالت و امنیت ملی از منظر حقوق کیفری و حل و فصل اختلافات، در «بحث اقتصادی»؛ این موضوع مورد بررسی قرار می‌گیرد که چگونه عدالت اقتصادی به امنیت ملی تبدیل می‌شود، در مبحث «روابط بین‌الملل» نیز به این سوال پاسخ داده می‌شود که در حوزه فراتر از کشورها چگونه می‌توان امنیت عادلانه‌تری داشت و سرانجام در بحث «امنیت در اسلام»‌ ارتباط این دو مقوله مورد بررسی قرار می‌گیرد. 

وی در توضیح بیشتر موضوع محوری این کتاب عنوان کرد: یکی از مسایلی که در حوزه امنیت و مطالعات امنیتی بحث می‌شود، این است که آیا ما باید مباحث امنیتی را صرفا به واسطه رسیدن به یک ثبات و امنیت و بدون توجه به هرگونه ملاحظه‌ مدنظر قرار دهیم یا نه، باید ملاحظات اخلاقی و فکری را نیز برای آن در نظر گرفت. 

به عبارت دیگر، مساله محوری این کتاب زمانی است که ما دچار بحرانیم و این سوال مطرح می‌شود که آیا رفع بحران به هر نحو ممکن مهم است و آیا این امنیت ما را تامین می‌کند یا خیر؟ و پاسخی که در این کتاب به آن داده می‌شود این است که اگرچه رفع بحران در کوتاه مدت ضروری است اما برای درازمدت و برای امنیت پایدار و دایمی نیازمند استفاده از مولفه‌های عدالت در تصمیم‌گیری سیاسی هستیم. این بدان معناست که امنیتی که صرفا برای رفع بحران باشد، نتیجه‌بخش نخواهد بود. 

چاپ نخست کتاب «عدالت و امنیت ملی» با گردآوری داود غرایاق زندی در 264 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشکده مطالعات راهبردی چاپ و منتشر شده است. مخاطبان این کتاب عمدتا دانشگاهیان در حوزه‌های علوم سیاسی، مطالعات اسلام،‌ روابط بین‌الملل و مسوولان نظام و دست‌اندرکاران حوزه سیاست خارجی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها