به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) نشست «اميرالمومنين و نهجالبلاغه» امروز (17ارديبهشت) با حضور مصطفي دلشاد تهراني، بخشعلي قنبري و حجتالاسلام سيدجمالالدين دينپرور با مدیریت محمدمهدی علیقلی در سراي اهل قلم بيست و هفتمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران برگزار شد.
مصطفی دلشاد تهراني در ابتداي اين نشست با اشاره به كتاب «فرهنگ آفتاب» گفت: در اين كتاب هزار مدخل وجود دارد و در هر مدخل چندين زير مدخل ديده ميشود كه اين مدخلها ميتواند قابليت استخراج 40 هزار موضوع را داشته باشند. بنابراين اگر چه نبايد تصور كرد كه نهجالبلاغه كتابي كامل است اما استعداد بسياري در آن نهفته است.
وي از سه حوزه اصلي براي توليد علم از نهجالبلاغه نام برد و ادامه داد: يكي از اين حوزهها «مباحث پيراموني» است كه مرتبط با نهجالبلاغه است؛ به طور مثال انواع ترجمه نهجالبلاغه، شرحها، مصادر، نسخههاي خطي نهجالبلاغه، مستدرك نهجالبلاغه و ... از جمله موضوعات متعددي است كه ميتوان بر اساس آن كتابها و مقالات بسيار نوشت.
وي ادامه داد: حوزه دوم مرتبط به «مباحث ساختاري» است كه در آن ميتوان به موضوعهایي مانند زبان نهجالبلاغه، مفردات، مركبات، صنايع ادبي و مجازهاي نهجالبلاغه اشاره کرد.
دلشاد تهراني از «مباحث معارفي» به عنوان دسته سوم از موضوعهایي نام برد كه ميتوانند موجب توليد علم از نهجالبلاغه شوند و افزود: اين دسته بيشترين گنجايش را براي توليد علم از اين كتاب دارد و به طور مثال مباحث اعتقادي، خداشناسي، معادشناسي، جامعهشناسي، تاريخشناسي، حكومت و ... از جمله موضوعهایي هستند كه ميتوانند زمينهساز توليد علم از اين كتاب شوند.
نهجالبلاغه و پرسشهای بنیادین
بخشعلی قنبري در بخشی ديگر از اين نشست با اشاره به خطبه 28 نهجالبلاغه درباره مباني سبك زندگي از نگاه اميرالمؤمنين گفت: در اين كتاب نكتههايی سنجيده وجود دارد كه قابل تأمل است و در واقع ماندگاريهاي بشري در نهجالبلاغه موج ميزند. با نگاه به خطبه 28 نهجالبلاغه ميتوانيم به يكي از پرسشهای مهم بشري مبني بر اينكه چگونه زندگي كنيم پاسخ دهيم.
وي افزود: اميرالمؤمنين درباره سبك زندگي از مباني هفتگانهاي نام ميبرد که يكي از پيشفرضهاي سبك زندگي، مباني جهانشناختي است. امام علي (ع) در مباني جهانشناختي بر اين نكته تاكيد ميكند كه در دنيا يك اصل به نام تغيير وجود دارد.
وي ادامه داد: در زندگي امروز ما اصالت با تغيير است و كسي كه وارد اين دنيا ميشود اگر از زاويه عقل و خرد به جهان نگاه كند بايد بفهمد كه جهان، جهان تغيير است و نبايد از تغييرات، مايوس و مغرور شود. التفات به اصل تغيير در جهان بايد موجب ايمان به خدا شود چرا كه انسان بايد به ياد داشته باشد كه تنها چيزي كه در آن تغييري وجود ندارد، خداست و بر اين اساس انسان بايد يك غايت براي تغيير در جهان در نظر بگيرد و آن آخرت است.
کتابی که نباید مهجور باشد
سید جمالالدین دينپرور در بخشی ديگر از اين نشست درباره مسئوليت بشر نسبت به نهجالبلاغه گفت: مسئوليت ما كه مدعي پيروي از امام علي(ع) هستیم در مرحله اول شناخت از اين گنجينه علم و معرفت است و در مرحله بعدي بايد اين سخنان را در دوران حكومت اسلامي به كار ببريم.
به گفته وی، بايد از محتواي اين كتاب استفاده بهينه كنيم، چرا كه در غير اين صورت دشمنان اسلام از اين موضوع سوءاستفاده میکنند و حرف خودشان را ميزنند. اكنون در دانشگاههاي خارج از كشور بزنگاههاي فرهنگي ما شناسايي شده و آنها برای لطمه زدن به توليدات اسلامي از جمله كتاب نهجالبلاغه هستند.
وي در پایان تاكيد كرد: دانشگاهها، مراكز علمي، مردم و مسئولان نبايد اجازه دهند كه اين مهجوريت ادامه پيدا كند. در زمان حكومت اسلامي بايد محتوا و مركز الهامگيري دولت و مجلس، نهجالبلاغه باشد چون در اين كتاب درباره نيازهاي روز جامعه مانند ماليات سخنان كاربردي بيان شده است. پس مسئوليت ما تنها برگزاري مجالس عزاداري نيست بلكه بايد اين كتاب در دانشگاهها تدريس شود و دولت و مجلس نيز از آن استفاده كنند.
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۹
نظر شما