گزارش ایبنا از نشست «بررسی کیفیت و تنوع کتاب کودک و نوجوان»
مصطفی رحماندوست: صنعت نشر باید درآمد زا باشد
مصطفی رحماندوست، نویسنده و شاعر پیشکسوت کودک و نوجوان در نشست «بررسی کیفیت و تنوع کتاب کودک و نوجوان» گفت: برای اینکه صنعت نشر جان بگیرد و نویسنده و ناشر در کارشان موفق شوند باید این صنعت درآمد زا شود و نویسنده و ناشر به دنبال پول و حق خود باشند.
به گفته این نویسنده و شاعر کتاب کودک و نوجوان با ایجاد تنوع در حوزه کتاب می توان انگیزه برای نزدیک شدن به کتاب را به وجود آورد و در این زمینه به کار گیری کتاب دیجیتال الکترونیک و کتاب گویا از این جهت که تعداد کتابخوان ها کم نشود و همچنین اوقات فراغت با کتاب پر شود، شیوههایی بسیار تاثیر گذار و کارآمد است.
رحماندوست ادامه داد: ما یک کتاب کاغذی و یک کتاب اسباب بازی داریم ولی هنوز به آن تعابیر مورد نظر که کتاب اسباب بازی شود و اسباب بازی کتاب، نرسیدهایم، ولی می توانیم در این مورد فکر کنیم.
وی با تاکید براینکه جزکتاب کاغذی و کتاب اسباب بازی که در حیطه کودکان حرف آخر را می زنند می توانیم کتاب دیجیتال داشته باشیم، گفت: در حال حاضر بنده به انواع کتاب های صوتی و گویا و سایر کتاب ها در این زمینه فکر می کنم.
رحماندوست با تاکید براینکه تنوع مبتنی بر نیاز مخاطب است و نه فقط محتوای خام، گفت: ناشرانی هستند که قدرت دیدشان برای انتخاب تنوع متناسب با مخاطب خوب است .
این نویسنده و شاعر کودک و نوجوان بیان کرد: بهتر است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای اینکه یارانه کتاب را در اختیار یک قشر خاص قرار دهد بخشی را در اختیار خانه دارها، دانش آموز و مردم معمولی که کتاب خوانهای خوبی هستند و از یارانه کتاب بهرهای ندارند و نیز بخشی از این یارانه را در اختیار تنوع فیزیک کتاب و کمک به تالیف در سطح بالا قرار دهد.
تشکیل کمیته بررسی و نیازسنجی برای کتاب کودک
مریم جدلی، مدیر انتشارات نغمه نواندیش و رئیس هیئت مدیره انجمن زنان ناشر در ادامه این نشست با تاکید براینکه تنوع برای کودکان جذابیت دارد و بهتر است برای این موضوع کار کارشناسی و برنامه ریزی انجام دهیم بیان کرد: پیشنهاد می کنم کمیته بررسی با حضورکارشناسان مجرب تشکیل شود و فعالیت این کمیته در زمینه نیاز سنجی برای کودکان و اینکه کودک چه تنوعی را دوست دارد باشد.
جدلی ادامه داد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انجمن ناشران کودک، وزارت آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهتر است مکانی را برای مشاوره دادن ناشران مجرب و روانشناسان در نظر گیرند تا اینکه هر سال مبالغی را صرف برگزاری سمینارها و همایش در مورد کتاب کودک کنند که هیچ خروجیای در بر نداشته است.
مدیر انتشارات نغمه نواندیش در ادامه گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون توجه به تجربه یک ناشر مرتب مجوز نشر کتاب صادر می کند، در حالی که ناشرانی که میخواهند کتاب در حوزه کودک و نوجوان منتشر کنند بهتر است در ابتدا آموزش های لازم را در این حوزه ببینند و بعد دنبال مجوز و نشر کتاب بروند.
رئیس هیئت مدیره انجمن زنان ناشر افزود: کیفیت و تنوع در واقع تجربیاتی است که ناشران به مرور زمان بدست می آورند و حیف است که ناشر نوپا این تجربیات را کسب نکند، چرا که متحمل خسارت می شود.
بخش قابل ملاحظه ای از آثار منتشر شده غیر حرفه ای است
هادی خورشاهیان، نویسنده، شاعر و منتقد کتاب کودک و نوجوان دیگر سخنران این نشست در سخنانی کوتاه با تایید درآمدزا بودن صنعت نشر افزود: اکنون 12 هزار ناشر در کشور فعالیت می کنند امابخش عمدهای از آثار منتشر شده ناشران بخصوص در حوزه شعر از لحاظ متن، بازار فروش، انتخاب کاغذ، رنگ، تصویر گر و حتی اندازه قطع کتاب غیرحرفه ای هستند.
وی گفت: ناشری که غیر حرفه ای عمل کند حتما تنوع و کیفیت در کارش وجود نخواهد داشت.
نظر شما