به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سنتگرایان که با روش فلسفی خود با عنوان «خرد جاویدان» و یا «حکمت خالده» مشهور هستند، تأثیر فراوانی در تفکر فلسفی و عرفانی جهان در قرن بیستم داشتند. خردجاویدان، مفهومی مشترک در ميان پيروان آیین هندو و اصحاب حکمت باطنی اسلام است.
شاخصترین متفکر در قید حیات این نحله فلسفی، سیدحسین نصر است. از دیگر چهرههای شاخص این حوزه میتوان به تیتوس بورکهارت، فریتیوف شوآن، مارتین لینگز، رنه گنون و آناندا کوماراسوآمی اشاره کرد. برخی کتابهای این متفکران تنها منابع در حوزه زیباییشناسی اسلامی و سنتی در ایران است.
در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران کتاب تازهای از سنتگرایان به فارسی ترجمه و منتشر نشده است، اما تجدید انتشار برخی از معروفترین کتابهای اصحاب حکمت خالده در نمایشگاه موجود است.
«هنر مقدس» و «فاس شهر اسلام» نام دو کتاب تیتوس بورکهارت است که در نمایشگاه کتاب عرضه میشود. هفتمین چاپ «هنر مقدس» با ترجمه جلال ستاری با شمارگان هزار و 500 نسخه، 212 صفحه و بهای هشت هزار تومان از سوی انتشارات سروش در اختیار مخاطبان و علاقهمندان قرار میگیرد.
همچنین انتشارات حکمت دومین انتشار «فاس شهر اسلام» را به ترجمه مهرداد وحدتی دانشمند با شمارگان سه هزار نسخه، 234 صفحه و بهای 24 هزار تومان به بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آورده است.
تیتوس بورکهارت (Titus Burckhardt) با نام اسلامی «ابراهیم بورکهارت»، اندیشمند و محقق آلمانی، متولد 1908 و درگذشته در 1984 است. در میان متفکران سنتگرا، بورکهارت بیشترین تحقیق و پژوهش را در عرفان و تصوف اسلامی داشته است.
مارتین لینگز نیز یکی دیگر از متفکران اثرگذار سنتگرایی است. جدیدترین کتاب او، چاپ سوم «محمد (ص) بر پايه كهنترين منابع اهل سنت» است که انتشارات حکمت آن را با شمارگان 400 نسخه، 632 صفحه و بهای 29 هزار تومان در نمایشگاه کتاب عرضه میکند.
«هرمس و زبان مرغان»، «کتاب یقین»، «عارفی از الجزایر» و «عرفان اسلامی چیست؟» نیز برخی دیگر از کتابهای منتشرشده مارتین لینگز است که هنوز تجدید چاپ نشدهاند.
مارتین لینگز (Martin Lings) با نام اسلامی «ابوبکر سراج الدین» فیلسوف و محقق بریتانیایی در 1909 متولد شده و در 2005 درگذشته است.
همچنین بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران کتاب تازه یا چاپ مجددی از رنه گنون را برای مخاطبان ندارد. «بحران دنیای متجدد» و «نگرشی به مشرب باطنی اسلام و آیین دائو» دو کتاب منتشرشده از گنون به زبان فارسی است.
رنه گنون (René Guénon) با نام اسلامی «شیخ عبدالوحید یحیی»، اندیشمند فرانسوی متولد 1886 و درگذشته به سال 1951 است.
اما فریتیوف شوآن به باور بسیاری از مفسران و منتقدان فلسفه در ایران و جهان، مشهورترین چهره سنتگرایی است. از این متفکر هیچ کتابی برای بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران تجدید چاپ نشده است. مهمترین و معروفترین کتاب شوآن در ایران «اسلام و حکمت خالده» است که از سوی نشر هرمس در سال 1383 با ترجمه فروزان راسخیفر منتشر شد.
نام برخی دیگر از کتابهای شوآن که هنوز رنگ تجدید انتشار را به خود ندیدهاند از این قرار است: «سنتگرايی: دين در پرتو فلسفه جاويدان»، «گوهر و صدف عرفان اسلامی»، «منطق و تعالی» و «کاستها و نژادها».
فریتیوف شوآن ( Frithjof Schuon) با نام اسلامی «شیخ عیسی نورالدین احمد»، فیلسوف، دینشناس، اسلامشناس، نقاش و شاعر آلمانی، در 1907 به دنیا آمد و سال 1998 درگذشت. او مشهورترین زندهکننده حکمت خالده در دنیای معاصر است.
آناندا کوماراسوآمی یکی دیگر از چهرههای سنتگرایی است که کتاب تازهای از او به بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب نيامده است. «مبانی سنتی هنر و زندگی؛ تأملی در کتاب رقص شیوا» مهمترین کتاب منتشر شده از کوماراسوآمی به زبان فارسی است. این کتاب با ترجمه امیرحسین ذکرگو، برای نخستین بار در سال 1390 با شمارگان هزار و 500 نسخه و بهای 11 هزار تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) منتشر شد. «هنر و نمادگرایی سنتی»، «فلسفه هنر مسیحی و شرقی» و «استحاله طبیعت در هنر» نام دو کتاب دیگر کوماراسوآمی است.
آناندا کینتِش کوماراسوامی (Ananda Kentish Coomaraswamy) اندیشمند، زیبایی شناس و محقق، در 1887 در سریلانکا به دنيا آمد و سال 1947 در آمریکا درگذشت. او تحصیلات آکادمیک خود را در انگلستان گذراند و جز انگلیسی و سیلانی با زبانهای فرانسه، آلمانی، لاتین، یونانی، تامیل، سانسکریت ، هندی، پالی، ایتالیایی، اسپانیایی و فارسی آشنایی داشت.
انتشارات حکمت در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در شبستان (سالن ناشران عمومی) راهروی 13 غرفه شماره 21 واقع است. همچنین انتشارات سروش نیز در راهروی 11 غرفه شماره 24 شبستان حضور دارد.
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۴:۰۹
نظر شما