دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۹
لزوم آموزش 75 درصد مهارت‌های زندگی در کودکی/ ضرورت آشنایی کودکان با کتاب

ظریفه هدایتی، نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به این‌که 75 درصد مهارت‌های زندگی باید از دوران کودکی به بچه‌ها آموخته شود گفت: در این راستا مربیان و خانواده‌ها می‌توانند این آموزه‌ها را با روش‌های شاد و جذابی مانند اجرای تئاتر و خواندن کتاب‌های شعر و قصه به خردسالان و کودکان آموزش دهند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کارگاه آموزه‌های دینی و مهارت‌های زندگی به کودکان ساعت 17 و 30دقیقه تا 19 دوشنبه 15 اردیبهشت 93 با حضور ظریفه هدایتی، لیلا خرسندی و طاهره اسدی، از نویسندگان کودک و نوجوان، تعدادی از نویسندگان و ناشران کودک و جمعی از کودکان و نوجوانان در سرای اهل قلم کودک و نوجوان بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

طاهره اسدی در ابتدای این کارگاه آموزشی با اشاره به نقش کتاب در شکل گیری شخصیت کودکان گفت: اغلب بچه‌ها به کتاب علاقه دارند و معمولا این علاقه به کتاب‌های داستان و رمان بیشتر است چون کودکان به راحتی می‌توانند با شخصیت‌های داستان ارتباط برقرار کنند.

داستان‌ها حاوی نکات آموزنده‌اند
وی ادامه داد: کتاب‌های داستان‌ حاوی نکات خوب و آموزنده فراوانی برای بچه‌هاست که به آن‌ها درس و مهارت خوب زندگی کردن را می‌آموزد. خواندن کتاب‌های داستان از دوران خردسالی، زمانی که کودکان خواندن بلد نیستند، سبب می‌شود آن‌ها با کتاب انس بگیرند و به مطالعه علاقه‌مند شوند.

لزوم آموزش 75 درصد مهارت‌های زندگی در کودکی
ظریفه هدایتی دیگر سخنران این کارگاه آموزشی در ادامه با اشاره به این‌که 75 درصد مهارت‌های زندگی باید از دوران کودکی به بچه‌ها آموخته شود گفت: در این راستا مربیان و خانواده‌ها می‌توانند این آموزه‌ها را با روش‌های شاد و جذاب مانند اجرای تئاتر و خواندن کتاب‌های شعر و قصه به خردسالان و کودکان آموزش دهند. مثلا کتاب قرآن پر از آموزه‌های اخلاقی و دینی و مهارت‌های زندگی است که همه باید بیاموزند.

استفاده از الگوها و نشانه‌های جذاب برای آموزش
این نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: برای آموزش مهارت‌های زندگی به صورت پایدار و ماندگار باید الگوها، تصاویر و نشانه‌های جذاب و دوست داشتنی برای کودکان تهیه کنیم و همراه خواندن کتاب‌های شعر و قصه یا اجرای تئاتر را به آن‌ها نشان دهیم. این الگوها و تصاویر به همراه خواندن آهنگین شعر و داستان سبب می‌شود نکات مورد نظر بر روح و روان کودکان نقش ببندد و فراموش نشود.

وی افزود: هنگام خواندن قصه و داستان برای بچه‌ها باید کودکان را در ماجرای کتاب مشارکت دهیم و در حین خواندن کتاب از آن‌ها سوالاتی بپرسیم تا توجه کودکان به داستان جلب شود. از کودکان باید سوالاتی بپرسیم تا آن‌ها به موضوع داستان توجه کنند و درباره شخصیت‌ها و اتفاقاتی که در ماجرای بیان شده در کتاب داستان رخ می‌دهد بیندیشند و بتوانند از آن نتیجه گیری کنند.

هدایتی ادامه داد: در پايان هر داستان، مربيان يا والدين مي توانند از كودكان سوالاتي را درباره متن خوانده شده بپرسند و در صورتي‌كه پاسخ‌هاي صحيحي از بچه‌ها دریافت کردند به او جايزه‌هايي كه مورد علاقه كودك است مانند كتاب و اسباب‌بازي بدهند.

کتاب‌های تصویری سبب افزایش آمار مطالعه می‌شود
محمود قاضي‌زاده خسروشاهي، نويسنده و شاعر كودك و نوجوان از میهمانان این کارگاه آموزشی، با اشاره به این‌که بعضي از كارهاي اروپائيان خيلي خوب است و بايد از آنها تبعيت كرد گفت: از جمله اين كارهای مثبت مي‌توان به ارائه كتاب‌هاي تصويري اشاره كرد كه سبب افزايش ساعت مطالعه در ميان افراد مختلف شده است.

وی ادامه داد: اگر از زمان كودكي، بچه‌ها را با كتاب آشنا كنیم، آن‌ها در بزرگسالي هم افرادي باشعور و اجتماعي شده و با كتاب مانوس مي‌شوند و آمار مطالعه در بين آن‌ها افزايش مي‌يابد.

قاضي‌زاده خسروشاهي با تاکید بر این‌که رفتار پدر و مادر در شكل‌گيري رفتار كودكان و نوجوانان نقش عمده‌اي را ايفا مي‌كند تصریح کرد: اگر پدر و مادر در خانواده‌اي كتابخوان باشند قطعاً فرزندان آن خانواده هم به كتابخواني علاقه‌مند مي‌شوند. اين كار در واقع ترويج كتابخواني به صورت غيرمستقيم است. معمولاً افراد از بيان مستقيم و نصحيت كردن خوششان نمي‌آيد و بچه‌ها هم از اين قاعده مستثني نيستند. 

تقلید کودکان از والدین
رضا عفتي، بازيگر و كارگردان سينما و تئاتر هم یکی دیگر از مهمانان این نشست بود که با تاکید بر لزوم برنامه ریزی برای پرورش خصوصیت‌های اخلاقی مطلوب در کودکان توسط مسوولان گفت: اگر به كودكان بطور يكسان نگاه كنيم، مي‌بينيم تمام حركات و كنش‌هايي كه اطرافيان انجام مي‌دهند در وجود بچه‌ها شكل مي‌گيرد و آن حركات را سرمشق خود قرار مي‌دهند و در زندگي آینده از آن‌ها استفاده کرده و الگو مي‌گيرند.

وی تصریح کرد: هنر لازمه زندگی هر فرد است و باید از ابتدای امور در بطن خانواده جای گیرد. این هنر را باید پدران و مادران در بچه‌ها ایجاد کنند و جامعه و مسوولان در صورتی که می‌خواهند کار سودمندی انجام دهند باید روی هنر و ساخت فیلم از دوران کودکی برای بچه‌ها سرمایه گذاری کنند.

در اين كارگاه آموزشي،خانم‌هاي هدايتي، اسدي و خرسندی براي بچه‌ها تئاتر اجرا کرده و شعر و داستان خواندند و از كودكان سوالاتي پرسيدند و جايزه‌هايي را به آن‌ها اهدا كردند.

کارگاه آموزه‌های دینی و مهارت‌های زندگی به کودکان ساعت 17 و 30دقیقه تا 19 دوشنبه 15 اردیبهشت 93 در سرای اهل قلم کودک و نوجوان بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها