چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۰
خليج فارس مسأله آني، حياتي و ملي ايران است / انجام کارپژوهشی به جای لشگرکشی و فحاشی

مجيد تفرشي استاد و پژوهشگر اسناد ايراني گفت: براي اثبات حقانيت خليج فارس بايد ابعاد مختلف تحقيقات علمي را در سطح بين‌المللي ارایه دهيم. خليج فارس مسأله يك روز نيست بلکه مسأله تمام روزهاست؛ خليج فارس مسأله آني، حياتي و ملي ايران است که باید 365 روز سال در زمینه آن پژوهش کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومي مركز گردشگري علمي - فرهنگي دانشجويان ايران، دكتر مجيد تفرشي، استاد و پژوهشگر اسناد ايراني در دهمين همايشي ملي علمي - پژوهشي خليج فارس در بندرعباس گفت: همه ما مي‌دانيم كه در سال‌هاي حكومت قاجار و پهلوي، ايران ماجراهای زيادي را در منطقه داشته است و خليج فارس نيز از اين مسأله تاريخي مستثني نبوده است، به گواه تاريخ دولت بريتانيا و دست نشاندگان آن در اين منطقه در آن روزگار در راستاي سياست ايران‌زدايي به دنبال خرید کل جزایر خليج فارس بودند و بعد و بعدتر در حكومت محمدرضا شاه نيز منطقه خليج فارس با چند چالش جدي مواجه بود. 

وي افزود: متاسفانه طي سال‌هاي اخير سياست‌هاي نادرستي در سطح بين‌الملل اعمال شد كه جبران آن به تلاش و تحقيق علمي نيازمند است، بايد گفت در دولت جديد كه به نظر مي‌رسد دنيا روي خوشي به ايران نشان داده است بايد از موقعيت جاري براي ترميم و بهبود مسايل تاريخي كه منافع ملي و به ويژه منافع حوزه خليج فارس را تهديد مي‌كند، سود برد. 

اين استاد دانشگاه در ادامه عنوان كرد: درباره خلیج فارس باید از مبحث موسمي و فصلي پرهيز كنيم و به روز بزرگداشت خليج فارس به بهانه تقويم تكيه نكنيم. مساله خليج فارس مسأله آني، حياتي و ملي ايران است، اين مسأله، مسأله ديروز، امروز و فردا نيست مسأله همواره ماست. مسأله‌اي است كه ايران هر روزه با آن مواجه است و بايد در ابعاد منافع آني، ميان مدت و راهبردي آن برنامه علمي داشته باشد. 

تفرشي اظهار كرد: در اين مسأله به چند نكته اساسي بايد توجه كرد طی چند سال است كه كمپين جدي با ابعاد رسانه‌اي، تبليغاتي در دنيا وجود دارد كه درآمد سرشاري را براي جذب و استفاده از بهترین محققان حوزه خليج فارس به کار می‌گیرند. دراین میان کمتر پژوهشگری وجود دارد که به دلیل انصاف سخن از حقانیت ایران به میان آورد. 

وی ادامه داد: برخی كشورهاي عربي با ايران دشمني‌هاي آشكار و نهان مي‌كنند و ما مي‌توانيم در مقابل كار علمي عميق و دایمی انجام دهیم. نفوذ بر جامعه بين‌المللي با فعاليت علمي -پژوهشي حاصل مي‌شود نه لشگركشي و فحاشي. 

اين پژوهشگر تاریخ در پایان افزود: بحث خليج فارس مبحثي است كه همه ايرانيان بر آن اتفاق نظر و اجماع دارند پس براي پاسداشت اين خاك پاك و پرافتخار نبايد تنها به برگزاري جشنواره، همايش، نشست و... بسنده كرد. بايد پا در عرصه‌هاي بزرگ علمي نهاد، فتح قلوب و اذهان جامعه بين‌المللي در اين مسير اتفاق مي‌افتد. تأسيس انديشكده‌هاي بين‌المللي در اين مجال يكي از مؤثرترين شيوه‌هاي ورود به اين داستان است. 

موقعيت استراتژيك منطقه خلیج فارس ايران 

سخنران بعدی همایش آیه شعبانی، نویسنده و پژوهشگر مطالعات حوزه خلیج فارس بود، وی با تاکید بر نقش کارکرد دفاعی امنیتی مرزهای خلیج فارس از منظر جغرافیای سیاسی گفت: يكي از عمده‌ترين مسایلي كه امروزه تمام كشورهاي جهان با آن دست و پنجه نرم مي‌كنند، برقراري و حفظ امنيت جاني و مالي در كشور چه از لحاظ امنيت داخلي و چه از لحاظ جلوگيري از هجوم كشورهاي همسايه در نواحي مرزي است. 

کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی افزود: موقعيت استراتژيك منطقه خلیج فارس ايران را از لحاظ امنيتي در موقعيت خاصي قرار داده است. لذا بررسي نقش كاركرد امنيتي دفاعي در نواحي مرزي كه يكي از عوامل دخيل در موفقيت عمليات جنگي و دفاعي است، نشان مي‌دهد كه مي‌توان با شناخت صحيح آن‌ها و استفاده به موقع، ضريب امنيت در كشور را در اين منطقه افزايش داد. 

ایران دارای منابع غنی گردشگری است 

فاطمه باقری، دانشجوي كارشناسي ارشد مديريت گردشگري بازاريابي دانشگاه تهران نیز با ارایه مقاله خود با عنوان بررسی نقش تبلیغات دهان به دهان در توسعه مقاصد گردشگری جزایر خلیج فارس در پنل علمی این همایش گفت: ایران دارای منابع غنی گردشگری است که از جمله این منابع، جاذبه‌های گردشگری جزایر خلیج فارس و به‌ویژه مقصد ناشناخته ابوموسی است. 

نویسنده حوزه خلیج فارس با تاکید بر اهمیت نقش تبلیغات بر توسعه گردشگری جزایر خلیج فارس خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که شکل‌گیری تبلبغات نیازمند تلاش‌های وسیع در راستای بهبود زیرساخت‌ها، روساخت‌ها و کلیه فعالیت‌های مرتبط با گردشگری است چرا که این تبلیغات می‌تواند اثرات منفی نیز بر مقاصد گردشگری داشته باشد. 

رونمایی از مجموعه مقالات دهمین همایش ملی علمی-پژوهشی خلیج فارس 

در مراسم افتتاحیه این همایش کتاب مجموعه مقالات دهمین همایش ملی علمی-پژوهشی خلیج فارس (دو جلدی) با انتشار 52 مقاله علمی-پژوهشی برگزیده در محورهای تاریخ و باستان شناسی، فرهنگ، هنر و معماری، ابعاد سیاسی، اجتماعی و حقوقی، گردشگری، جغرافیا و محیط زیست خلیج فارس رونمایی شد. 

در این همایش 13 نفر از نویسندگان مقالات برتر به ارایه سخنرانی و بیان دیدگاه‌های خود در موضوع‌هایی همچون مداخلات انگلیسی‌ها در بنادر و جزایر خلیج فارس در دوران پهلوی اول، گونه‌شناسی پل‌های صفوی استان‌های سواحل خلیج فارس، نمودهای فرهنگی ایران باستان در سواحل شمالی خلیج فارس، نقش مصنوعات معنادار فرهنگی در توسعه گردشگری شهری در شهرهای حوزه خلیج فارس با تأکید بر موسیقی، بررسی نقش تبلیغات دهان به دهان در توسعه مقاصد گردشگری، تحلیل مکان‌یابی انتخاب روستاهای هدف گردشگری با توجه به ظرفیت روستاهای خوابگاهی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، بازتولید هویت ملی در تقابل با هویت‌های غیر، بررسی کارکردهای هنری مبلمان شهری با رویکرد مخاطب محوری، جایگاه لنج و لنج‌سازی در فرهنگ مردم حاشیه خلیج فارس، زن و آیین در کرانه‌های خلیج فارس، نام خلیج فارس در اسناد سازمان ملل متحد، نمونه‌خوانی رابطه هویت و توسعه در دولت‌های نمانامِ حوزه خلیج فارس و ... پرداختند که بسیار مورد استقبال قرار گرفت. 

دهمین همايش ملی علمی-پژوهشی خلیج فارس (9 و 10 اردیبهشت) با همکاری مركز گردشگري علمي - فرهنگي دانشجويان ایران وابسته به جهاددانشگاهي، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری هرمزگان و جهاددانشگاهی هرمزگان و با حضور استادان، پژوهشگران و فرهیختگان حوزه خلیج فارس همزمان با روز ملی خلیج فارس در استان هرمزگان برگزار شد.-

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها