این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات و سرمسازی رازی و مدیر گروه طرح برگزیده «تولید واکسن زنده اینترمدییت بیماری بورس عفونی (گامبورو)» در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در تشریح این طرح گفت: همزمان با پیشرفت صنعت طیور و افزایش تولید این بخش، حساسیت به بیماریهای طیور نیز افزایش پیدا کرده که بیماری بورس عفونی از جمله مهمترین بیماری شایع این حوزه است.
دکتر محمدمجید ابراهیمی افزود: «بورس عفونی» یا بیماری گامبورو از جمله بیماریهای شایع طیور صنعتی است. گامبورو علاوه بر مرگ، موجب درگیری سیستم ایمنی پرندگانی میشود که به ظاهر از بیماری جان سالم بهدربردهاند. ضعف سیستم ایمنی ناشی از ابتلا به «بورس عفونی» پرندگان را مستعد ابتلا به سایر بیمارها میکند.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از واکسن در پیشگیری از ابتلا به بیماری «بورس عفونی» ادامه داد: واکسن «اینترمدیت گامبورو» معروفترین واکسن در دنیا و ایران است که برای مقابله با این بیماری استفاده میشود. ایران سالانه دو نیم میلیارد دوز از این واکسن را مصرف میکند که پیش از تولید این واکسن از سوی گروه تحقیقاتی برگزیده در جشنواره خوارزمی همه این مقدار وارداتی بود. پس از تولید داخل در حدود یک سال توانستیم 600 میلیون دز تولید کنیم. البته این ظرفیت در داخل برای قطع وابستگی وجود دارد، اما وضعیت بازار نیز باید در نظر گرفته شود.
پنج سال تلاش تیم تحقیقاتی نتیجه داد
محقق موسسه رازی در پاسخ به پرسشی درباره طول مدت انجام این پروژه گفت: طرح «تولید واکسن زنده اینترمدییت، بیماری بورس عفونی (گامبورو)» از سال 1386 در قالب تیمی با حضور متخصصانی از موسسه رازی مانند محققان حوزه ژنتیک، بایوتکنولوژی و ویروسشناسی آغاز شد و اواخر سال 1390 به تولید انبوه رسید. تولید ممتد نیز از سال 91 آغاز شده است.
نویسنده کتاب «آنفوالانزا» افزود: این محصول به تایید اعضای هیات علمی دانشکدههای دامپزشکی پنج دانشگاه معتبر کشور، یعنی دانشگاههای فردوسی مشهد، ارومیه، جندی شاپور اهواز، شیراز و تهران رسیده است. بررسیها نشان داد این محصول در مقایسه با نمونه مشابه کیفیت بالاتری دارد.
فقر منابع مکتوب در حوزه فرآوردههای بیوتکنولوژیک
ابراهیمی در پاسخ به پرسشی درباره منابع استفاده شده در طول انجام پروژه «تولید واکسن زنده اینترمدییت بیماری بورس عفونی (گامبورو)» عنوان کرد: در موضوع مطالعاتی ما، منبع مکتوبی در کشور وجود نداشت؛ به عبارت دیگر به دلیل جدید بودن موضوع این تحقیق در کشور، کتابی به زبان فارسی در اختیار پژوهشگران قرار نداشت و اصلیترین منبع ما آثار بینالمللی حوزه فرآوردههای بیوتکنولوژیک بود.
نویسنده کتاب «امور بهداشتی طیور» ادامه داد: با توجه به فقر منابع مکتوب در حوزه فرآوردههای بیوتکنولوژیک، نگارش کتابی براساس نتایج تحقیقات طرح «تولید واکسن زنده اینترمدییت بیماری بورس عفونی (گامبورو)» را آغاز کردهام.
ضرورت روزآمدی منابع دانشگاهی
برگزیده جشنواره خوارزمی در پاسخ به پرسشی درباره روزآمدی منابع دانشگاهها در حوزه فرآوردههای بیولوژیک، افزود: خوشبختانه منابع موجود در دانشگاههای خارجی همزمان در داخل کشور نیز تدریس میشوند؛ بهعنوان مثال بنده آخرین منبع مربوط به سال 2014 را در اختیار دارم اما گاهی پژوهشگران این حوزه برای دسترسی به جدیدترین منابع دنیا در برخی مراکز پژوهشی با مشکل و محدودیت مواجهند. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و دسترسی آسان به اینترنت، دریافت متن جدیدترین آثار از مراکز علمی جهان آسانتر است.
دکتر محمدمجید ابراهیمی، پژوهشگر و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات و سرمسازی رازی، متولد سال 1348 شیراز است. تالیف کتابهای «امور بهداشتی طیور» و «آنفلوآنزا» در کارنامه علمی وی به چشم میخورد. ابراهیمی همچنین نویسنده 20 مقاله ISI به زبان لاتین و سخنران بیش از 30 کنگره ملی و بینالمللی و پژوهشگر 30 طرح پروژههای تحقیقاتی بوده است.
نظر شما