به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در «مجموعه دروس باستانشناسی» 62 کتاب به صورت گزیده در قالب سه فصل گردآوری شده است و گزیده هر کتاب نیز براساس محتوا و از پیش از تاریخ تا دوران اسلامی در کنار هم قرار گرفتهاند و در پایان هر بخش نیز کتابهایی با مباحث گوناگون آورده شده است. همچنین تعدادی از کتابها بهطور کامل گردآوری نشده و بخشهایی که از اهمیت بیشتری برخوردارند با ذکر منبع گردآوری شده است.
«بررسی دوران دیرینه سنگی»، «ایران در پیش از تاریخ، باستانشناسی ایران از آغاز تا سپیدهدم»، «گاهنگاری ایران از هشت هزار تا دوهزار پیش از میلاد»، «مروری بر پنجاه سال باستانشناسی ایران»، «باستانشناسی غرب ایران»، «ایران پیش از تاریخ: عصر مس سنگی»، «نخستین شهرهای فللات ایران»، «عصر مفرغ ایران»، «عصر آهن ایران» و «تاریخ و تمدن بینالنهرین» برخی از کتابهایی هستند که در فصل نخست این مجموعه گنجانده شده است.
فصل دوم به چکیده مجموعه کتابهای دوران تاریخی اختصاص یافته است. جلدهای دوم و سوم «تاریخ ایران کمبریج»، «اشکانیان»، «تاریخ ماد»، «از زبان داریوش»، «تجدید حیات هنر و تمدن در ایران باستان»، «تمدن ساسانی» و «ایران از آغاز تا اسلام» مهمترین کتابهای این بخش را تشکیل میدهند.
فصل سوم کتاب نیز به کتابهای مرتبط با هنر و معماری ایران در دوران اسلامی همچون «معماری ایران دوران اسلامی»، «تاریخ هنر معماری ایران در دوران اسلامی»، «سبکشناسی معماری ایرانی»، «معماری اسلامی»، «هنر و معماری اسلامی»، «هنرهای خاورمیانه در دوران اسلامی» و «هنر اسلامی» پرداخته است. در پایان کتاب فصلی جداگانهای به گزیده جزوات باستانشناسی استادان برجسته این رشته اختصاص دارد.
در بخشی از چکیده کتاب «تمدن ساسانی» آمده است: «کتیبه شاپور شانزده سطر پارتی دارد. در فیروزآباد روی نقشبرجسته تاجگیری اردشیر، میان اردشیر و اهورامزدا کتیبهای کوتاه مشاهده میشود و کتیبه دیگری در هفت سطر در یک قالب 80 در 50 سانتیمتر دیده میشود که اولینبار هرتسفلد آن را یافت و در یک پایه یک پل و متعلق به مهرنرسی است. مهرنرسی لقب هزاربندگ داشته است و از خاندان سپندیاد بوده است. مهرنرسی برای سه پسر خود به نام زروانداذان، ماه گشنسپان و کاردان آتشکدههایی ساخت. مهرنرسی به ارمنیها نامه نوشت در این نامه خود را وزرگ فرماندار ایران و انیران میخواند.»
چاپ نخست کتاب «مجموعه دروس باستانشناسی» به کوشش محمدامین میرقادری و سیده سحر شهرآیینی در 744 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه و بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات سمیرا راهی بازار کتاب شد.
دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۲
نظر شما