یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
همگرایی اندیشه‌های متشخص در جشنواره هشتم شعر

جشنواره هشتم شعر فجر محل تعامل نظرات گوناگون شاعران درباره این رویداد فرهنگی است. دست‌اندرکاران این دوره از جشنواره نیز بر‌ آن بودند که این روند بر چند صدایی شدن مبتنی شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، واگذاری جشنواره شعر به تشکل‌های خصوصی، تأسیس نهادی برای حمایت از نویسندگان ممنوع‌القلم و شنیدن صداهای جریان‌های مختلف شعری از جمله دیدگاه‌های چند شاعر صاحب‌نام درباره این جشنواره است که وجوهی از آن‌ها در این گزارش منعکس شده است.

عباسعلی براتی‌پور از شاعرانی است که اعتقاد دارد سیاست‌های دبیر جشنواره روشنگرانه است. وی  به «ایبنا» گفت که با واگذاری اداره جشنواره شعر فجر به نهادها و تشکل‌های خصوصی موافق نیست. به باور او در چنین ساز و کاری آن‌ها نیز سلیقه خودشان را اعمال خواهند کرد.

این شاعر توضیح داد: به گمانم بهتر است از همان جایی که بودجه جشنواره شعر فجر تأمین می‌شود، نظارت و ارزیابی نهایی نیز صورت گیرد و این کار به نفع جریان‌های موجود در شعر امروز ایران است.

وی افزود: اگر چنین شود ما به جشنواره شعر فجر اطمینان بیشتری خواهیم داشت. بهتر است اگر نظارتی هم صورت می‌گیرد براساس گزینش و عملکرد داوران باشد. برخی از داوری‌ها در دوره‌های قبل به گونه رابطه‌ای شکل گرفته‌اند؛ نه ضابطه‌ای.

شاعر مجموعه شعر «بهت نگاه» ادامه داد: سال گذشته در اختتامیه جشنواره شعر فجر شعری خوانده شد که برگزیده جشنواره بود. با خواندن این شعر صدای همه در آمد که آیا نتیجه حقیقی داوری‌ها انتخاب چنین شعری است؟!

براتی‌پور یادآور شد: داوران در دوره‌های قبل اغلب سلیقه‌ای عمل کردند و معمولاً داورانی ثابت در همه این جشنواره‌ها آثار را بررسی کرده‌اند بدون آن‌که حتی نامشان تغییر کند. چنین جشنواره‌هایی با این جوایز مالی بالا باید انتظارات عموم جامعه و جامعه شعر خوان و فرهیخته را برآورده کنند.

شاعر مجموعه شعر «وعده دیدار» گفت: در سال‌های گذشته جشنواره شعر فجر به سوگواره شباهت بیشتری داشت. در مجموع باید گفت که عملکرد این جشنواره باید مثبت و فراگیر باشد. در سال‌های گذشته بعضی بازخوردها منفی بود.

تأسیس نهادی برای حمایت از نویسندگان ممنوع‌القلم

در راستای فعالیت‌های جشنواره شعر هشتم رسیدگی به آثار شاعران ممنوع‌القلم هم با ساز و کار جشنواره در هم آمیخت؛ این در حالی است که در گفت‌وگو با نویسندگان و شاعران آنچه بیش از هر چیز مهم تلقی شد، خالی بودن نهادی برای حمایت از نویسندگان ممنوع‌القلم بود.

حافظ موسوی معتقد است نهادی که جریان مستقل ادبی ایران را نادیده گرفت، شکست خورد. وی بر این باور است که فقط کانون نویسندگان می‌تواند به کار نویسندگان ممنوع‌القلم رسیدگی کند؛‌ چون جشنواره شعر دایمی نیست.

وی افزود: باید شرایطی فراهم شود که کانون نویسندگان به عنوان معتبرترین و پرسابقه‌ترین نهاد ادبی بتواند به امور مربوط به نویسندگان رسیدگی کند. وی در پاسخ به این پرسش که «چرا در دوره‌ای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قصد مجوز دادن به کانون نویسندگان را داشت، اعضای کانون به این کار تن ندادند؟» گفت: شما اشتباه می‌کنید. در آخرین مجمع عمومی کانون که در سالن اتحادیه ناشران برگزار شد، اگر چه در بین اعضای کانون اختلاف نظرهای جدی وجود داشت، اما در عین حال دبیران وقت موظف شدند که این موضوع را پیگیری کنند. 

دوست داریم صدای همه شاعران را بشنویم

حسین اسرافیلی، شاعر نیز گفت تلاش داریم تا در جشنواره هشتم صداهای قابل اعتنای شعر امروز را بشنویم. 

این شاعر و عضو شورای سیاستگذاری هشتمین جشنواره شعر فجر گفت: همه تلاش‌های اعضای شورای سیاستگذاری و دبیر جشنواره این است که اغلب نحله‌های شعری و همه قلم‌ها و عزیزانی که در جامعه بزرگ ایران زندگی می‌کنند، صدایشان شنیده شود.

اسرافیلی اضافه کرد: صدای همه شاعران در جشنواره شعر فجر باید شنیده شود. امیدوارم در جشنواره شعر فجر امسال همه گونه‌های شعری به لحاظ فکری حضور داشته باشند. 

وی افزود: در سال‌های گذشته قرار بر این بود هیأت علمی داوری‌ها را زیر نظر بگیرد اما امسال صحبت بر سر این است که اسامی داوری‌ها را اعلام کنند و شورای سیاستگذاری نظر نهایی را بدهد. قرار است اسامی داوران در مطبوعات مطرح و داوران بخش‌های مختلف مانند دفاع مقدس، کودک و نوجوان، شعر نو، شعر کلاسیک، شعر آیینی و غیره مشخص شوند.

شاعر «مردان آتش نهاد» توضیح داد: داوری امسال نسبت به سال گذشته شفاف‌تر خواهد بود. هر سال مطالب و آثار کدگذاری می‌شد و حتی در آخرین روز هم کسی خبر نداشت که کدام شعر یا کتاب متعلق به کدام شاعر است. 

در هر حال با وجود تنوع دیدگاه‌ها در جشنواره شعر امسال باید شاهد نوعی همگرایی و با نگاهی خوشبینانه‌تر، همدلی در جریاهای شعری کشور باشیم؛ اتفاقی که به گفته بسیاری از شاعران در سال‌های اخیر رخ نداد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها