دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۲
نگاهی به ادبیات دفاع مقدس در بهار 92

ایبنا در آستانه سال نو، در گزارش‌هایی به مرور رخداد‌های با اهمیت سال 92 در قلمرو آثار و مراکز پژوهشی حوزه دفاع مقدس پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سال 1392 در قلمرو آثار و مراکز پژوهشی  روندی آرام و بی‌تنش حکم‌فرما بود اما در این میان، بنیان‌هایی در متن ادبیات دفاع مقدس گذاشته شد که بر اساس آن می‌توان انتظار بالندگی فرهگ ایثار و شهادت را در سال 93 داشت.

نمایشگاه کتاب تهران سرآغازی برای خودنمایی کتاب‌ها و ناشران حوزه‌های مختلف است. ناشران و کتاب‌های حوزه دفاع مقدس نیز در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کوشیدند تا مخاطبانشان را به بهترین وجه دریابند. این نمایشگاه از 11 اردیبهشت‌ 92 در مصلای امام خمینی(ره) برپا شد که برپایی 9 نشست تخصصی را به همراه داشت. طی این نشست‌ها، مباحثی چون «حمایت از فرهنگ دفاع مقدس»، «حقوق راوی و مولف در کتاب‌های خاطرات انقلاب و دفاع مقدس» و «انسان‌شناسی در ادبیات دفاع مقدس»  بررسی شدند.

در طول نمایشگاه نیز آثاری چون «لشکر خوبان»، «پایی که جا ماند»، «رفاقت به سبک تانک»، «دا» و «جمجمه‌ات را قرض بده برادر» بر سکوی پرفروش‌ها نشستند.

رخداد دیگر در اردیبهشت‌ آثار حوزه ایثار و مقاومت، انتشار فراخوان «چهارمین کنگره شعر مقاومت و بین‌الملل اسلامی» بود. این کنگره با اهداف بررسی و تبیین مبانی علمی و فرهنگی - هنری شعر مقاومت در ایران و جهان، شناسایی و معرفی آثار برجسته در حوزه شعر مقاومت بین‌الملل و بیداری اسلامی، شناسایی، معرفی و تعامل شاعران مقاومت ایران و جهان، زمینه‌سازی برای آفرینش و گسترش شعر مقاومت بین‌الملل و بیداری اسلامی، انتشار آثار برگزیده به زبان‌های مختلف با موضوع مقاومت بین الملل و بیداری اسلامی برگزار شد.

بر این اساس، در بخش‌های شعر، پژوهش، نقد، یادداشت و «مقاله و پایان‌نامه» در محور‌های بیداری اسلامی و تأثیرات آن بر شعر و شاعران منطقه و جهان، نقش و کارکرد ترجمه در تعمیق و گسترش شعر مقاومت، مقاومت بین‌الملل، استکبار و صهیونیسم جهانی، فرهنگ ایثار و شهادت و شاعران مقاومت، مقاومت و ادبیات امید، انقلاب اسلامی و مقاومت بین‌الملل، مقاومت بین‌الملل و بیداری اسلامی در شعر کودک و نوجوان آثاری به دبیرخانه «چهارمین کنگره شعر مقاومت و بین‌الملل اسلامی» رسید.

در آیین پایانی این کنگره که 13 آبان 92 با حضور 30 شاعر از 24 کشور جهان در «برج میلاد تهران» برپا شده بود، از میان یک هزار و 54 اثر رسیده به دبیرخانه این کنگره 45 اثر برگزیده شد که از این تعداد 25 اثر به زبان‌های عربی و انگلیسی اختصاص داشت. همچنین در این آیین از پنج کتاب کنگره با عنوان‌های «حنجره‌های شعله‌ور»، «با واژه در سنگر»، «حنجره‌های بیدار»، «خندیدن با لبان زخم» و «درخت آتش» نیز رونمایی شد.

ارمغان جایزه کتاب فصل (بهار) که در خرداد‌92 برگزار شد، برای حوزه دفاع مقدس قدردانی از علیرضا لطف‌الله‌زادگان، نویسنده کتاب «عملیات مسلم‌بن‌عقیل» بود. نویسنده در این کتاب به صورت روز‌شمار به موضوع‌های مختلفی چون مسایل نظامی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مقطعی از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را که به توان ملی جمهوری اسلامی ایران مربوط می‌شود پرداخته و مسایلی مانند صلح، جنگ و بحران‌های اقتصادی چگونه بر جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تاثیرگذار بوده، تبیین کرده است.

روز‌های پایانی خرداد نیز باغ‌موزه دفاع مقدس فراخوان «مسابقه دل‌نوشته»‌ را با موضوع دفاع‌مقدس منتشر کرد. این جایزه 30 برگزیده داشت و قرار بود که برترین دل‌نوشته‌ها در قالب کتابی منتشر شوند که تا پایان سال 92 خبری از این کتاب نشد.

گزارش سه فصل دیگر نیز در روز‌های آینده منتشر می‌شود./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها