«پیشگیری از جرایم جنسی» به قلم اکبر عزیزی با نگاهی به راههای جلوگیری از افزایش این بزه نوشته شده است. نویسنده فقدان آمار دقیق از میزان وقوع جرایم جنسی را مانع تدوین سیاست جنایی فراگیر و موثر در این حوزه میداند.
نخست این که ناهنجاریهای جنسی، اعمال و رفتارهایی به شمار میآیند که در وقوع آنها غریزه و میل جنسی نقش دارند. به عبارت دیگر رفتارهایی هستند که فرد برای تسکین غریزه جنسی خود مرتکب آنها میشود که این اعمال از طرف قانون ممنوع و برای آنها مجازات تعیین شده است.
همانطور که در تعریف جرایم جنسی آمده است بررسی عواملی که موجب بروز این جرایم میشوند و رفتارهای غریزی را تحت تاثیر خود قرار میدهند، بسیار مهم است. به همین دلیل فصل ابتدایی کتاب «کلیات و علل جرایم جنسی» که از دو بخش «کلیات» و «عوامل بروز جرایم جنسی» تشکیل شده به تعریف جرایم جنسی و تاریخچه آن و عوامل بروز این پدیده میپردازد.
نگاهی به سابقه این جرایم در طول تاریخ میتواند به شناخت زمینههای بروز آن کمک کند. در مرور سابقه جرایم جنسی در بخشی از کتاب مولف با نگاهی به شکلگیری این جرم از پیدایش انسان تا روزگار اسلام آورده است: «قدمت تاریخی انحرافات جنسی با قدمت پیدایش موجود زنده برابر است. زیرا جنسیت و روابط جنسی برای بقای موجودات زندهای که از دو جنس مخالف باشند، از مظاهر اصلی و ارکان تعریف حیات است. در یونان قدیم همجنس بازی به قدری رایج بود که در افسانه و آثار ادبی و هنری آن کشور رسوخ میکند.»
نویسنده در زمینه کنترل جرایم جنسی و تاکید بر پیشگیری اجتماعی به سراغ رابطه متقابل این دو عامل در فصل دوم «پیشگیری اجتماعی ازجرایم جنسی» رفته است. ضمن این که شیوههای «اقدامات و تدابیر آموزشی، تربیتی»، «تدابیر و راهبردهای اجتماعی» و «اقدامات و تدابیر فرهنگی و جامعه پذیری» حول محور اجتماع را بررسی میکند.
از طرفی در بخشی از همین فصل به کارکرد «رسانههای جمعی و مطبوعات» با توجه به نقش کاهنده و افزاینده رسانهها که یکی از زیرمجموعههای اجتماع و دارای نقش آموزشی، تربیتی با کاربرد بالا و فراگیر هستند، اشاره میکند.
«پیشگیری وضعی از جرایم جنسی» در فصل سوم با دو ابزار محدود کردن زمینه و محیط جرایم جنسی، در صدد کاستن از جذابیت جرم و دستیابی به کنترل و کاهش جرایم جنسی در مقیاس محیط کوچکتری است و در همین راستا نویسنده سه راهکار «اقدامات و تدابیر نطارتی کنترلی»، «اقدامات و تدابیر کاهش عوامل خطرساز» و «اقدامات و تدابیر حمایتی از بزه دیدگان بالقوه» را پیشنهاد میکند.
کتاب «پیشگیری از جرایم جنسی» در 212 صفحه با شمارگان 500 نسخه و بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات خرسندی به بازار کتاب روانه شده است./
نظر شما