به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «حمید اندیشان» دبیر دفتر این ماهِ مجله در سرمقاله خود با به مفهوم پردازی یک دغدغه روانکاوانه/فلسفی میپردازد؛ «دیگری». پس از آن به جستوجوی «هویت» میرود، نه هویتِ «من، شما، ایشان، ...» بلکه چیستی هویت در گستره اجتماع بشری. در نهایت، او به سراغ فرهنگ میرود، مفهومش را بسی پیچیده توصیف میکند اما همین پیچیدگی را راه ورود به حل مساله میداند و به بحثی مختصر و گویا از چندگانه شدن فرهنگ در تمامی جوامع امروزِ انسانی میپردازد.
نخستین نوشتارِ بخش دفتر ماه، گفتوگویی است اختصاصی با سونیا سیکا، استاد فلسفه در دانشگاه اتاوا کانادا، از حمید اندیشان، وی در آغاز گفتوگو با سیکا بحث رابطه چندگانگیِ فرهنگی با فلسفه سیاسی را به پرسش میگیرد.
در ادامه «درآمدی بر چندگانگی فرهنگی» مقالهای است از سارا سونگ به ترجمه مریم رحیمی ندوشن و روحالله علیزاده. «دیالوگ میان فرهنگها» نوشتهای است از بیخو پارخ و ترجمه حجت مهدوی، پارخ همانطور که در این مقاله عنوان قسمت آغازینش را «جامعه چندفرهنگی» نام داده است، به سراغ رابطه چندفرهنگی بودن یک جامعه با دموکراسی مبتنی بر دیالوگ میرود.
حمید اندیشان در مقالهای با عنوان «از سیاست چندفرهنگی تا اگزیستانس چندفرهنگی» طبق توضیح آغازین سعی دارد اگزیستانس چندفرهنگی را شرط ضروری در تحقق سیاست چندفرهنگی بخواند. «پدیدهی چندفرهنگی و پویایی تمدنهای جدید» از پل کلاوال به ترجمه «ثمین رشیدبیگی» در تلاش است تا نخست برای فرهنگ تعریفی دست و پا کند و نقش رسانه را در هر شکل و صورتی از ابتدا تاکنون بررسی کند.
مقاله پروفسور «طارق مدود» در مقالهای با عنوان «دفاع از چندگانگی فرهنگی» با ذهنیت کثرتگرایش به تبیین چندگانگی فرهنگی در جوامع میپردازد و از آن پشتیبانی میکند. در نهایت، بخش دفتر ماه این شماره مجله با مقالهای از سوزان مولر آکین با عنوان «آیا چندگانگی فرهنگی برای زنان بد است؟» به پایان میرسد. این مقاله از قول مترجم «نرگس صاحبی» قسمت نخست کتاب این نویسنده است که در آن به چندگانگی فرهنگی و رابطهاش با زنان در وضعیت اقلیتهای فرهنگی نگاه شده است.
در بخش ادب و هنر دو مقاله به چاپ رسیده است؛ یکی «رویکرد میانفرهنگی مولانا» از یوسف شاهحسینی و دیگری «تحلیل ژانر» از هوبرت کنوبلاخ و توماس لاکمن به ترجمه محسن ناصریراد.
«واقعگرایی اخلاقی» از پیکا ویرینن و ترجمه انشاءالله رحمتی، نخحستین مقاله از پنج نوشتار بخش اندیشه و نظر است که با فرااخلاقی خواندن این دیدگاه و با بررسی جوانب و استدلالهای گوناگون در نگاهی واقعگرایانه، به مبحث اخلاق میپردازد.
«رمی براگ» با به چالش کشیدن برخی برداشتهای اشتباه از نظریات کانت در مقاله «متافیزیک در جای خود مینشیند» نگاه تازهای به وجود متافیزیک میاندازد. مقاله سوم این بخش نوشته هاله عبدالهیراد است که در آن به بررسی جایگاه شرور به عنوان یک مساله فلسفی در نظام آفرینش الهی در دیدگاه استاد مطهری پرداخته میشود.
در ادامه «جهانبینی فلسفی من» مقالهای است از نیکلای بردیایف به ترجمه سیدرضا وسمهگر. «نقشآفرینیِ نامتناهی در نظام دکارت» نام آخرین مقاله این بخش است که مجتبی جلیلیمقدم با تبیین روش دکارت آغاز میکند و با مفهومپردازی بر سر امر متناهی و بعد امر نامتناهی و ویژگیها و نمود آن، مقاله را به پایان میبرد.
در بخش کتاب پیش از معرفی کتاب خارجی از کیان رضوی بخش سوم مقاله سیدمسعود رضوی با عنوان «معرفت، ریاضت و محبت» و همچنین گفتوگویی از منیره پنجتنی با غلامرضا خاکی درباره «مدیریت اخلاق حرفهای به شیوه جوانمردان» به چاپ رسیده است.
در نهایت شماره نود و پنجم اطلاعات حکمت و معرفت با بخش گزارش از رویدادهای گوناگون فلسفی به پایان میرسد./
یکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۲
نظر شما