یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۰:۰۰
کتابم از «تاریخ تمدن ویل دورانت» هم برجسته‌تر است

مولف کتاب «فلسفه در دوره تجدد حیات فرهنگی غرب (از دانته تا کامپانلا)» مدعی شد که تاکنون از سوی یک مولف ایرانی چنین اثری به چاپ نرسیده است و این اثر در مقایسه با اثری مانند «تاریخ تمدن ویل دورانت» از جهاتی برجسته‌تر است.

کریم مجتهدی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: من در این کتاب کلمه رنسانس را به صورت تعمدی به جای «تجدید حیات فرهنگی غرب» به کار نبرده‌ام، چون معتقدم تا آن‌جا که ممکن است باید از زبان فارسی برای کلمات استفاده کرد.

مجتهدی ادامه داد: این کتاب اردیبهشت سال گذشته در 100 نسخه منتشر و در نمایشگاه کتاب عرضه شد که طی 40 روز به اتمام رسید. به همین دلیل طی دو ماه اخیر از این کتاب هزار نسخه دیگر چاپ و روانه بازار نشر شده است.

به گفته این استاد فلسفه، کتاب حاضر الزاماً یک کتاب تخصصی فلسفه نیست، بلکه کتابی میان رشته‌‌ای است و همان‌قدر مباحث مرتبط با فلسفه را در آن می‌توان دید که مباحث مرتبط با تاریخ و هنر.

وی با بیان این‌که تجدید حیات فرهنگی غرب در حوزه‌های مانند معماری و نقاشی تحولات بسیاری را ایجاد کرد، افزود: در این کتاب درباره نقاشی و نقاشان برجسته‌ای مانند لئوناردو داوینچی مطالب مفصلی آورده شده است.

مجتهدی اضافه کرد: به طور مثال، درباره داوینچی یک مقاله مفصل آورده شده که در آن زندگی، آثار و کثرت و گستردگی کارهای او بررسی شده است.

استاد فلسفه دانشگاه تهران با اشاره به اختصاص برخی مطالب کتاب به کامپانلا(متفکر سیاسی) گفت: کامپانلا تعدادی پرده را برای نقاشی به رافائل سفارش داد که در بخشی جداگانه، این پرده‌های نقاشی و عوامل اجتماعی و سیاسی نهفته در آن تحلیل شده است.

وی در ادامه به طرح مباحث مرتبط با شعر ایتالیا در کتاب نیز اشاره کرد و ادامه داد: در این اثر همچنین مطالبی درباره شعر ایتالیا و نیز دانته بیان شده است.

مجتهدی بخشی دیگری از این کتاب را ویژه «اراسموس» متفکر هندی دانست و عنوان کرد: بخش زیادی از تفکر او بین‌‌المللی و برای نحله‌های دیگر قابل استفاده است. از سوی دیگر، او شخصیتی دینی است و با لوتر اختلاف‌هایی دارد که در این کتاب مطرح شده است. 

وی درباره طرح مباحثی مرتبط با ماکیاول در این اثر گفت: بخش دیگری از این کتاب به ماکیاول اختصاص داده شده است. وی کتاب‌های مهمی در فلسفه سیاسی نوشته و به اعتقاد ماکیاول، حقیقت تابعی از قدرت است و کسی می‌تواند حقیقت را بیان کند که قدرت داشته باشد.

این مولف آثار فلسفی همچنین با بیان این‌که یکی دیگر از مقالات این کتاب به عرفای قرن شانزدهم آلمان اختصاص دارد، افزود: در این بخش زندگی و افکار عرفایی مانند والنتاین وایگل بررسی می‌شود. علاوه بر این، در بخش‌های دیگری از این کتاب زندگی افرادی مانند ژوردانو برونو که علیه فلسفه ارسطو قیام کرد نیز آورده شده است.

مجتهدی درباره روش گردآوری مقالات در این کتاب گفت: از 19 سالگی تاکنون فلسفه می‌خواندم. همچنین 12 سال در فرانسه زندگی می‌کردم و به صورت ویژه روی فلسفه کار کردم. به همین دلیل با بسیاری از مقالات و مطالبی را که در این کتاب آورده شده‌اند، آشنایی داشتم.

وی در پایان یادآور شد: اگر مخاطبی بخواهد این کتاب را از ابتدا تا انتها بخواند، ممکن است برایش کسالت آور باشد اما اگر کسی بخواهد به طور مثال درباره ماکیاول، رافائل و ... مطالب مفید و مختصری بداند، مطالب این کتاب کمک بسیاری به او خواهد کرد.  

کتاب «فلسفه در دوره تجدد حیات فرهنگی غرب (از دانته تا کامپانلا)» با شمارگان هزار نسخه و به بهای 300 هزار ریال از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به چاپ دوم رسیده است.

این کتاب شامل فصل‌هایی است در شناخت کلی دوره تجدید حیات فرهنگی غرب یا به اصطلاح رایج فرانسوی «رنسانس» و زمینه‌های تکوین آن! این کتاب همچنین دربردارنده مباحثی درباره آثار و اندیشه‌های چهره‌های مهم و نامداری مثل دانته، پترارک، بوکاچیو، نیکولائوس کوزانوس، لئوناردو داوینچی، رافائل، ماکیاول، اراسموس، مونتنی، جوردانو برونو، بویمه، کامپانلا، چهره‌های کمتر نامدار اما جالب توجهی مثل گئورگوس گمیستوس مشهور به پلتون، مارسیلیو فیچینو، ساونارول، پیکو دولا میراندولا، پاراسلسوس، والانتین ویگل و چهره‌های ناشناخته‌تری مانند پمپونازی، سادوله، ژاک لوفور اتاپل، شارل بویه، ژان لودیوس، اتین دوله، میشل سروتو، پیر راموس، ژروم کاردان، برناردو تلسیو، فرانسیسکو پاتریزی، هانری آگریپا، و سباستین فرانک است./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها