«روانشناسی سیاسی» اثر «دیوید پاتریک هاوتن» با ترجمه علیاشرف نظری و شهرزاد مفتوح به بررسی چگونگی شکلگیری رفتارهای سیاسی مردم در شرایط مختلف مانند انتخابات، نژادپرستی، تروریسم و روابط بینالملل پرداخته است.
«دیوید پاتریک هاوتن» که دانشیار علوم سیاسی در دانشگاه مرکزی فلوریدا است در «مقدمه» کتاب مینویسد: «این کتاب را به همان دلیلی نوشتم که بسیاری از اساتید کتاب مینویسند، یعنی نتوانستم کتابی پیدا کنم که تمام موضوعاتی که میخواستم در مورد آن بحث کنم را در یک جلد آورده باشد. به ویژه میخواستم کتابی بنویسم که (الف) «روانشناسی سیاسی» را بهطور کلی تعریف کند تا آثار روانشناسان و محققانی که ـ در مورد موضوعات صرفا سیاسی مطلبی مینویسند ـ و خود را روانشناس سیاسی تلقی نمیکنند نیز در آن بگنجد؛ (ب) حق مطلب در مورد سنتهای موقعیتگرایی و خلقگرایی در روانشناسی بیان شود؛ (ج) مباحثی مقدماتی داشته باشد که به دقت دستهبندی شده و برای تدریس مناسب باشد.»
بخش نخست کتاب به بررسی رهیافتهای گوناگون و تاثیرگذار روانشناسی اجتماعی پرداخته که بر ماهیت موقعیت در برابر افراد و ویژگیهای آن اشاره دارد. بخش دوم کتاب به خلقگرایی اختصاص دارد و به بررسی نظریههای روانشناختی فردمحور میپردازد. بخش سوم و پایانی کتاب نیز حالت تجربیتری دارد و بهطور مقدماتی در پی ترکیب رهیافتهای موقعیتگرایی و خلقگرایی است.
این کتاب با استفاده از چارچوب خلقگرا ـ موقعیتگرا که نگرانیهای روانشناسی اجتماعی و شناختی را به موازات یکدیگر پیش میبرد بر سازوکارهای تبیینی اصلی مانند رفتارگرایی، فرمانبرداری، شخصیت، همنوایی گروهی، شناخت، احساس، هیجان و علم عصبشناسی برای بررسی موضوعهای مختلفی از رفتار انتخاباتی و نژادپرستی تا تروریسم و روابط بینالملل توجه دارد.
«طرح مفهومی کتاب»، «تاریخچه مختصری از رشته روانشناسی سیاسی»، «رفتارگرایی و آزادی انسان»، «روانشناسی فرمانبرداری»، «ایجاد وضعیت نامناسب»، «تصمیمگیری گروهی»، «بیوگرافی روانشناختی»، «شخصیت و باورها»، «شناخت و نقش آن در کنش سیاسی»، «عاطفه و هیجان و بازتاب آن در رفتار افراد»، «علم عصبشناسی»، «روانشناسی رفتار انتخاباتی»، «روانشناسی ناسیونالیسم، منازعههای قومی و نسلکشی»، «روانشناسی نژادپرستی و عدم مدارای سیاسی»، «روانشناسی تروریسم»، «روانشناسی روابط بینالملل» و «نتیجهگیری» فصلهای هفدهگانه کتاب را تشکیل میدهند.
درباره تعریف رفتار سیاسی در این کتاب آمده است: «در تعریفی جامع، رفتار سیاسی به هر گونه فعالیت جهت رسیدن به برخی اهداف سیاسی اطلاق میشود که شامل تمام فعالیتهای سیاسی انسان از رفتارهای افراطی نظیر تروریسم و جنگ گرفته تا رفتارهای «متعادلتری» مانند رفتار انتخاباتی است. رفتار سیاسی فراتر از بررسی تصمیمگیری رایدهندگان و نخبگان دولتی به حساب میآید و شامل پرسشهای گوناگون نظیر اینکه «دلیل بهوجود آمدن نژادپرستی چیست؟»، «چرا انسانها دست به نسلکشی میزنند؟»، «چه چیزی تعیینکننده نحوه رای دادن افراد است؟» و «چرا کشورها درگیر جنگ میشوند؟» نیز هست.»
چاپ نخست «روانشناسی سیاسی (موقعیتها، افراد و مصادیق)» نوشته «دیوید پاتریک هاوتن» با ترجمه علیاشرف نظری و شهرزاد مفتوح در 284 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 16 هزار تومان از سوی نشر قومس در اختیار پژوهشگران و علاقهمندان حوزههای مرتبط قرار گرفته است.
نظر شما