به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جلسه اکران و نقد فیلم مستند «سخت مثل آب؛ زندگی و شعر محمد شمس لنگرودی» ساخته آرش سنجابی، عصر دیروز، سهشنبه، 6 اسفند با حضور شمس لنگرودی، گروس عبدالملکیان، شاعر و محقق، علیاصغر محمدخانی، معاون فرهنگی موسسه شهرکتاب و مجری نشست نقد و همچنین کارگردان اثر، در مرکز فرهنگی شهرکتاب برگزار شد.
گروس عبدالملکیان در بخشی از سخنان خود در این جلسه گفت: آرش سنجابی، پیشتر درباره شاعرانی چون محمدعلی سپانلو هم فیلم ساخته است. من آثار قبلی او را نمیپسندم، اما به نظرم «سخت مثل آب» چیز دیگری است و شاید بهترین فیلم مستند دهه اخیر است.
وی افزود: در فیلمهای قبلی این کارگردان، به عنوان مثال فیلم محمدعلی سپانلو، مخاطب با یک مستند تلویزیونی معمولی روبهروست، چرا که چند چهره شاخص جلوی دوربین نشسته و درباره این شاعر حرف میزنند. همه چیز این فیلم از بیرون است و مخاطب چیزی از درون سپانلو نمیبیند.
این شاعر در ادامه با اشاره به این نکته «سخت مثل آب» فیلمی درباره زندگی گذشته شمس است، گفت: گویی کارگردان دست شاعر را گرفته و گفته است که اینگونه زندگی کن. همچنین از دیگر ویژگیهای جذاب این فیلم نشان دادن درونیات شاعر و دغدغه ذهنی اوست.
عبدالملکیان همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگیهای شعری شمس لنگرودی پرداخت و گفت: بسیاری از شاعرانی که به شعر سپید یا نیمایی مشهورند، ماهیت شعرشان کلاسیک است، اما اشعار شمس لنگرودی، از ماهیتی مدرن برخوردارند. علیرغم برخی تئوریهای شعری اخیر، ماهیت اشعار آنها را کلاسیک و یا مدرن میکند و نه ساختار یا ساختمان آنها.
شاعر مجموعه «سطرها در تاریکی جا عوض میکنند» همچنین اظهار کرد: مهمترین ویژگی شعر مدرن این است که همه چیز آن درونی است. من بر اساس شناختم میگویم نوع نگاه شمس به زندگی و ادبیات مدرن است و او تخیل شعری خود را زندگی کرده است.
وی در ادامه با اشاره به یکرنگی شمس لنگرودی با شعرش گفت: نگاه مدرن شمس لنگرودی به زندگی و جهان باعث شده که شعر شمس هم مدرن باشد. این مدرن بودن سبب شده تا تمام ویژگیهای موسیقایی شعر او درونی شود. یعنی درست برعکس شعر و اوزان شعری کلاسیک که از موسیقی بیرونی برخوردارند، موسیقی شعر شمس و وزن آن درونی است.
آرش سنجابی کارگردان این فیلم نیز در این نشست، گفت: من تاکنون 14 فیلم مستند درباره شاعران و برخی شخصیتها کارگردانی کردهام که نخستین آنها فیلمی درباره محمدعلی سپانلو بود و دومین آن همین فیلم «سخت مثل آب».
وی افزود: پس از این دو فیلم، به دلیل تجربههایی که به دست آورده بودم، کارهای بعدیام از ساختاری سینماییتر برخوردار شدند، اما این فیلم، یعنی مستند زندگی و شعر محمدشمس لنگرودی را به دلیل حسیتر شدن آن بیشتر دوست دارم.
این محقق و کارگردان در ادامه با اشاره به تحقیقاتی که پیش از ساخت آثار انجام میدهد، گفت: من برای ساخت این گونه فیلمهای مستند که در مورد زندگی شاعران و برخی شخصیتهای خاص است، چیزی در حدود 50 مدل و سبک خاص درنظر گرفتهام و در نهایت پس از تحقیقاتم مشخص میکنم که کدام سبک برای ساخت مستند کدام شاعر، کارآیی دارد.
فیلم «سخت مثل آب» وارد بازار میشود
آرش سنجابی در پایان نشست از توزیع DVD فیلم «سخت مثل آب» به همراه کتاب جدید شمس لنگرودی از روز شنبه آینده، 10 اسفند در فروشگاههای عرصه محصولات فرهنگی خبر داد.
حاشیههای این نشست
این جلسه با استقبال بسیار مخاطبان روبهرو شد و در حدود 800 نفر عموما از میان شاعران و نویسندگان مخاطب فیلم و نشست نقد آن بودند.
حسین سناپور، داستاننویس، برای دیدن فیلم و شرکت در جلسه نقد به عنوان مخاطب آمده بود که با وجود ازدحام جمعیت نتوانست وارد سالن شود و در ادامه از دیدن آن منصرف شد./
چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۱
نظر شما