به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ مراسم تودیع اسحاق صلاحی رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران و سیدرضا صالحی امیری رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران صبح امروز دوشنبه (5 اسفندماه) با حضور محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس جمهوری، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت، حجتالاسلام والمسلمین یونسی دستیار ویژه رییس جمهوری در امور اقلیتهای دینی و مذهبی، محمد رجبی رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، سردار رادان، حسامالدین آشنا مشاور فرهنگی رییس جمهور، در مرکز همایشهای این سازمان برگزار شد.
صالحی امیری در این مراسم عنوان کرد: حضور مسوولان دولتی و سران کشوری در این مراسم نشان میدهد که دولت تدبیر و امید به این سازمان توجه ویژه دارد و به همین دلیل مشکلات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سوی دولتمردان حل خواهد شد.
وی عنوان کرد: با ادله علمی میتوان ثابت کرد صنعت فرهنگ در کشور ما به لحاظ بار مالی میتواند جایگزین نفت شود و این میراث توان آن را دارد که کشور را بدون نفت اداره کند. زیرا ظرفیت مادی و معنوی ایران جزء کشورهای اول تا سوم جهان است اما متاسفانه این گنجینهها اکنون یا در دل خاک نهفتهاند یا در کشورهای دیگر نگهداری میشوند.
صالحی امیری با بیان اینکه ایران بزرگ ما در اقصینقاط دنیا دارای آثار تمدنی است عنوان کرد: بسیاری از گنجینههای فرهنگی این کشور در اقصینقاط جهان ریشه دارد و در مکانهایی از جمله هند، اروپا و قفقاز پراکنده است اما جای تاسف است که فرزندان این تمدن کهن مانند کشور تاجیکستان امروز بیش از 3 میلیون کتاب در کتابخانه خود دارد اما ایران دارای 2 میلیون و 700 جلد کتاب است.
وی افزود: بررسی این آمار در شبه جزیره هند نشان میدهد میزان اسناد و کتب خطی فارسی بیش از 3 برابر این اسناد و کتابها در کتابخانه ملی است اما با همه این توصیفات دلیل نمیشود برای نمایش آثار فرهنگی و تاریخی ایران و همچنین جمعآوری آنها تلاش نکنیم.
رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه این آمار یک رسالت را به ما دیکته میکند و یادآور میشود که ما هنوز دینمان را به کتاب و فرهنگ ادا نکردهایم گفت: تلاش میکنم با خرد جمعی هدایت این سازمان را به دست گرفته و این سازمان را تبدیل به مرکز گفتوگو، اندیشه، اتاق فکر و محفل ایجاد گفتمان کنم.
صالحی امیری تاکید کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باید خانه اندیشمندان، محققان و پژوهشگران با هر طرز فکر سیاسی باشد و با ایجاد کرسیهای آزاداندیشی؛ به محل انس و الفت انسانهای فرهیختهای تبدیل شود که پیش از این به دلیل کدورت با ما؛ در انزوا قلم میزدند. تاکید میکنم دولت تدبیر و امید با رویکرد فراجناحی اهداف خود را پیش خواهد برد.
انتقاد صلاحی از کاهش بودجه کتابخانه ملی از 54 میلیارد به 44 میلیارد تومان
صلاحی، رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این مراسم عنوان کرد: درباره کارنامه دو سال و 8 ماهه خود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باید به چند نکته اشاره کنم. نخست اینکه رویکرد ما در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران این بود که این سازمان بخش مهمی از پازل فرهنگی کشور است.
وی اظهار کرد: دیپلماسی فرهنگی و تاکید بر آن به عنوان یک ابزار تاثیرگذار و کارآمد و نقش این سازمان به عنوان پل ارتباطی میان گذشتگان و آیندگان بخش دیگری از رویکرد ما در این سازمان بود. تحولگرایی نکته دیگری بود که ما در این سازمان بر آن صحه گذاشتیم و با تاکید بر رویکرد سیستمی تلاش کردیم از سیستم جزیرهای و تکمحوری دوری کنیم.
صلاحی با تاکید بر اینکه براساس رویکرد آیندهنگری سند استراتژیک سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را تنظیم کردیم؛ گفت: افتخار دارم این را بگویم که در طول 9 ماه در این سازمان بحث ایجاد تفکر راهبردی را شکل دادیم و امروز تنها دستگاهی هستیم که توانستیم با ایجاد تفکر استراتژیک و تدوین سند راهبردی و برنامهریزی، برنامه نظام ارزیابی عملکرد براساس نرمافزارهای علمی را در کشور پیش ببریم.
اسکن 30 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اسکن و دیجیتالسازی 30 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان عنوان کرد: این آثار اکنون بر روی تالار رقمی و سایت سازمان اسنادو کتابخانه ملی ایران موجود است و این بخش از پرمخاطبترین سایتهای خارج از کشور است.
وی با اشاره به اینکه در ابتدای حضورش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران 34 هزار جلد نسخه خطی در این سازمان وجود داشت گفت: اکنون 38 هزار جلد نسخه خطی در این سازمان وجود دارد که 36 هزار جلد از آنها دیجیتالسازی شده و 32 هزار جلد آن به صورت تمام متن اکنون در سایت این سازمان موجود است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اینکه این سازمان نخستین کتابخانه ملی در دنیاست که به صورت دو شیفت و شبانهروزی فعالیت میکند گفت: اکنون 51 میلیون صفحه دیجیتال شده روی سایت کتابخانه ملی موجود است، 8 هزار و 500 ناشر عضو الکترونیک این سازمان هستند و 21 مرکز اسناد در استانها مجوز افتتاح گرفتند.
وی افزود: تهیه فهرست نسخ خطی ایران (فنخا) بخش دیگری از فعالیتهای این سازمان در طول 2 سال گذشته بود که به جمعآوری فهرست نسخههای خطی داخل کشور پرداخت. اکنون 30 جلد در قالب 30 هزار صفحه از این فهرستگان منتشر شده است. انتشار دو فصلنامه علمی و پژوهشی و یک فصلنامه علمی و ترویجی، امضای 120 تفاهمنامه خارجی و 61 تفاهمنامه داخلی بخش دیگری از فعالیتهای این سازمان در 2 سال گذشته است.
صلاحی با تاکید بر اینکه تجربه 32 ماه فعالیت در این سازمان به من ثابت کرد که ساختار کتابخانه ملی باید تغییر کند اظهار کرد: ساختار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بسیار کهنه و مربوط به گذشته است و اگر قرار است این سازمان به رسالت حاکمیتی خود عمل کند این عمل در سایه افزایش اعتبار میسر است در حالی که بودجه این سازمان امسال از 54 میلیارد تومان سال گذشته به 44 میلیارد تومان رسیده است./
دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۰
نظر شما