دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۹
بررسی مثلث ناامنی جهانی در «سازوكارهاي هرج و مرج»

«سازوكارهاي هرج و مرج»‌ كتابي است نوشته «پير كونزا» كه سه مولفه يكجانبه‌گرايي، تكثير تسليحات و تروريسم را به عنوان مثلث ناامني جهاني معرفي و بررسی می‌کند. مجتبی نجفی ترجمه کتاب را برعهده داشته است.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نويسنده در اين كتاب سعي كرده است ساز و كارهاي ناامني بين‌المللي را از زواياي مختلف تجزيه و تحليل كند. اين اثر، سه‌گانه استراتژيك «يكجانبه‌گرايي آمريكا»، «تروريسم اسلام‌گرا» و «تكثير تسليحات» را در مقاطع زماني مشخص براي تبيين سازوكارهاي هرج ‌و مرج بين‌المللي مدنظر قرار داده است. 

از آن‌جا كه تروريسم جهاني در ابعاد مختلفي توسعه‌يافته و راهكار جنگ جهاني عليه ترور با تشديد رويكرد يكجانبه‌گرايي ايالات متحده در معرض شكست قرار گرفته است، ويژگي‌هاي نوين جنگ جهاني كنوني از زواياي مختلف از ديگر مباحث مورد بررسي اين كتاب  است و برخلاف تحليل‌گران غربي كه مساله تروريسم را امروزه يك معضل جهاني معرفي مي‌كنند، مولف اين اثر، به طور يك‌جانبه و از يك منظر نگاه نمي‌كند، بلكه آن را فراگيرتر و بي‌طرفانه‌تر لحاظ كرده است. يعني آن را هم در بستر نيروها، گروه‌ها و كشورهاي موسوم يا متهم به تروريسم و هم در جناح قدرت‌هاي مدعي مقابله با تروريسم مورد توجه قرار داده و تاثير متقابل اين دو طرف را بر يكديگر بررسي كرده است. 

نويسنده در اين كتاب اذعان مي‌کند كه نتيجه اين تعامل، اوج‌گيري فضاي ناامني جهاني و شرايط كلي و دوطرفه‌اي‌ است كه ناامني عمومي را در كل جهان رقم زده است. 

«تروريسم واكنش‌گر؛ سلطه و اشغالگري كنش‌گر» و «راديكاليسم بالنده و افراطي‌گري ارتجاعي» دو مقدمه‌اي است كه به ترتيب عزت‌الله سحابي و فريبرز رييس‌دانا بر اين كتاب نوشته شده‌اند. به دنبال آن، پيشگفتار و «سازوكارهاي هرج و مرج: يك‌جانه‌گرايي، تكثير تسليحات و تروريسم» عناوين اصلي كتاب را تشکیل می‌دهند.
 
«ويژگي‌هاي بافت استرتژيك نوين»، «سلاح هسته‌اي»، «‌تغيير و تحول‌هاي تك منطقي انديشه استراتژيك غربي»، «جنگ در شبكه‌ها» و‌ «استراتژي تنش» از موضوعاتي هستند كه در اين كتاب مورد بررسي و واكاوي قرار مي‌گيرند. 

نويسنده در بخشي از كتاب درباره تكثير تسليحات مي‌نويسد: «مبارزه عليه تكثير تسليحات مفهومي است كه با برابري‌طلبي منافات دارد. ماهيتش يكجانبه‌گرايي است... ثبات بين‌المللي به مقوله‌اي تبديل شده كه بر عدالت يا حاكميت دولت‌هاي مستقل غالب مي‌شود .... به اين ترتيب جرم تكثير تسليحات مفهومي سياسي است، بر اين مبنا كه مالكيت برخي كشورها- كشورهايي كه هم اكنون صاحب آن هستند- بر تسليحات كشتار جمعي ثبات‌بخش است و براي برخي ديگر، برهم زننده ثبات است. در سياست عدم تكثير يا ضد تكثير هيچ‌گونه اصل عدالت‌طلبانه يا دموكراتيك وجود ندارد، فقط مصلحت‌سنجي‌هاي دولتي حاكم است.»

چاپ نخست كتاب «سازوكارهاي هرج و مرج: يكجانبه‌گرايي، تكثير تسليحات و تروريسم» نوشته پيركونزا با ترجمه مجتبي نجفي در 304 صفحه، شمارگان 400 نسخه و بهاي 10 هزار تومان از سوي انتشارات صمديه چاپ و روانه بازار كتاب شد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها