شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۱
آموزگار: تفسیر غلط از قانون، کتابفروشان را از مالیات معاف نکرده است

به دنبال انتشار خبر کتابفروشی که مالیات 460 میلیونی باعث حراج منزلش شد! محمود آموزگار در گفت‌وگویی با ایبنا نکاتی از قانون معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ در پی ماجرای بدهی 460 میلیون تومانی مالیاتی مغازه کتابفروشی رشد؛ اداره دارایی شهرستان اهواز قرار است آپارتمان این کتابفروش را تا 28 بهمن ماه به حراج بگذارد. این در حالی است که کتابفروشی‌ها معاف از مالیات هستند.

به گفته آموزگار ماده واحده‌ای با عنوان معافیت مالیات موسسات انتشاراتی و کتابفروشان در اردیبهشت سال 1380 به تصویب مجلس رسید. در حقیقت این قانون به کتابفروشی‌ها و انتشاراتی‌ها به عنوان دو شغل نگاه می‌کرد. در بهمن همان سال اصلاحیه قانون‌ مالیات‌های مستقیم به مجلس ارایه شد. در بند "ل" ماده 139 قانون مصوب شد که فعالیت‌های فرهنگی، انتشاراتی و هنری که به موجب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شوند، از پرداخت مالیات معافند.

وی ادامه داد: اگر در بند "ل" دقت کنیم، قانونگذار چهار فعالیت را مشمول معافیت مالیاتی دانسته و نکوشیده است که شغل خاصی را در این حوزه معرفی کند. بنابراین، هر یک از این فعالیت‌های چهارگانه، مشاغل مختلفی را شامل می‌شوند.

دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران یادآور شد: مصوبه ماده 139 بهمن‌ماه نه تنها تعارضی با ماده واحده اردیبهشت سال 1380 نداشته بلکه با آن هم‌پوشانی هم دارد، ولی سازمان امور مالیاتی بدون توجه به اصول مسلم حقوقی با تفسیری نادرست از بند "ل" ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم مصوب بهمن سال 1380 ، ماده واحده اردیبهشت ماه همان سال را منسوخ اعلام کند و استدلال کنند که به استناد ماده 270 قانون مالیات‌های مستقیم قوانین مغایر ملغی تلقی می‌شوند. در تمام طول این سال‌ها چنین تفسیر غلطی موجب گرفتن مالیات از کتابفروشان شد. در حالی‌که قانون مصوب اریبهشت 1380 به طور خاص برای کتاب فروشان و ناشران تصویب شده است و مقدم بر قانون مالیات‌های مستقیم مصوب بهمن 1380 است و مطابق اصول مسلم فقهی «عام موخر ناسخ خاص مقدم نیست».

وی ادامه داد: با تلاش و پیگیری اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران سرانجام ساز مان امور مالیاتی پذیرفت که «ماده واحده اردیبهشت ماه سال 1380کماکان معتبر است». بنابراین، سازمان امور مالیاتی این‌بار شرط مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مطرح کرد. زیرا که در متن هر دو قانون آمده که کتابفروشان و ناشران باید مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را داشته باشند و سازمان امور مالیاتی به بهانه صدور پروانه کسب کتاب فروشان از سوی اتحادیه‌های صنفی از اعمال معافیت برای کتاب فروشی‌ها خودداری می‌کرد.

در حالی‌که سازمان امور مالیاتی به موجب دستورالعمل موضوع ماده 12 آیین‌نامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 که اتفاقا توسط خود سازمان تنظیم و تدوین شده بود، مقرر کرده که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌تواند اختیار صدور مجوز را به سایر مراجع تفویض کند و این قبیل مجوزها را دقیقا به مثابه مجوز‌های وزارت ارشاد تلقی کرده بود.

وی توضیح داد: رویه جاری هم همین بود که اتحادیه کتابفروشان، اسامی کتابفروشی‌های دارای پروانه کسب را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارایه می‌کرد و وزارت ارشاد لیست را برای اعمال معافیت مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌کرد تا کتابفروشی‌ها از مالیات معاف شوند. در حقیقت این روش مبنای قانونی و متداول است.

آموزگار با بیان این‌که در پنجم اردیبهشت ماه سال جاری رییس جمهور وقت دکتر محمود احمدی‌نژاد با رییس و معاون سازمان امور مالیاتی،‌ روسای اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران جلسه‌ای داشتند و بحث معافیت مالیاتی کتابفروشی‌ها مطرح شد و نیز کارگروهی متشکل از اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشی‌های تهران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان امور مالیاتی تشکیل شد و مقرر شد که کتابفروشی‌ها نیز در لیست مشاغل مشمول معافیت نام برده شوند. لیست مشاغل جدول موضوع دستورالعمل ماده 12 آیین‌نامه هم‌ اکنون منتظر تصویب هیات وزیران است.

وی گفت: انتقادات به آیین‌نامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 و به ویژه مواد 15 و 16 نهایتا به اصلاح آن در آبان‌ماه سال 1391 انجامید. در پی آن مکاتباتی بین هیات دولت و سازمان امور مالیاتی صورت گرفت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد کرد که زمان اجرای آیین نامه اصلاح شده به زمان تصویب آیین‌نامه باز ‌گردد یعنی سال 1381.

دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران عنوان کرد: دکتر عسگری، رییس کل سازمان امور مالیاتی در پاسخ به این ماجرا گفت پرونده‌هایی که امروز مفتوح‌اند و در هیات رسیدگی یا در مرحله اجرا قرار دارند می‌توانند مشمول این پیشنهاد شوند و از تسری این مصوبه به پرونده‌های قطعی که با توافق طرفین بسته شده‌اند به علت مشکلات جدیدی که ایجاد خواهد کرد خودداری شود. این ایده به نظرم منطقی و درست است و شاید ادامه کار را شدنی می‌کند.

وی ادامه داد: چنانچه قرار شود که اجرای موارد اصلاحی آیین نامه، هر چند درباره پرونده های باز مالیاتی ، به تاریخ تصویب آیین نامه(1381) بازگردد، به تبع اولی استحقاق کتابفروشی‌ها برای برخورداری از این قاعده بیشتر است زیرا تاکنون با تفسیر غلط از آنان مالیات دریافت می‌شد و اینک وقت آن است که در مورد آن دسته از کتاب فروشانی که در مراجع مالیاتی و مراحل مختلف پرونده باز دارند همین امکان فراهم شود.

آموزگار تقاضا کرد: اگر تاریخ اجرای اصلاحیه آیین‌نامه کتابفروشی‌ها را نیز دربرگیرد دیگر شاهد وقوع چنین رخ‌دادهایی در سراسر ایران نخواهیم شد. البته از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم تقاضا دارم تا در خواست توقف پرونده‌های مالیاتی اصحاب فرهنگ از ریاست جمهوری به مدت شش ماه را پیگیری کند اصلاح و رفع ابهام از آیین‌نامه و مسئله معافیت کتابفروشی‌ها ممکن شود.

وی با اشاره به نامه دکتر علی جنتی به رییس جمهور، گفت: در نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به رییس جمهور خواسته شده که پرونده اصحاب فرهنگ به مدت شش ماه مسکوت بماند تا مواردی اصلاح و درست شود. نیت این است که شاغلان حوزه فرهنگ آزاری از بابت مالیات نبینند و ابهاماتی که در این قانون است ، برطرف شود.

آموزگار ادامه داد: همچنین نهاوندیان، رییس دفتر رییس جمهور از دکتر طیب‌نیا درخواست کرده است که به مدت شش ماه رسیدگی به پرونده‌‌های مالیاتی متوقف شود. از دکتر عسگری و معاون مالیات‌های مستقیم نیز که همواره اهالی فرهنگ را مورد حمایت خویش قرار داده‌اند، در خواست می‌کنیم که طی بخشنامه‌ای به کلیه حوزه‌های مالیاتی کشور زمینه اجرای دستور ریاست جمهوری را فراهم کنند تا در فرصت پیش آمده نسبت به رفع اشکالات اقدام گردد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها