به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ مراسم تکریم و معارفه منصور واعظی و محمد حسین ملک احمدی دبیران کل سابق و جدید نهاد کتابخانههای عمومی کشور صبح امروز شنبه (26 بهمنماه) با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اعضای حقیقی و حقوقی هیات امنای نهاد کتابخانههای عمومی کشور از جمله اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران، حجتالاسلام والمسلمین علی حسینی از اعضای هیات امنای نهاد کتابخانهها، مهدی چمران از اعضای حقوقی هیات امنای نهاد کتابخانههای عمومی کشور و محمدعلی رامین معاون امور مطبوعاتی پیشین در سالن آمفی تئاتر کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم عنوان کرد: پیوند و ارتباط با مساله کتاب در میان ایرانیان امری دیرینه است. کتاب نه تنها یک گنجینه از فرهنگ بشری است بلکه در واقع رسانهای است که خداوند برای گفتگو با بشر انتخاب کرده است.
وی عنوان کرد: بعد از اسلام در ایران کتابخانهها و مراکز علمی وسیعی به وجود آمد و مکتوبات با ارزشی در آنها جانمایی شد. ملت ما در طول قرنهای متوالی با کتاب و کتابخوانی انس داشتند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: درگذشته دسترسی به کتاب آسان نبود زیرا آثار مکتوب از طریق استنساخ به دست میآمد و تدوین و تهیه یک کتاب نیاز به تلاش شبانهروزی داشت. اما امروز با تکنولوژیهای جدید تولید کتاب و دسترسی به آثار مکتوب تسهیل شده است.
جنتی عنوان کرد: دغدغه جدیدی که امروز به وجود آمده این است که با گسترش فضای مجازی، کتاب کاغذی اهمیت خود را از دست داده است اما در همین فضای مجازی باز هم کتاب جایگاه خود را دارد زیرا مطالب منتشر شده در این فضا ابتدا به صورت مکتوب تدوین شدهاند.
وی گفت: در تاریخ معاصر بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نهضت عظیمی در حوزه کتابخوانی ایجاد شده است. به طوری که در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی آمار نشر کتاب دو برابر شده است. با این موقعیت جهانی همه ما در قبال ارتقای علمی جامعه مسوولیت داریم و اگر بخواهیم اخلاق و کرامت انسانی در جهان رشد پیدا کند باید از هویت ملی و دینی خود صیانت کنیم.
جنتی تاکید کرد: ارتباط با سایر جوامع مدنی نیازمند تامل فکری با آنان است و اگر به دنبال همافزایی سرمایههای ملی و فکری در جامعه هستیم نیاز داریم ارتباط آحاد جامعه را با کتاب و کتابخوانی به یک رابطه عمیق، مستند و هدفمند تبدیل کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور یک نهاد ملی و فراگیر است که نقش مهمی در کتابخوانی و دسترسی آسان به کتابهای سودمند دارد و ایجاد رابطه بین نیاز مخاطب و تامین کتاب متناسب برای آنان و فراهم کردن آن از سوی این نهاد یک ضرورت است.
جنتی عنوان کرد: نگاه به کتابخانههای عمومی باید از سطح خدمت رسانی فراتر رود و کتابخانهها به محل نقد کتاب، کتابشناسی و ترویج فرهنگ مطالعه تبدیل شود. برای استفاده از کتابخانهها به عنوان یک ابزار پیشرفت و نهاد اجتماعی نیاز به وسایل ارتباط جمعی، تحقیقات و همه ابزارهایی داریم که در رشد کتابخوانی و تبلیغ این مکانها موثر باشند.
وی گفت: کتابداران باید اطلاعات خود را در حوزه کتابشناسی و مدیریت دانش به روز کنند. بنا به گفته بیهقی که معتقد است هر کتاب به یکبار خواندن میارزد اما این گفته براساس تجربیات ما ثابت نشده است زیرا به تجربه دریافتیم که برخی کتابها هستند که به یکبار خواندن هم نمیارزند و در مقابل آثاری هستند که مطالعه چندین باره آنها از طراوت آنها نمیکاهد.
جنتی اظهار کرد: تولید روزافزون کتاب امروز باعث خرسندی اهل کتاب است اما در عین حال این تشویش خاطر را به وجود آورده است که در دنیای ترافیک نشر کتاب چه کتابی را باید خواند. نهاد کتابخانههای عمومی کشور باید این نکته را پیش ببرد که چه کتابی را باید خواند و این امر با استفاده از سامانههای ارتباطی و کتابداران متخصص میتواند گروههای مختلف را از سرگردانی در حوزه مطالعه نجات دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توجه به سیر مطالعاتی کتابخانهها یک امر مفید است زیرا به مخاطبان کمک میکند که با اطلاعات از کتاب متاخر بهره بیشتری نسبت به مطالعه اثر ماقبل آن کسب کنند. نکته مهم میخواهم یادآوری کنیم این است که دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با توجه به شرایط محیطی هر منطقه نسبت به ارسال کتاب برای کتابخانههای کشور اقدام کند و جایگاه سطح فکری مخاطبان و نیاز آن کتابخانه را در نظر بگیرد و در این زمینه انجمنهای علمی کتابداری کمکی میتوانند باشند.
جنتی اظهار کرد: باید براساس قانونی که برای کتابخانهها در نظر گرفته شده و همچنین اعتباراتی که مجلس شورای اسلامی برای این نهاد اختصاص داده است با کمکهای مردمی بهترین گزینه را برای پیشبرد اهداف این نهاد انتخاب کرد. این مساله هم در ساخت کتابخانهها و همچنین تامین منابع مورد نیاز آنها باید مورد توجه قرار بگیرند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توجه به وظایف اصلی که براساس قانون برعهده نهاد کتابخانههای عمومی کشور گذاشته شده است باید مورد توجه قرار بگیرد و در این راستا سیاستهایی که از سوی هیات امنا تصویب میشود مورد تاکید قرار بگیرد. ساخت کتابخانههای در مناطق مختلف و تامین کتابهای مورد نیاز برای هر منطقه براساس نیاز و فرهنگ آن منطقه یک اولویت باشد.
جنتی عنوان کرد: اقداماتی که در طول این 6 سال دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور به ویژه در جهت برنامه محوری و ارتقای دانش کتابداران انجام داد قابل تقدیر است اما با توجه به محدودیتهای مالی دولت امیدواریم با گشایشی که در سالهای آینده در وضعیت مالی دولت رخ میدهد دولت کمک بیشتری به توسعه کتابخانههای عمومی داشته باشد.
وی اظهار کرد: در حوزه مسایل رفاهی کتابداران باید اذعان کنم کتابداران ما اقشاری هستند که بهره کمتری از حقوق و مزایای دولتی دارند و نیاز است که دولت قدمهای موثری را برای تامین رفاه آنها انجام دهد. امیدواریم با رفع تنگناها بتوانیم کمک بیشتری به کتابداران کنیم./
شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۴
نظر شما