به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محبوبه حیدری و سارا وزیرزاده «کاخ سخن» را با هدف تامین منبع آکادمیک برای واحد درسی ادبیات فارسی، برای تمامی رشتهها، نوشتهاند. عنوان فرعی کتاب یعنی «فارسی عمومی» نیز در این راستا انتخاب شده است.
«کاخ سخن» سه بخش کلی دارد که به ترتیب عبارتند از؛ «نمونههایی از نظم و نثر پارسی»، «مباحثی در فرهنگ ایرانی و زبان فارسی» و «نگارش و ویرایش».
بخش نخست کتاب شامل چند فصل مختلف است: نخستین فصل «ادبیات پیش از اسلام ایران» نام دارد که در آن کتابهایی مانند «اوستا»، «بندهشن» و «زند وهمن یسن» معرفی شدهاند. در دومین فصل با عنوان «ادبیات فارسی پس از اسلام» انواع سبکهای شعری در تاریخ ادبیات ایران به همراه نثر ویژه هر دوره، همراه با مثالهای بسیاری معرفی شدهاند. فصل سوم به «دوره بازگشت ادبی» میپردازد. فصل چهارم بخش نخست کتاب به ادبیات «دوران مشروطه» میپردازد که در آن شعر شاعرانی بزرگی چون ایرج میرزا، نثر دهخدا در «چرند و پرند» و در نهایت نمایشنامه مشهور «جعفر خان از فرهنگ برگشته» حسن مقدم، معرفی شدهاند.
در نهایت در فصل آخر بخش نخست کتاب نیز ادبیات دوران معاصر معرفی و تحلیل و بررسی شده است. در این فصل شعر و زندگی ادبی شاعرانی چون ملکالشعرای بهار، احمد شاملو، نیما یوشیج، فروغ فرخزاد، نادر نادرپور، شهریار، رهی معیری، هوشنگ ابتهاج، مهدی اخوان ثالث، حسین منزوی، قیصر امینپور، سیمین بهبهانی و شفیعیکدکنی، به مخاطب معرفی میشود.
در این فصل همچنین نویسندگان مشهوری چون جمالزاده، صادق هدایت، صادق چوبک، سیمین دانشور، جلال آلاحمد، غلامحسین ساعدی، محمود دولتآبادی و زویا پیرزاد، معرفی و نمونههایی از نثر آنها نیز درج شده است.
بخش دوم کتاب شامل مقالهها و نوشتارهایی در اهمیت زبان و ادبیات فارسی است. «پیام من به فرهنگستان» از محمدعلی فروغی، «خاموش بودن ایرانیان در سر خوان» از ابراهیم پورداوود، «نظری به اخلاق» از فاطمه سیاح، «دفاع از زبان فارسی» از پرویز ناتلخانلری، «مرد دو هزار و پانصد ساله» از عباس زریاب خویی، «چرا تاریخ میخوانیم» از باستانی پاریزی، «زبان فارسی و اهمیت آن» از خسرو فرشیدورد، «نوروز» از علی شریعتی و «تبریک» از ژاله آموزگار، نام مقالههای این بخش به همراه نویسندگان آنهاست.
در نهایت بخش آخر کتاب نیز شامل دو فصل است: «نگارش» و «ویرایش». در فصل نخست شیوه نگارش مقالات پژوهشی، نقد، نامه اداری، گزارش نویسی، صورت جلسه و رزومه، آموزش داده میشود. در فصل دوم نیز مباحثی چون نشانهگذاری، نکاتی در شیوه خط فارسی، کاربرد ضمایر ملکی، کاربرد افعال اسنادی و نکاتی در مورد املای واژگان فارسی طرح شده است.
«کاخ سخن؛ فارسی عمومی» تالیف مشترک محبوبه حیدری و سارا وزیرزاده با شمارگان هزار و 100 نسخه، 428 صفحه و بهای 19 هزار تومان از سوی نشر مروارید روانه کتابفروشیها شده است.
پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۸
نظر شما