به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، كتاب «جهان در 2050» نوشته «لارنس اسميت» با ترجمه مشترك منصور اميدي و ناصر زرينپنجه به عنوان شايسته تقدير در سي و يكمين دوره كتاب سال جمهوري اسلامي ایران انتخاب شد.
اميدي، نويسنده و استاد دانشگاه تهران درباره علت انتخاب اين كتاب براي ترجمه گفت: علاقه شخصي من به اين كتاب، باعث انتخاب آن براي ترجمه شد. علاوه بر اين، در جريان سفري به کانادا كه آشنايي من با اين كتاب صورت گرفت، آن را كتابي بسيار شايسته براي ترجمه يافتم؛ چراكه کسی در کشور ما نه به آینده فکر میکند و نه به محیط زیست! بدين معنا كه با وجود اينكه در کشورمان کجاندیشی و بداندیشی در حوزههاي مختلف وجود دارد اما نهاندیشی و نينديشيدن در زمینه محیط زیست، مشكل بزرگي در اين زمينه است.
استاد دانشگاه تهران گروه کشاورزی و منابع طبیعی درباره اين كتاب افزود: کتاب «جهان در 2050»، به روشنی بیان میکند که در بازه زمانی 35 سال دیگر که فاصله زیادی هم به زمان اكنون ندارد، چه بر اقلیم خواهد آمد و اقلیم جهان چه مسیری را در حال طی كردن است.
اميدي نظر خود را درباره دلیل انتخاب این اثر در کتاب سال اینگونه عنوان کرد: فكر میکنم نگاه داوراني که در پشت انتخاب اين كتاب بوده، نگاه مناسب و خوبی بوده است چراكه تنوع موضوعها را در انتخاب كتابها لحاظ و همچنين بحث صرفا علمی اين كتاب را در نظر داشتهاند.
جهانی شدن از فاکتورهای اصلی کتاب است
وي درباره موضوعهای محوری این کتاب گفت: اقلیم، آینده جهان، تغییر اقلیم، جمعیت جهان، جهانیشدن از فاکتورهای مهمی است که در این کتاب مورد بحث گذاشته شده است. تغییر اقلیم، موضوعی است که بسیار سریع در حال اتفاق افتادن است. جمله سادهای از این کتاب که شاید بسیار ملموس باشد و نشان از اهميت اين موضوع را ميدهد، این است که چمن خانه ما روزانه يك و نیم سانتیمتر به سمت شمال حرکت میكند. بدین معنا که اقلیم، هر روز یک و نیم سانتیمتر در حال حرکت به سمت شمال است اينكه اقليم، سالانه حدود شش متر به سوي منطقه شمال و سرد ميرود، نشان از گستردگی و اهمیت موضوع اقلیم دارد.
اين پژوهشگر محيط زيست افزود: علاوه بر این، محیط زیست و ابزارهاي آن و به طور كلي منابع طبیعی در كشور ما به سرعت و به شدت در حال نابودی است و با اين شرايط حتی از خط بحران هم عبور کردهایم. بنابراين مجموعه اين عوامل در انتخاب اين كتاب بيتاثير نبوده است.
نويسنده كتاب «ژنتیک کشاورزی» درباره تاثیر انتخاب این کتاب بر جامعه علمی این حوزه گفت: مسلما انتخاب اين كتاب، ميتواند فقر كتابهاي پژوهشي و علمي را در اين حوزه گوشزد و بستر علمی لازم را براي تاليف چنين كتابهايي ايجاد و مرتفع كند. علاوه بر آن، در جلسهای که با دکتر معصومه ابتکار داشتم، پیشنهاد دادم که دولت بايد تمامی بودجه خود را در اختیار محیط زیست بگذارد و اگر چیزی باقی ماند آن را در اختیار سایر حوزهها بگذارد. بدین معنا که من فضا و شرايط كنوني محیط زیست را در كشور، بسيار اسفناك و نامساعد هم در حوزه علمي و هم در حوزه عملي ميبينم.
جایزه کتاب سال باعث دلگرمی من به پژوهش شد
اين صاحبنظر در حوزه محيط زيست درباره ضرورت برگزاری اینگونه همایشها تصريح كرد: این گونه همایشها در كشور، جزو معدود همایشهایی است که اثرات بسیار خوبی در پی خواهد داشت و میتواند بسيار گستردهتر از این هم برگزار و عملي شود زیرا تاثیرگذاری عمیقی در عقلانیت جامعه دارد از این رو برگزاری اين مراسم لازم و ضروري به نظر ميرسد.
وي تاثیر انتخاب این كتاب را در آثار بعدی خود بسيار تاثيرگذار دانست و گفت: با توجه به این که تخصص من در حوزه کشاورزی و بیوتکنولوژی است و محیط زیست بخشی از تخصص من است، این انتخاب باعث ميشود که پرکارتر، پررنگتر و دلگرمتر از پيش در اين راستا تحقيق و پژوهش كنم.
منصور اميدي داراي دكتراي اصلاح نباتات(ژنتيك مولكولي و مهندسي ژنتيك) و عضو انجمن زراعت و اصلاح نباتات ايران، سردبير مجله ژنتيك نوين، عضو انجمن بيوتكنولوژي ايران، عضو كميسيون تخصصي كشاورزي و منابع طبيعي هيات مميزه دانشگاه تهران است. كتابهاي «ژنتيك»، «سيتوژنتيك گياهي»، «كشت بافت و سلول گياهي» و «روشهاي آزمايشگاهي سيتوژنتيك» از جمله آثار وي هستند.
همچنين وي داراي مقالاتي متعددي از جمله «غربال گياهچههاي جو مقاوم به تنش اسمزي»، «اثر هورمون گياهي و ريز نمونه بر كالزايي و باززايي اسپرس زراعي» و «اثرات شوري روي گياهچههاي حاصل از كشت مريستم و ريزنمونهزايي در سيبزميني» است./
دوشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۲
نظر شما