شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۶
حبیبی: معیارهای داوری جایزه کتاب سال نیاز به اصلاح دارد

دبیر علمی سی و یکمین جایزه کتاب سال گفت: از زمان تصدی‌گری دبیری سی و یکمین جایزه کتاب سال، بر اساس گفته داوران این جایزه دریافته‌ام که معیارها نیازمند اصلاح هستند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم سی و یکمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و یکمین دوره جایزه جهانی کتاب سال با حضور آیت الله هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، غلامعلی حداد عادل، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، نجفعلی میرزایی مدیر عامل موسسه خانه کتاب، علی شجاعی صائین، ناشران و نویسندگانی از کشورهای ایالات متحده آمریکا، فرانسه، صربستان، کانادا، فرانسه، بلغارستان و... در تالار وحدت تهران در حال برگزاری است.

نجفقلی حبیبی، دبیر علمی جایزه کتاب سال، این جایزه را به منظور تشویق جامعه به مطالعه و افزایش ارتقای سطح علمی از طریق معرفی آثار خوب براساس آیین‌نامه مصوب معرفی کرد و گفت: این جایزه هر ساله به عنوان حرکت ملی در ایران برگزار می‌شود و امسال نیز سی و یکمین دوره آن در حال برگزاری است.

وی درباره شرایط آثار در جایزه کتاب سال توضیح داد: در تمام رشته‌ها کتاب برای داوری پذیرفته می‌شوند که در سال قبل منتشر شده و در یکی از حوزه‌های تصحیح متون گذشته، تالیف یا ترجمه منابع خارجی باشند. سپس برای اعلام این آثار به جامعه، فراخوان ارایه می‌شود.

وی ادامه داد: افراد آثار خود را به دبیرخانه جایزه کتاب سال می‌فرستند یا در شرایطی دبیرخانه به خرید برخی آثار اقدام می‌کند. سپس دسته‌بندی انجام شده و مساله داوری مطرح می‌شود. استادان شاخص از سراسر ایران شناسایی و در 65 رشته گوناگون در این جایزه با هم همکاری می‌کنند.

دبیرعلمی جایزه کتاب سال گفت: براساس آیین‌نامه مصوب، داوری‌های در سه مقطع انجام می‌شوند نخست گزینش، مرحله بعد سنجش توسط چهار داور صورت می‌گیرد و مجموعه امتیازهای داوری تعیین کننده است و اگر کتابی امتیازی بین 80 تا 90 را گرفته اثر شایسته تقدیر معرفی می‌شود و اگر اثری امتیاز بین 90 تا 100 را کسب کند اثر برگزیده خواهد شد و آثار کمتر از این امتیاز از گردونه رقابت حذف می‌شوند.

حبیبی گفت: در مجموع 31 دوره داوری صورت گرفته، نسبتا سطح علمی آثار تغییر کرده و معیارها بر عملکرد نویسندگان تاثیرگذاشته است.

وی با بیان اینکه از زمان تصدی‌گری دبیری این دوره جایزه کتاب سال، بر اساس گفته داوران دریافته‌ام که معیارها نیاز به اصلاح و دستکاری دارند، عنوان کرد: برای امسال 17 هزار و 218 کتاب به دبیرخانه این جایزه ارسال شد و 153 اثر به مرحله دوم راه یافتند و در مرحله دوم هم جمعا 5 کتاب برگزیده و 37 اثر شایسته تقدیر انتخاب شدند.

حبیبی توضیح داد: مقایسه اجمالی برای انتشار کتاب در چهار سال گذشته صورت گرفته به این شرح است که در سال 1389، 19 هزار 843 عنوان کتاب به این دبیرخانه ارسال شد در حالی که در سال 1390، 25 هزار و 742 اثر این دبیرخانه دریافت کرد. همچنین در سال 1391، 25 هزار و 490 کتاب به این دبیرخانه ارایه شد این در حالی است که در سال 1392، شاهد کاهش چشمگیر آثار به عدد 17هزار و 218 اثر بودیم. این کمبود را باید علت‌یابی و بررسی کرد.

وی ادامه داد: به نظر من این کاهش مربوط به سال‌ها قبل است که بازار نشر دچار نوسانات کاغذ قرار گرفت. نشر ما در سال 92 نسبت به سال 91 کاهش چشمگیری داشته است. امیدوارم استادان برای اجرای هرچه بهتر داوری جایزه کتاب سال در آینده نظرات خود را با این دبیرخانه در میان بگذارند./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها