به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین افتتاحیه ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر، عصر دیروز، دوشنبه، 14 بهمن با حضور علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید ملانوروزی، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی کشور، سیدعباس هاشمی، دبیر این جشنواره، افشین شاهرودی، هنرمند عکاس و شاعر و کامبیز درمبخش، طراح و کارتونیست، در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار شد.
مرادخانی در این مراسم گفت: جشنواره هنرهای تجسمی فجر، نسبت به دیگر جشنوارههای هنری فجر به دلیل گستردگی شاخههای مختلف این هنرها و همچنین سیر محتوایی آنها تفاوت بنیادین دارد.
وی افزود: برگزاری مناسب این جشنواره ضمن ثبت تجربههای استادان بزرگ این حوزه، نقشه راه مناسبی برای هنرمندان نسل بعد است.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین با اشاره به پیشرفت امروز کشور در زمینه دیپلماسی فرهنگی گفت: توانمندیهای ما برای حضور جهانی در عرصه هنرهای تجسمی بسیار زیاد است. همچنین باید اشاره کنم که ما در زمینه دیپلماسی فرهنگی پیشرفت بسیاری داشتهایم و هماکنون درخواستهای بسیاری از سراسر دنیا برای به نمایش گذاشتن آثار هنری ایران به ما میرسد.
مرادخانی در ادامه به مهمترین اولویت کاری نهادهای فرهنگی دولت اشاره کرد و گفت: نهادهای فرهنگی دولت باید تمام تلاششان را برای نمایش دادن هنر امروز ایران در جهان، انجام دهند. باید اولویت کاری ما معرفی هنرمندان کشور به بهترین نحو در جهان باشد.
وی با اشاره به ناتوانی عرضه آثار هنری در دهه اخیر گفت: علیرغم اینکه در برخی برهههای تاریخی ایران چهارراه اصلی هنر بوده، در دهههای اخیر خبری از هنر ایران نبوده است. امروزه اگر در محافل هنری صحبت از هنر شرق میشود، نگاهها به سمت هنر چین، ژاپن و کمی هم هنر هند میچرخد و اسمی از هنر ایران به میان نمیآید.
مرادخانی در پایان گفت: امسال (1392) وضعیت بودجه نهادهای فرهنگی چندان جالب نبوده است. در سال آینده (1393) دست ما بازتر است و امیدوارم در جشنوارههای آتی برخی آثار پذیرفته شده، از طرف نهادهای فرهنگی دولت خریداری شوند.
دولت خود را از جریانهای هنری کنار بکشد
افشین شاهرودی، عکاس و شاعر نیز یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. او ضمن اشاره به اهمیت برپایی چنین جشنوارههایی، گفت: تجربه نشان داده است که در هر تاریخ، مکان و هر کشوری که هنر در دست دولتها بوده، به زمین خورده و نابود شده است.
وی افزود: بنابراین مسوولان فرهنگی باید با عبرت از تاریخ، شرایط را برای کار حرفهای هنرمندان فراهم کرده و کلیه امور را به خود آنها سپرده و خود از جریان های هنری کنار بکشد.
شاهرودی همچنین اظهار کرد: با وجود حرکتهای مناسبی که در ماههای اخیر از سوی نهادهای فرهنگی دولتی انجام شده است، متاسفانه هنوز هم کمبودها و نارساییها وجود دارد.
این عکاس در ادامه به مهمترین فایده جشنواره هنرهای تجسمی فجر پرداخت و گفت: هنوز از گلهها و دلخوریهای هنرمندان کم نشده تا با طیب خاطر به شرکت در چنین جشنوارههایی بپردازند، اما از طرفی باید قبول کرد که این رویدادهای هنری، برای دور هم جمع شدن هنرمندان و عرضه آثارشان لازم است.
کامبیز درمبخش، هنرمند کارتونیست نیز یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. او در بخشی از سخنان خود گفت: هنر یک موهبت الهی است که فقط به تعداد اندکی از انسانهای کره خاکی اعطا شده است. هنرمندان خیلی کمیابند و در طول تاریخ هنر جهان، نامهایی چون رامبراند، میکل آنژ، داوینچی و دیگران در حدود هزار نفر هستند.
وی افزود: هنر تنها چیزی است که از تمدنها باقی میماند و هنرمندان به هیچ عنوان نمیمیرند. ما باید هنر و هنرمندان را پاس بداریم، چرا که تنها این طیف است که بر زخمهای ما مرهم میگذارند.
این هنرمند همچنین با اشاره به وضعیت انواع هنرها در دولت جدید گفت: در دولت حجتالاسلام والمسلمین دکتر روحانی فضای امنیتی که بر جریانهای هنری حاکم بود، کمتر شده است. هنرمندانی که در این هشت سال به کنج خانههای خود خزیده و قهر کرده بودند، بازگشتند و امید به کار بسیار بیشتر از قبل شده است. مشکلات صنفی در حوزه هنر نیز در حال حل شدن است.
پس از پایان سخنرانیها نمایشگاه آثار پذیرفته در ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر افتتاح شد.
هنرمندان بسیاری نیز در این مراسم حضور داشتند که از آن میان میتوان به؛ غلامحسین امیرخانی، بهرام کلهرنیا، اسماعیل عباسی، هدی حدادی، محمدعلی رجبی، کاظم چلیپا، مسعود زندهروح کرمانی، علیرضا قاسمخان، مسعود نجابتی، ایرج اسکندری، محمد سلحشور، مصطفی اسداللهی و علیاشرف صندوقآبادی اشاره کرد.
در این برنامه حضور پرشور و چشمگیر هنرمندان، مخاطبان و علاقهمندان به هنرهای تجسمی شگفتی مسوولان برگزاری را به همراه داشت. این استقبال به حدی بود که حتی در فضاهای بین صندلیهای تالار نیز مخاطبانی روی زمین نشسته و مراسم را دنبال میکردند.
ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر از 14 بهمن تا 4 اسفند (1392) در تهران برگزار میشود.
کتاب مجموعه آثار این دوره از جشنواره در روز اختتامیه آن منتشر و میان هنرمندان و علاقهمندان توزیع خواهد شد.*
سهشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۶
نظر شما