یکشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۴
روایت تاریخی از روزنامه‌نگاری ایران در «به دنبال کاغذ اخبار»

لیلی فرهادپور، نویسنده کتاب «به دنبال کاغذ اخبار» می‌گوید: این کتاب متنی روایی دارد که تاریخ روزنامه‌نگاری در ایران را با زبان قصه برای کودکان و نوجوانان به تصویر می‌کشد و تلاش شده است که مفاهیم و واژه‌های سخت در آن استفاده نشود.

فرهادپور که برای کتاب «به دنبال کاغذ اخبار» در دهمین جشنواره کتاب‌های آموزشی رشد اثر برگزیده در حوزه مطالعات اجتماعی شد، با اشاره به ویژگی‌های این اثر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: این کتاب درباره تاریخ روزنامه‌نگاری در ایران است و اگر چه کتابی تاریخی به شمار می‌آید ولی توضیحات و قصه آن برای مخاطب نوجوانان پیش‌بینی شده و البته اطلاعات تاریخی آن در قالب برگه‌های دانشنامه به صورت توضیحات غیرداستانی بیان شده است.

وی افزود: نوجوانان ما درک درست و مناسبی از مطبوعات و روزنامه ندارند و من در این اثر تلاش کرده‌ام نهاد روزنامه در ایران و جهان را با شیوه‌ای نوین به نوجوانان بشناسانم، نوجوانان ما اغلب در رادیو و تلویزیون روزنامه می‌بینند ولی اطلاعات درستی درباره آن‌ها و کاربردشان در جوامع ندارند و من فکر کردم که این کتاب می‌تواند این اطلاعات و درک را به آن‌ها ارایه کند.

فرهادپور در ادامه به چگونگی روایت متن این کتاب اشاره کرد و گفت: در قدیم که روزنامه در ایران نبود اخبار در قهوه‌خانه‌ها به صورت شفاهی نقل می‌شد به همین دلیل داستان از یک قهوه‌خانه نزدیک بازار تهران در زمان میرزاصالح شیرازی شروع می‌شود و در ادامه به سفر میرزاصالح به انگلستان برای آموزش روزنامه‌نگاری، انتشار کاغذ اخبار، نشر وقایع اتفاقیه و... اشاره می‌شود.

وی با بیان این‌که بخش عمده منابع مطالب این کتاب از منابع کتابخانه ملی بوده است، عنوان کرد: منابع ارزشمندی در این بخش وجود دارد و من با تورق بخش عمده‌ای از مجلدات نشریات و کتابی‌هایی که در حوزه روزنامه‌نگاری و مطبوعات منتشر شده است را جمع‌آوری و در قالب داستان تاریخی در کتاب ارایه کرده‌ام.

فرهادپور همچنین درباره برگزاری جشنواره کتاب‌های آموزشی رشد نیز گفت: از انتخاب این اثر به عنوان برگزیده خیلی تعجب کردم چون در آموزش و پرورش درباره مطبوعات سال‌های زیادی سکوت وجود داشت و گویی مطبوعات در جامعه مدنی امروز وجود ندارد، همچنین در کتاب‌های درسی هیچ نشانه‌ای از مطبوعات نیست و این مباحث ساده و گذرا است.

به گفته وی، در این میان انتخاب آثاری در این حوزه جای خوشحالی دارد زیرا معتقدم که کتاب‌هایی که موضوع متفاوت دارند و معرفی آن‌ها به دانش‌آموزان می‌تواند تا حد زیادی خلاءهای موجود در این حوزه را پر ‌کند و به نظر می‌رسد آموزش و پرورش نیز سعی دارد محدودیت‌های موجود در این حوزه را از بین ببرد و کتاب را نیز از ضروریات آموزش کودکان می‌بیند.

فرهادپور افزود: همین که قرار است کتاب‌هایی برای مطالعه در حوزه کتاب‌های درسی به بچه‌ها معرفی شود بسیار خوب است و کتاب‌های این زمینه محدود به ناشران دولتی با محدویت‌های پیش فرض نیست. همچنین از این‌که به ناشران بخش خصوصی نیز نگاه می‌شود جای خوشحالی است.

لیلی فرهادپور، متولد سال 1340 دارای دو مدرک کارشناسی علوم ارتباطات و مترجمی زبان انگلیسی است. وی تجربه‌های زیادی در حوزه فعالیت روزنامه‌نگاری در نشریات مختلف داشته است. از فرهادپور پیشتر کتاب‌های «شنبه‌های راه راه و ثانیه‌های سربی»، «پنجره‌ای رو به کوچه پشتی» و «حافظان نشر» منتشر شده است، همچنین به زودی قرار است رمان «خط 4 مترو» نیز به عنوان جدیدترین کتابش منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها