اسماعیلی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: كتابشناسیها از جمله آثار مرجعی هستند كه هم میتوانند راهنمای پژوهشگران در بهرهگيری از دستاوردهای پژوهشی موجود و بازيابی منابع باشند و هم از طريق مجموعه اطلاعات گردآوری شده، شمايی كلی از آن علم يا زمينه علمی را بهدست دهند. انتشار «كتابشناسی ويرايش» نیز با اين هدف در دستور كار بنياد دانشنامهنگاری ايران قرار گرفت.
وی افزود: از ديگر اهداف انتشار اين مجموعه، بررسی آثار منتشرشده در حوزه ويراستاری از جمله شيوهنامهها، دستورالعملهای چاپ و نشر، راهنماهای ويرايش، راهنماهای آماده ساختن كتاب و...، نشان دادن تلاشهای صورتگرفته، آشكار كردن كمبودهای موجود در اين حوزه و همچنين گسترش ادبيات پژوهشی در این زمینه است.
كتاب در چهار بخش تنظيم شده است: «مقدمه» كه اطلاعات كلی درباره محتوا و شيوه كار در آن آمده است، «فهرست توصيفی و تفصيلی كتابها و مقالات»، «متن كتابشناسی» و «نمايهها». حيطه موضوعی «کتابشناسی ویرایش» از این قرار است: املا، رسمالخط، ويرايش در رسانهها (مطبوعات، صداوسيما)، ويرايش آثار مرجع، تصحيح، ويرايش كتابهای درسی، شيوهنامهها، ويراستاری مكاتبات اداری، ويرايش ترجمه، مقالهنويسی، مباحث نظری ويرايش، نشانهگذاری، نگارش، مسایل مرتبط با ويرايش و زبان، مسایل دستوری ويراستاری، نسخهپردازی، حروفچينی، نمونهخوانی، صفحهآرايی، ويرايش داستان و رمان.
اسمعیلی درباره ساختار مدخلهای اين اثر گفت: در هر مدخل ابتدا مشخصات كتابشناختی هر اثر شامل نام كتاب، نام و نامخانوادگی نويسنده و مشخصات نشر (مكان و زمان انتشار) و تعداد صفحات برای كتابها و نام مقاله، نام و نامخانوادگی نويسنده، نام مجله، كتاب يا نشريه يا مجموعهای كه مقاله در آن منتشر شده و ساير ويژگیهای انتشار؛ شامل سال، دوره، زمان انتشار و صفحات آغاز تا تا پايان اثر در مورد مقالهها آمده و در ادامه بخشهای مختلف كتاب يا مقاله معرفی شده و شرح مختصری در مورد هر يک از آنها آورده شده است.
اسمعیلی همچنین به گونهشناسی منابع این کتابشناسی اشاره کرد و گفت: كتاب، مقاله، نقد كتاب، معرفی آثار، فرهنگ، مقاله دانشنامهای، مجموعه مقالات، گفتوگو و گزارش گونهشناسی منابع در موضوعات يادشده و در حوزههای تأليف، ترجمه و گردآوری هستند.
این محقق و پژوهشگر در ادامه درباره منابع این اثر گفت: برای تکمیل و انتشار این کتابشناسی به صورت جامع و کامل، پايگاه اطلاعرسانی كتابخانه ملی، فهرستهای مختلف مانند فهرست مقالات فارسی ايرج افشار، برخی مجموعه مقالات مانند «هفتاد سخن پرويز ناتل خانلری»، «يادداشتهای علامه محمد قزوينی» و مجموعه مجلات قديمی مانند سخن، راهنمای كتـاب و برخی منابع ديگـر» بررسی و موارد مرتبـط استخراج و در كل 503 اثر اعم از كتاب و مقاله در اين اثر معرفی شده است.
«کتابشناسی موضوعی ویرایش» اثر اصغر اسمعیلی با شمارگان هزار نسخه، 256 صفحه و بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات بنياد دانشنامهنگاری ايران، روانه کتابفروشیها شده است.
دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۰
نظر شما