پنجشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۲
بالازاده: «درآمدی بر اسطوره‌شناسی» حاصل کار آزمایشگاهی نامورمطلق است

بالازاده، مدرس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد و محقق حوزه اسطوره‌شناسی در مراسم رونمایی از کتاب «درآمدی بر اسطوره‌شناسی» اثر نامورمطلق ضمن بیان این نکته که این کتاب حاصل کار آزمایشگاهی نویسنده است، گفت که این کتاب نخستین اثر جامع و آکادمیک دانش اسطوره‌شناسی و کاربرد آن در مطالعات ادبی و هنری است و باید به نحو مطلوب به دانشجویان معرفی شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از کتاب «درآمدی بر اسطوره شناسی» اثر بهمن نامورمطلق، عصر دیروز، چهارشنبه 2 بهمن با حضور امیرکاووس بالازاده، عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، بهار مختاریان، عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان، علی عباسی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و نویسنده کتاب، با اجرای حمیدرضا شعیری، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در تالار امیرخانی خانه هنرمندان ایران برگزار شد. 

بالازاده در این مراسم گفت: در زمان حضور دکتر نامورمطلق در فرهنگستان هنر جلسات و هم‌اندیشی‌های در حوزه مطالعات اسطوره‌شناسی شکل گرفت که اگر به نتیجه می‌رسید، امروز ما به جز این کتاب، شاهد انتشار کتاب‌های دیگری نیز بودیم. 

وی افزود: دکتر نامورمطلق در این کتاب، نمی‌خواهد اسطوره شناسی کند و وارد آن بحث نمی‌شود. از محتوای کتاب بر می‌آید که مطالب حاوی یک نگاه آزمایشگاهی و حاصل تدریس نویسنده در این حوزه است. یعنی نویسنده گویا در دوره‌ای «اسطوره شناسی» تدریس می‌کرد که مباحث طرح شده در آن ترم – و حتی برخی از نوشته‌های دانشجویانش را که با او رساله گرفته بودند - در این کتاب مطرح می‌کند. 

بالازاده در ادامه با اشاره به اهمیت این کتاب برای دانشجویان رشته تئاتر گفت: خود من مدرس تئاتر هستم. نمایشنامه‌های بسیاری هستند که برای شناخت و درک درست از آن‌ها باید مسلح به دانش اسطوره‌شناسی باشیم. متاسفانه تاکنون منتقدی با رویکرد اسطوره شناسی به بررسی و تحلیل نمایشنامه‌ها نپرداخته و این مساله به دلیل نبودن منابع جامع و آکادمیک در این حوزه است. 

وی همچنین اظهار کرد: کتاب‌های بسیاری در حوزه نقد ادبی و راهنمای رویکردهای آن منتشر شده است، اما کتابی که به طور مستقل وارد مبحث نقد اسطوره‌ای شود، موجود نیست و این کتاب نخستین منبع در این حوزه است. 

نویسنده کتاب «جنگ، نمایش، اسطوره» با اشاره به لزوم معرفی این کتاب در دانشکده‌های هنری گفت: به هر حال و با وجود تمام نقدهای که ممکن است وارد باشد، این کتاب نخستین اثر جامع در حوزه نقد اسطوره‌ای است و باید آن را به طور صحیح به دانشجویان معرفی کرد. 


مختاریان: «سراسطوره» باید پخته‌تر شود

بهار مختاریان نیز در این نشست گفت: در حوزه اسطوره شناسی در ایران منابع بسیار کم است و این بسیار تاسف بار است. یعنی این‌که ما نه در این حوزه نظریه‌پردازی داریم و نه مطالعات نظری اسطوره شناسی را که در حدود 200 سال است که در غرب آغاز شده، پیگیری کردیم. 

وی افزود: کتاب حاضر یکی از آثار ارزشمندی است که ما را با واقعیت گستردگی این نظریات در دنیا آشنا می‌کند. جایگاه مطالعات اسطوره شناسی در نظام نقد ادبی و هنری نیز یکی دیگر از مباحث ارزشمند این کتاب است که پیشتر منابعی درباره آن وجود نداشت. 

مختاریان در ادامه با اشاره به اهمیت نقش دانش اسطوره شناسی در نقد هنری و ادبی گفت: نویسنده در این کتاب ضمن بیان مباحث بی‌شماری که در نقد ادبی و هنری با رویکرد اسطوره شناختی وجود دارد، کاربرد این رویکرد در مطالعه آثار ادبی و هنری حوزه فرهنگ و تمدن ایران را نیز نشان می‌دهد. 

مدرس دانشگاه هنر اصفهان در بخش دیگری از سخنان خود به تئوری ابداعی نامورمطلق در مطالعات اسطوره شناسی اشاره کرد: دکتر نامورمطلق در این کتاب نظریه ابداعی خود در این حوزه با عنوان «سراسطوره» را نیز معرفی و تحلیل می‌کند. 

مختاریان همچنین اظهار کرد: نظریه «سراسطوره» به نظر من بسیار ارزشمند است، اما به دلیل آن‌که هنوز نتوانسته است روی مواد موضوعی و مثال‌ها خود را نشان دهد، هنوز جای کار بسیاری دارد. من امیدوارم دکتر نامور در کتاب بعدی خود در حوزه اسطوره شناسی به این مساله و نشان دادن کاربردهای عملی این نظریه بپردازد، زیرا این نظریه به طور بالقوه ویژگی رسیدن به یک تئوری بومی فراگیر در این حوزه را دارد. امیدوارم با انتشار این کتاب و آثار بعدی دانشجویان آشنایی کافی با این حوزه را پیدا کرده و بتوانند مطالعات گسترده‌ای را در آن داشته باشند. 

حمیدرضا شعیری نیز در بخشی از سخنان خود در این مراسم گفت: اسطوره‌ها فقط بر اساس الگوسازی شکل نمی‌گیرند. در دنیای امروز به دلیل شرایط سمعی و بصری جدید، شکل‌گیری جهان مجازی و اینترنت و البته سرعت دریافت و انتقال اطلاعات و همچنین سرعت ارتباطات، اسطوره‌ها به طور مدام شکل گرفته و تولید و بازتولید می‌شوند. 

همچنین بهمن نامورمطلق نیز در این مراسم به بیان ویژگی‌های کتاب خود پرداخت و گفت: این کتاب در حقیقت ترجمه و تبیین برخی نظریات مهم اروپایی در حوزه اسطوره‌شناسی است. دو فصل انتهایی کتاب نیز نظریات ابداعی و تالیفی خود من در این حوزه با نام‌های «سراسطوره» و «اسطوره – متن» است. 

وی افزود: فراگیر شدن این دو نظریه منوط به این است که آیا نسل جوان علاقه‌مند و محقق در ادبیات و هنر، برای پیگیری مطالعات نقادانه خود این نظریه‌ها را می‌پذیرند یا این‌که خیر؟ 

دیگر سخنران این مراسم علی عباسی بود. در پایان مراسم نیز سخنرانان به سوالات حاضران پاسخ دادند.

در میان مخاطبان این نشست محققان و مترجمانی چون فرشید ابراهیمیان، نسرین خطاط، حبیب درخشانی، عبدالمجید شریف‌زاده و چند چهره دیگر نیز حضور داشتند. 

«درآمدی بر اسطوره شناسی؛ نظریه‌ها و کاربردها» تالیف بهمن نامورمطلق، با شمارگان هزار و 650 نسخه، 675 صفحه و بهای 33 هزار تومان از سوی انتشارات سخن روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

این کتاب ششمین جلد از مجموعه نظریه‌ها و نقدهای ادبی – هنری است که با نظارت نامورمطلق در نشر سخن تولید و در دسترس مخاطبان و دانشجویان قرار می‌گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها