چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۹
منابع پزشکی با تاخیر پنج‌ساله روزآمد می‌شوند

غلامرضا زمانی، با اشاره به اهمیت به‌روز‌رسانی منابع پزشکی با حداقل فاصله زمانی، عنوان کرد: متاسفانه منابع حوزه پزشکی در کشور ما، با تاخیر پنج‌ساله تغییر می‌کنند.

غلامرضا زمانی،‌ نویسنده و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران، در حاشیه مراسم «روز ملی صرع» که عصر دیروز (سه‌شنبه یکم بهمن‌ماه) در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره وضعیت کتاب‌های پزشکی موجود در کشور، اظهار کرد: با توجه به اهمیت روز‌آمدی آثار دانشگاهی به‌ویژه در حوزه پزشکی، منابع باید هر دو تا پنج سال مطابق منابع روز جهان تغییر کنند. اما متاسفانه در ایران شاهدیم این کتاب‌ها به‌ویژه در بخش ترجمه، چهار تا پنج سال دیرتر در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرند. 

کیفیت پایین آثار ترجمه‌ای پزشکی 
وی در ادامه با اشاره به سطح کیفی ترجمه آثار حوزه پزشکی، افزود: به‌عنوان یک فعال دانشگاهی در عرصه پزشکی، معتقدم که برخی آثار این حوزه، با ترجمه‌های با‌کیفیت برای مخاطب ایرانی عرضه نمی‌شوند و مفاهیم تخصصی به خوبی به فارسی برگردانده نشده‌اند. بر همین اساس به دانشجویان و پزشکان توصیه می‌شود برای درک بهتر مباحث، به متن اصلی مراجعه کنند. این در حالی است که در مقایسه با منابع دانشگاهی، کتاب‌های آموزشی حوزه پزشکی برای عموم از سطح کیفی مطلوب‌تری برخوردارند. 

احاطه و تسلط بر موضوع لازمه تالیف موفق
زمانی، درباره ویژگی‌های یک مولف موفق دانشگاهی، عنوان کرد: احاطه و تسلط فرد بر موضوع از مهم‌ترین ویژگی‌های یک نویسنده موفق است. درباره گرد‌آوری نیز معتقدم‌ مولف نباید به چند منبع بسنده کند. البته موضوع گردآوری از چند منبع، نباید با تولید یک اثر برابر دانسته شود. تالیف به معنای واقعی براساس مجموعه پژوهش‌های نویسنده شکل می‌گیرد. در حوزه گردآوری نیز بهره گرفتن از منابع متعدد و معتبر مسمرثمر خواهد بود.

وی ویژ‌گی‌های یک مترجم حوزه پزشکی را این‌گونه برشمرد: ترجمه آثار علمی به‌ویژه در عرصه پزشکی، اشراف و تخصص کافی مترجم را می‌طلبد. مترجم براساس تسلط بر اصطلاحات و واژگان حوزه پزشکی، توانایی انتقال صحیح مفاهیم را خواهد داشت. 

مخاطب‌شناسی، پیش‌زمینه تولید آثار عمومی
نویسنده کتاب «مشاهیر صرع» درباره تولید کتاب‌های پزشکی برای عموم، بیان کرد: مولف برای تولید یک اثر در ابتدا باید مخاطبش را شناسایی و براساس سطح تحصیلات،‌ سن و جنس برای تالیف اقدام کند. کتاب «مشاهیر صرع»‌ که یک اثر تالیفی و ترجمه‌ای است، در ردیف کتاب‌های عمومی پزشکی است که با همکاری فرید کاوه ترجمه و گردآوری شده است. 

این مدرس دانشگاه افزود: این اثر،‌ شامل تاریخچه و باورها و نگرش‌های تاریخی درباره بیماری صرع، مفاهیم و سوالات کلی در این حوزه است. اطلاعات عمومی و معروف و زندگی‌نامه افراد مشهور در عرصه‌های هنری، سیاسی و اجتماعی و موفق مبتلا به این بیماری نیز در این کتاب آمده است. اطلاعات پزشکی کتاب حاضر، شامل دلایل بیماری،‌ راه‌های درمان،‌ ریسک و خطر و روش‌های پیشگیری از صرع است.

دکتر غلامرضا زمانی،‌ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران و فوق‌تخصص مغز و اعصاب کودکان،‌ متولد سال 1342 اهواز است. وی در حال حاضر با درجه علمی دانشیار، مشغول تدریس و انجام پروژه‌های تحقیقاتی است. زمانی، در طول 19 سال فعالیت تحقیقاتی خود، مقالات متعددی را در نشریات علمی و معتبر داخلی و خارجی منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها