شرفشاهی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: واقعه انقلاب به گواه بسیار از شخصیتهای داخلی و خارجی حرکتی بزرگ و دگرگون کننده در جهان معاصر بود و تاثیرات مهم آن بر موضوعات مختلف انکارناپذیر است.
سراینده مجموعه شعر «سرافرازی» با اشاره به جریان شعر انقلاب، افزود: انقلاب اسلامی در حوزه شعر هم منشا تغییرات زیادی شد و جریان شعر انقلاب موجب شد نگاه شاعران از کلیگویی فاصله بگیرد. با آغاز این جریان، نسل تازهای از شاعران دگراندیش که نگرشی دینامیکی داشتند و قائل به توقف و شکست محض نبودند، گام به عرصه شعر فارسی گذاشتند. آنها شاعران آرمانگرایی بودند که نگاه معترضانهای به مسائل ایران و جهان و اتفاقات بینالمللی داشتند.
وی ادامه داد: بنابراین شعر انقلاب، بنیانگذار حرکت ارزشمندی بود اما برخی شاعران و منتقدان با نگاههای بسیار ایدهآل گرایانه به آن نگاه میکنند. معتقدم باید به شعر انقلاب فرصت کافی داده شود. ادبیات همواره با این این معضلات دست و پنجه نرم کرده است و شاعران که آینده روزگار خودشان را میبینند باید همانطور که از وقایع متاثر میشوند کارشان را هم ادامه بدهند.
چه مدتی باید از یک واقعه تاریخی بگذرد تا ادبیات بتواند نگاه جامع و کاملی به آن داشته باشد؟ شرفشاهی در پاسخ به این پرسش، توضیح داد: «آرنولد توین بی»، مورخ انگلیسی معتقد است برای سخن گفتن درباره یک پدیده تاریخی باید حدود یک سده از آن بگذرد تا فارغ از نقدهای شتابزده و نگرشهای منفیگرایانه به آن پرداخت. البته درباره مختصات فرهنگی انقلاب اسلامی باید بگویم که این واقعه شعر را به مردم ایران نزدیکتر کرد.
سراینده مجموعه شعر «سرشار از انتظار» با اشاره به برگزاری جشنواره شعر فجر اضافه کرد: همایشهای ادبی که سالهای اخیر در کشورمان برگزار میشود از لحاظ کمی و کیفی با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی قابل مقایسه نیستند اما متاسفانه دورههای گذشته جشنواره شعر فجر خاطرات خوبی در اذهان جامعه ادبی ایران نگذاشته است.
شرفشاهی در پاسخ به این پرسش که چه انتقاداتی به برگزاری دورههای پیشین جشنواره شعر فجر وارد است، توضیح داد: متاسفانه این جشنواره در دورههای گذشته ماهیتی انحصارطلب داشت و در واقع تبدیل به ویترینی برای خودنمایی برخی شاعران خاص و صندوقی برای سوءاستفاده برخی افراد شده بود. جشنواره شعر فجر حرکت موفق و جریانسازی نبوده است. ارزشگذاری ناصواب که هیچگاه نیت جمع کردن شاعران را همراه خود نداشت، باعث شد این جشنواره محفلی برای تعامل و همدردی شاعران از طیفهای فکری گوناگون نشود.
نویسنده کتاب «گزیده ادبیات معاصر» با اشاره به هزینههای هنگفتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برپایی دورههای گذشته این جشنواره متحمل شد، اظهار کرد: با صرف همه این بودجهها حتی یک کارت دعوت هم برای بسیاری از پیشکسوتان و بزرگان شعر فارسی ارسال نشد و این یکی از انتقادات بزرگی است که باید به نحوه برگزاری جشنواره شعر فجر وارد دانست.
وی با مقایسه جشنواره شعر فجر با دیگر جشنواره شعر کشور، تصریح کرد: این جشنواره حتی با جشنوارههای معمولی که در شهرستانها برگزار میشود هم قابل قیاس نیست! و جشنوارههای استانی شعر به مراتب کارنامهای موفقتر از جشنواره شعر فجر داشتهاند.
شرفشاهی درباره حضور عبدالجبار کاکایی به عنوان دبیر برگزاری هشتمین دوره جشنواره شعر فجر، بیان کرد: از این اتفاق خوشحالم و مطمئنم با حضور کاکایی امکان شنیده شدن صداهای مختلف در جشنواره شعر فجر میسر میشود اما شک ندارم او و همکارانش کار بسیار دشواری در این جشنواره دارند. در هر صورت برای کاکایی در هشتمین جشنواره شعر فجر آرزوی موفقیت میکنم.
شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۱
نظر شما