مولف کتاب «بیماری هلندی» با اعلام خبر انتشار دومین چاپ این اثر گفت: نسخه تجدیدچاپی، با اعمال تغییراتی براساس جدیدترین دادههای بانک مرکزی، منتشر میشود.
وی درباره اصلاحات انجام شده در نسخه دوم این کتاب، افزود: دادههای استفاده شده در نسخه نخست مربوط به سالهای 76 تا 87 بود که از منابعی مانند بانک جهانی و بانک مرکزی کشورمان استخراج شده بودند. بعد از انتشار چاپ نخست کتاب، برخی مدرسان حوزه اقتصاد، نقطه نظرات مختلفی درباره بهبود محتوای مباحث مطرح شده ارایه کردند که نیازمند انطباق مباحث بر دادههای جدید بود. در نتیجه انتشار مجدد کتاب براساس تازهترین دادههای بانک مرکزی در سال 90 انجام شد.
منوچهری راد، ادامه داد: «بیماری هلندی» که موضوع درآمدهای نفتی را در اقتصاد کشورهای صاحب نفت بررسی میکند، دارای نشانههایی خاص است. نشانههای ویژه بیماری هلندی، برای نخستینبار در این کتاب بررسی شده است.
نویسنده «بیماری هلندی» در توصیف مختصری از موضوع این اثر بیان کرد: بیماری هلندی، رابطه بین بهرهبرداری بیرویه از منابع طبیعی اعم از نفت، گاز و سایر منابع و رکود آن در بخش صنعت را نشان میدهد، البته این تاثیر به این معنا نیست که همه مشکلات بخش صنعت متاثر از بیماری هلندی است.
وی گفت: پس از پایان دوران رونق اقتصادی که نتیجه درآمدهای بادآورده حاصل از فروش نفت است، روند تعدیل اقتصادی ایجاد شده در شرایط رونق اقتصاد صادراتی، در جهت معکوس حرکت نمیکند. در نتیجه گسترش مجدد بخش غیر نفتی قابل تجارت، در صورتیکه بازار سرمایه و زیرساختها تخزیب شده باشند، با مشکل مواجه خواهد شد.
منوچهری تصریح کرد: در این شرایط همچنین ورود مجدد به بازارهای صادراتی مانند سابق، امکانپذیر نخواهد بود، چراکه در مدتی که کشور مشغول کسب درآمد و هزینه این درآمدهای نفتی بوده، کشورهای دیگر بازارهای رها شده را تسخیر کردهاند. بهعنوان مثال، وضعیت بازار فرش و پسته ما در این شرایط قرار دارد و کشورهای چین و هند تلاش دارند، بازار بینالمللی این دو محصول استرتژیک ایران را از آن خود کنند.
رضا منوچهری راد، کارشناس ارشد مهندسی سيستمهای اقتصادی اجتماعی از دانشگاه امیرکبیر است. وی با همکاری علی حیدری، نایب رییس هیات مدیره تامین اجتماعی، نخستینبار با عنوان اشخاص حقوقی مقالهای با عنوان «طرح تحول اقتصادی کشور (طرح هدفمندی یارانهها) چارچوب کلی نقشآفرینی وزارت رفاه و تامین اجتماعی در تحول اقتصادی کشورها» را در سال 2010 در ششمین کنفرانس اتحادیه بینالمللی تامین اجتماعی (ISSA) ارایه کردهاند.
نظر شما