استاد معتمدنژاد متولد 1313 در مود از توابع بیرجند بود. وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه به تهران آمد و با مدرک دکترا در رشته قضایی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد. در دوران تحصیل به تحریریه روزنامه کیهان رفت و به دلیل تسلط بر زبان فرانسه مسوولیت گروه خارجی و مقالات را بر عهده گرفت.
در آن دوران روزنامه کیهان، بورسیهای از دولت فرانسه دریافت کرد تا روزنامهنگارانی تحصیلکرده داشته باشد، به همین منظور معتمدنژاد به دانشگاه سوربن فرانسه رفت تا دکترای تخصصی روزنامهنگاری از انستیتوی مطبوعات و علوم نظری دانشگاه پاریس دریافت کند.
معتمدنژاد بهدلیل اینکه از نخستین فارغالتحصیلان رشته روزنامهنگاری بود، پس از بازگشت به ایران متوجه خلأ موجود در این حوزه شد و در سال 1348 با تاسیس رشته علوم ارتباطات اجتماعی، دست به نگارش کتابهای بسیاری برای آموزش خبرنگاران و روزنامهنگاران زد و به پدر علوم ارتباطات نوین ایران شهرت یافت.
کتابهای «ارتباطات و وسایل ارتباطی»، «حقوق ارتباط جمعی»، «ارتباطات بینالملل»، «روزنامهنگاری: با فصلی جدید در بازنگری روزنامه نگاری معاصر»، «مطالعات و تحقیقات انتقادی در ارتباطات اجتماعی»، «مطبوعات، تبلیغات و افکار عمومی»، «کتابشناسی ارتباطات جمعی در جهان سوم»، «ارتباطات در خدمت انسانها: برنامه بزرگ یونسکو برای سالهای ۱۹۸۴-۸۵. تهران» و «مصاحبه و رپورتاژ» برخی از آثار وی بهشمار میروند.
دکتر کاظم معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات نوین ایران پس از تحمل چند سال بیماری (14 آذرماه) در سن 79 سالگی درگذشت و در قطعه نامآوران بهشت زهرای تهران در آغوش خاک آرمید.
نظر شما