یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۲ - ۰۰:۴۳
همه دغدغه های هنرمندان ایرانی

پس از دیدار صمیمانه رییس جمهوری با اهالی فرهنگ وهنر، این قشر فرهنگی از دغدغه های خود در حوزه کتاب، موسیقی، شعر، سینما وتئاتر با (ایبنا)سخن گفتند.

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، پس از دیدار رییس جمهوری با اهالی هنرمندان و شنیدن انتظارات آنها از زبان نمایندگان هر صنف و سپس پاسخ رییس جمهوری به این انتظارات، خبرگزاری ایبنا در گفت‌وگو با سایر هنرمندان از دغدغه ها و نظراتشان درباره این نشست جویا شد.

ممیزی بحث فرعی حوزه ادبیات است
احمد شاکری، نویسنده و پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس عنوان کرد: آن‌چه امروز دولت یازدهم را از سوی برخی روشنفکران تحت فشار قرار داده است، مساله ممیزی است. مساله ممیزی بحثی فرعی در حوزه ادبیات و نشر ماست. اما این بحث از آن جهت در مطبوعات و خبرگزاری‌ها برجسته شده است که با مطالبه و رنگ و بوی سیاسی پیوند خورده است. 

این نویسنده ادبیات داستانی درباره واگذاری بحث نظارت حوزه فرهنگ و هنر به اهالی آن‌ها از سوی رییس جمهوری گفت: بحث نظارت و ممیزی مقوله ای است که باید افراد آشنا با مبانی فقهی، اعتقادی و حقوقی حوزه نشر وارد آن شوند تا درصد خطا در بخش ممیزی کاهش پیدا کند و نظارت عالمانه و دقیق باشد. 
 
فضای هنر از حاشیه های امنیتی دور شود

عبدالجبار کاکایی، دبیر هشتمین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر که به نمایندگانی از شاعران در نشست صمیمانه اهالی فرهنگ و هنر با رییس جمهوری سخنرانی کرده بود، اظهار کرد: مهم‌‌ترین درخواستی که هنرمندان از شخص رییس جمهوری داشتند دور کردن فضای هنر از حاشیه‌های امنیتی بود و دکتر روحانی در سخنانش با تاکید بر این که هنر ارزشی و غیر ارزشی نداریم؛ اصل هنر را صاحب ارزش برشمردند. 
به بیمه و حقوق صنفی نویسندگان توجه شود
ناهید طباطبایی، نویسنده و مترجم درباره ممیزی آثار ادبی گفت: در هر جامعه‌ و کشوری یک سری خطوط قرمز وجود دارند اما نکته مهم اینجاست که باید این خطوط مشخص باشند و سلیقه‌ای اعمال نشوند. همچنین ممیزی آثار باید به افرادی سپرده شود که صلاحیت این کار را داشته باشند. آقای روحانی با اشاره به این موضوعات نشان داد که به خوبی از مشکلات نویسندگان آگاه است. 
 
وی گفت: به نظرم موضوعی که در این گردهمایی به آن اشاره نشد، بیمه و حقوق صنفی نویسندگان بود. یکی از مشکلات اصلی نویسندگان تامین مالی هنرمندان و بیمه آن‌هاست. در حال حاضر نویسندگان کمی در ایران وجود دارند که از راه نوشتن ارتزاق کنند و این در حالی است که با یک هزینه اندک می‌توان مشکل معاش نویسندگان را برطرف کرد تا با فراغ بال بیشتر به تولید آثار بپردازند. این یکی از موضوعاتی بود که اگر من اجازه صحبت در آن شب را داشتم حتما به آن اشاره می‌کردم. 

دولت باید در فراهم آوردن زیرساخت‌ها مشارکت کند

بیژن اشتری، مترجم آثار تاریخی با اشاره به صحبت‌های رییس جمهوری درباره تقسیم هنرمندان به ارزشی و غیر‌ارزشی گفت: به نظرم آقای روحانی صحبت‌های خوبی را درباره از بین بردن خط‌کشی‌ها میان هنرمندان انجام دادند. تقسیم هنرمندان به هنرمند ارزشی و غیر ارزشی پسندیده نیست. این ملاک و معیارها میراث فعالیت‌های حزب توده در ایران است که همچنان در جامعه باقی مانده است و لطمات زیادی به هنرمندان زده است.

مترجم کتاب «استالین دربار تزار سرخ» افزود: هنرمند هیچ دستوری را نمی‌پذیرد زیرا همان‌گونه که رییس جمهوری هم در صحبت‌های خود اشاره کردند، ذات هنر با آزادی عجین شده است. کار دولت این نیست که برای نویسندگان و هنرمندان خط مشی تعیین کند بلکه باید مشکلات اصلی بر سر راه نویسندگان را بر طرف کند. دولت باید بیشتر در فراهم آوردن زیرساخت‌ها مشارکت کند و برای نمونه مشکلات صنعت چاپ، قیمت کاغذ، تجهیز سینماها و... را دنبال کند. 

اجرای سلیقه ای قانون مشکلات فراوانی ایجاد کرده است 
ایرج راد، مدیرعامل خانه تئاتر که از شرکت کنندگان در نشست صمیمانه رییس جمهوری با هنرمندان بود گفت: به نظرم اگر مسوولان به صحبت‌هاي رييس جمهوري درباره قانونمندي توجه كنند، بسياري از مشكلات حل خواهد شد، چرا كه اجراي صحيح قانون به بسياري از ناهنجاري‌ها پايان مي‌دهد. اجراي سليقه ای قانون در سال‌هاي گذشته مشكلات فراواني را ايجاد كرده، اميدوارم كه در آينده شاهد اجراي قانون به شكلي واحدي باشيم. 

رييس جمهوری به هنر تئاتر توجه ويژه داشته باشند 

داوود رشيدي، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون ايران اظهار كرد: صحبت‌هاي رياست جمهوري بسيار جامع بود اما توقع داشتم كه كمي هم از تئاتر بگويند، درخواست شخصي از دكتر روحاني ندارم اما به‌عنوان فردي كه از پيش از انقلاب براي تئاتر اين مملكت زحمت كشيده، از رييس جمهوری درخواست مي‌كنم كه به هنر تئاتر توجه ويژه داشته باشند.

قهر کرده ها را به وطن بازگردانیم

اکبر کسیر شاعر و طنزپرداز گفت: میل اهالی فرهنگ این است که همه دوستانی که به دلایلی از این مملکت قهر کرده و رفته اند به آشیانه هایشان برگردند. شفیعی کدکنی ها و عزیزان شاعر و نویسنده ما در همین مرز و بوم بمانند و باز دوباره بشنویم که کانون های قلم و مجالس شعر و طنز به رونق عجیبی رسیده است و همه دنیا بفهمند که ما هم مردمی هستیم که به بازیافت آن عزت از دست رفته همت گماشته ایم. 

این طنزپرداز افزود: حرف آخر من این است که ادبیات را دریابیم و بدانیم که ادبیات با لبنیات فرق دارد. ادبیات اگر بماند محکوم می کند و لبنیات اگر بماند مسموم می کند. یادمان باشد که مواد نگهدارنده برای لبنیات شش ماه بیشتر دوام نمی آورد ولی این اعتماد به هنرمندان می تواند مواد نگهدارنده ادبی ما برای همیشه باشد و ما شاهد آبشاری از هجوم کلمات در مراکز نشر باشیم. 
 
تنها ممیزی وزارت ارشاد به تئاتر و سینما رسیده است 

ستاره اسکندری، بازیگر سینما و تئاتر کشورمان درباره نشست اهالی فرهنگ و هنر با رییس جمهوری با اشاره به مشکلات تئاتر گفت: از مسوولان می‌خواهم که توجه ویژه به تئاتر داشته باشند چراکه تئاتر شرایط بدی را سپری می‌کند و از امکانات کافی برخوردار نیست. برای جشنواره‌ تئاتر آمارهای خوبی بیان می‌شود اما واقعیت این است که تئاتر دچار محرومیت‌هایی است. 

اسکندری در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: متاسفانه ما از حمایت مالی ارشاد برخوردار نیستیم و تنها ممیزی ارشاد به تئاتر و سینما رسیده است، امیدوارم اتفاقات مثبتی که در چند ماه گذشته برای تئاتر و سینما رخ داده، اتفاق نباشد بلکه سیاست دولت باشد. 

ممیزی به نهادهای خصوصی واگذار شود

بلقیس سلیمانی نویسنده و منتقد ادبی درباره دیدار رییس جمهوری با هنرمندان گفت: هنرمند جماعت چیزی جز فضای آزاد برای آفرینش اثر خود احتیاج ندارد. آقای روحانی در صحبت‌های خود این قول را دادند که فضای مناسبی را برای هنرمندان مهیا کنند. اصلا معنی ندارد که هنرمندان را به ارزشی و غیر ارزشی تقسیم کنیم. اینها محدودیت‌های ایدئولوژیکی هستند که برخی گروه‌ها برای منافع غیر‌فرهنگی خود از آن‌ها بهره می‌برند. آن‌ها برای بهره‌برداری‌های غیر‌فرهنگی و سیاسی خود این خط کشی‌ها را میان هنرمندان ایجاد می‌کنند. مقوله هنر یعنی آزادی و هنر در چارچوب ارش و غیر ارش قرار نمی‌گیرد. 

 وی افزود: اگر قرار است آثار نویسندگان ممیز شود، این کار باید به اهالی این صنف واگذار شود. حتی می‌توان این کار را به نهادهای خصوصی نیز واگذار کرد و تصدی‌گری دولت در امور فرهنگی را کمتر کرد. 

سلیمانی با انتقاد از نبود صنفی برای نویسندگان جهت حل مشکلات آن‌ها گفت: در چندین سال اخیر متاسفانه خیلی به ادبیات توجه نشده است. در ماه‌های گذشته شاهد آن بودیم که علی رغم فشارهایی که برای بازگشایی خانه سینما وجود داشت، با حمایت‌های آقای روحانی فعالیت‌های این خانه از سر گرفته شد. متاسفانه نویسندگان به دلیل نداشتن صنف نمی‌توانند خواسته‌های خود را به مقامات بالا انتقال دهند و از این جهت با مشکل مواجه هستند. همچنین درحالی که به ادبیات احترام گذاشته می‌شود اما فراموش می‌شود که بیشترین ممیزی‌ها در اداره کتاب در حوزه ادبیات است.  
 
برای تحقق وعده‌ها به رییس جمهوری کمک کنیم 
حبیب دهقان‌نسب، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون درباره دیدار اهالی فرهنگ و هنر با رییس‌جمهوری گفت: کشور به باز شدن فضاهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نیاز دارد. پیش‌بینی آینده بسیار مشکل است زیرا در سال‌های گذشته شاهد اجرای سلیقه‌ای قانون از سوی مسوولان بودیم. در دولت جدید نیازمند آن هستیم که با نگاه عدل و انصاف به مسایل نگاه کنیم. 
 
این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون، در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: چیز زیادی از دولت نمی‌خواهیم، همین که وعده‌های داده شده تحقق یابند،برای ما کافی است، باید همه دست به دست هم دهیم و با همت زیاد، عقب افتادگی‌های این هشت سال را جبران کنیم.  

اهالی هنر یک یاور دولتی دارند
افسانه بایگان، بازیگر سینما و تلویزیون اظهار کرد: در این مراسم امید را در چشمان اصحاب هنر دیدیم، همه اهالی هنر در این نشست حضور داشتند و روی صحبت‌های دکتر روحانی حساب باز کردند چرا که وعده‌های داده شده قابل اجرا است.  

این بازیگر سینما و تلویزیون درباره صحبت‌های ریاست جمهوری گفت: همه باید منتظر روزهای خوبی باشیم چراکه نتیجه تعامل ایجاد شده میان هنرمندان و دولتمردان خبر از آینده روشنی به ما می‌دهد، صحبت‌های دکتر روحانی نشان داد که اهالی هنر یک یاور دولتی دارند که می‌توانند به وی تکیه کنند. 

دست ناشران بازتر شود
عزت‌الله الوندی، نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به صحبت‌های هنرمندان درباره وضعیت ممیزی آثار گفت: نویسندگان کودک و نوجوان به خوبی با خط قرمزها آشنا هستند و معمولا خود را درگیر این خطوط نمی‌کنند. همچنین آن نگاه امنیتی که در میان نویسندگان آثار ادبی وجود دارد، در میان نویسندگان کودک و نوجوان چندان دغدغه آمیز نیست. از آنجا که همه نویسندگان مخاطب هنر و ادبیات هستند، برداشتن نگاه امنیتی موجب می‌شود تا بتوانیم با دیدگاه‌های دیگر هنرمندان آشنا شویم.  

نویسنده کتاب «پشت شيشه‌هاي مات» درباره واگذاری مسایل حوزه فرهنگ به هنرمندان گفت: اگر آن نگرش اداری که در گذشته حاکم بود اصلاح شود و کار به کاردان سپرده شود، اوضاع و احوال نویسندگان بهتر خواهد شد. همه هنرمندان با تجربه‌های تلخ در دوران گذشته آشنایی دارند. 

وی درباره مشکلات نویسندگان در برهه فعلی گفت: صحبت‌های آقای امیرخانی که هم صنف و دوست ما هستند در این زمینه بسیار کارگشا بود. نویسندگان ما در حال حاضر به اندازه کافی سوژه برای نوشتن دارند اما مشکلی که وجود دارد به توزیع آثار مربوط می‌شود. اگر بتوانیم فضایی را ایجاد کنیم که دست ناشران بازتر شود و با توزیع آثار آن‌ها در سراسر کشور بهتر شود، شاید بتوانی آمار امیدوار کننده و بهتری نسبت به قبل داشته باشیم. 

نویسنده کتاب «سرگذشت موسیقی در ایران» وعده آقای روحانی درباره احیای دوباره ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک تهران را اتفاق فرخنده‌ای خواند و عنوان کرد: یکی از اتفاقات خوبی که در سال‌های های گذشته و در شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در کشور رخ داد، احیای بنیاد ادبیات داستانی بود. خوشبختانه این بنیاد در مدت فعالیت چند ساله خود کارنامه خوب و درخشانی از خود برجا گذاشته است. متاسفانه این بنیاد هم اکنون حال و احوال چندان خوبی ندارد و ویروس بدی به جانش افتاده است. یکی از تقاضاهای ما از آقای روحانی این است بودجه‌ تازه‌ای را به این بنیاد تزریق کند تا این نهاد از حالت احتزار خارج شود و زندگی دوباره‌ای پیدا کند. 
 
وی افزود: ما داستان‌نویسان در چند سال گذشته جایی را برای جمع شدن نداشته‌ایم اما اگر بار دیگر بنیاد ادبیات داستانی را سرپا و شاداب ببینیم، بسیار خوشحال خواهیم شد.  
 
تعریف واحدی از قانون ارایه شود 
احمد نجفی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: صحبت‌های خوبی از سوی رییس جمهور در این نشست مطرح شد که امیدوارم مدیران هنری به این نکات توجه کنند تا وعده‌های بیان شده، اجرا شود. زمانی مشکلات اهالی هنر برطرف می‌شود که همه یک تعریف واحد از قانون داشته باشیم، اگر هر کس قانون را خودش تعریف کند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها