شنبه ۲۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۷
محفل گرمی دولتی ها و هنرمندان در شب سرد زمستانی

روز چهارشنبه (18 دیماه)، روز گردآمدن ستاره های فرهنگ و هنر با رییس جمهوری دولت تدبیر امید بود. روزی که نماینده های هر صنف پشت تریبون رفتند و از دغدغه ها، درد دل ها، سختی ها و امیدها گفتند. رییس جمهوری نیز شنید و پاسخ داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دیدار صمیمانه حسن روحانی، ريیس جمهوری و اهالی هنر با حضور جمع کثیری از هنرمندان و ستارگان فرهنگ و هنر در تالار وحدت برگزار شد. در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی ريیس جمهوري، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رضا امیرخانی، ابراهیم حقیقی، عبدالجبار کاکایی، نغمه ثمینی و محمد مهدی عسگر پور به نمایندگی از نویسندگان، هنرمندان هنرهای تجسمی، اصحاب تئاتر و هنرمندان سینما نظرات و دیدگاه های خود را بیان کردند. 

علی جنتی: دولتی که سکاندارش حسن روحانی است دولت فرهنگ و هنر است 

در این مراسم علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حضور شما در جمع گرم و صمیمی اهالی فرهنگ و هنر را به فال نیک می گیریم. امروز جامعه فهیم سربلند و پرافتخار فرهنگی کشورمان در این محفل گرد هم آمده‌اند تا با شما آوای یک دلی و وحدت سر دهند.

جنتی افزود: در طلیعه جهان تدبیر و امید کوشیدیم که این اعتماد را به فرهنگ و هنر بازگردانیم. مدیران فرهنگ شناس را آوردیم. نگاهمان، شفافیت، راستگویی، احترام متقابل و کاهش تصدی‌گری دولت و واگذاری امور به اصناف است. خانه سینما گشوده شد و می‌کوشیم دیگر خانه‌های فرهنگ و هنر را باز کنیم.

وی اظهار کرد: اهالی فرهنگ به خوبی می‌دانند که ره صدساله را یک شبه نمی‌شود پیمود. آن‌ها از دولت تدبیر و امید انتظار معجزه ندارند. دولتی که سکاندارش حسن روحانی است دولت فرهنگ و هنر است. عشق شما به فرهنگ و هنر چهره‌ای فرهنگی به دولت داده است.

حقیقی: دولت از گالری‌های جدید در استان‌ها حمایت کند

ابراهیم حقیقی، طراح و هنرمند برجسته هنرهای تجسمی در ابتدای سخنان خود خطاب به روحانی گفت: امروز که در اینجا سخن می‌گویم نیازهای زیادی باعث شده تا از دولت تدبیر و امید بخواهیم که به آن‌ها بپردازد. بسیاری از این نیازها در میان تمام حوزه‌های هنرهای تجسمی مشترک است و انواع متفاوتی هم دارد. تبصره دیگری که می‌خواهم اینجا بیان کنم آن است که مسایل مالی بابت خرید آثار هنری از سوی بانک‌ها و موسسات معطل مانده در حالی که صورت گرفتن این امر می‌تواند کمک ویژه‌ای به احیای هنرهای تجسمی کند و سرمایه ملی را به جایی برد که لیاقت آن را دارد.

موزه هنرهای معاصر بخش دیگری از سخنان حقیقی را تشکیل می‌داد که وی در این زمینه گفت: این موزه در حالی که از 10 موزه بزرگ جهان از حیث دارا بودن آثار هنری محسوب می‌شود مدت‌هاست که نتوانسته خریدهای جدیدی از میان آثار هنری داشته باشد و سیر نزولی خود را طی می‌کند.

کاکایی: اعلام برائت از کسانی که قلم های مخالفان را می‌شکنند

عبدالجبارکاکایی، شاعر انقلاب گفت: ترجیح می‌دهم که امشب به جای دفاع از خود و نسلی که همراه من بودند به دفاع از رقیبم بپردازم. هنرمندان اساسا بر دو دسته‌اند یا مقلدند یا خلاق. جوهر خلاقیت آشکار نمی‌شود مگر در سایه امن و آسایش. حکیمان و خردمندان ما هم در گذشته از زمانی که از جانب دستگاه جور مورد تعدی قرار می‌گرفتند ترک یار و دیار می‌کردند تا موهبت الهی را در جای دیگر بهره‌مند شوند. 

وی اظهار کرد: بخشی از این بزرگان در مواردی تنها به دلیل نقد قدرت به انزوا رفته و گوشه‌نشین شدند. متاسفانه روش و منش برخی مدیران جوان امکان سخن گفتن و نقادی را از آن‌ها گرفت و متاسفانه در فضای عمومی چنان تصور شد که این حملات و فشارها از ناحیه شاعران انقلاب است.

کاکایی ادامه داد: امروز به نمایندگی از نسلی که با انقلاب بزرگ شد و با مردم در مبارزاتشان علیه دستگاه طاغوت شعار داد اعلام برائت می‌کنیم از کسانی که قلم‌های مخالفان ما را می‌شکنند.

وی اظهار کرد: پذیرش دبیری هشتمین دوره شعر فجر از جانب بنده با همین مقصد و مقصود بوده است. امیدوارم در کنف دوستان شاعرم بتوانم برگزاری این جشنواره را با موفقیت پیش ببرم.

ثمینی: شادمانی ما گرفتن مجوز اجرای نمایش‌ بدون هیچگونه حذفی است

نغمه ثمینی دراین مراسم اظهار کرد: بی‌مقدمه بگویم آقای رییس جمهور. شما هر آنچه را که باید بدانید میدانید. کیست که نداند تئاتری‌ها چه مشکلاتی دارند. مشکلات ممیزی و بی‌پولی را در تئاتر کیست که نداند. شما بارها از بودجه تئاتر که یک شوخی است شنیده‌اید. از موج شگفت‌انگیز نمایشنامه‌های 10 تا12 سال پیش که قله‌های جهان را می‌خواست فتح کند شنیده‌اید. آن نمایشنامه‌ها هم اکنون در کشوها خاک می‌خورند. 

وی افزود: به من اجازه دهید صدای کسانی باشم که خاموش شده‌اند برخی‌ها به ما به عنوان دشمن نگاه می‌کنند. دشمنی که تنها سلاحش گفت‌وگو و بازی است. خدا ما تئاتری‌ها را دوست دارد که اگر نداشت اکنون نبودیم. بدون پول و بدون هیچ به دنبال باد نمی‌گشتیم.ما در منطقه میلیاردهای جایی نداریم. 

این نمایشنامه نویس افزود: پشت میزنشین‌ها غالبا ما را دوست ندارند. من در اینجا صدای دانشجویان تئاتری که با سخن از آینده، در چشمانشان ترس موج می‌زند هستم.آقای رییس جمهوری من مقابل شما ایستاده‌ام و صدای حذف شدگان هستم. امیدی که تبعید شده بود به قلب ما بازگشته است. ما تئاتری‌ها مطالبات روشنی داریم. بودجه، سالن و تئاتر شهرستان‌ها.

امیرخانی: داور، حامی، ممیز وزارت ارشاد را از لشکر اجنه انتخاب نکنید

رضا امیرخانی در این مراسم با بیان این مطلب که طالع بخت سخن من در برابر روسای جمهوری هر 16 سال یکبار طلوع می‌کند گفت: صنعت نشر ایران اگر چه خودنمایی سایر صنایع فرهنگی خاصه سینما را ندارد اما اعداد مشت پر کن و آمار قابل اعتنای مکتومی دارد. ادعا می‌کنم در میان همه صنایع فرهنگی کشور، صنعت نشر، مردمی‌ترین صنعت است.

نویسنده کتاب «قیدار» اظهار کرد: ارشاد در همه شهرستانها و شهرها پای گاه دارد، در مراکز استانها دست‌گاه دارد، آن‌چه ندارد، نه پای‌گاه است و نه دست‌گاه... آن‌چه ندارد سرگاه است! و بهترین ترجمه برای سرگاه همان اتاق فکر است. سرگاه ارشاد را نه نویسندگان به تنهایی که ناشران برجسته بایستی راهبری کنند.

امیرخانی ادامه داد:‌ معتقدم بیشتر از نویسندگان به حضور ناشران در این سرگاه‌ها نیاز داریم .تجربه گذشته من و حضورم در انجمن‌های مختلف به من می‌گوید که اگر صرفا یک اتحادیه نویسندگان قوی داشته باشیم ادبیات پیشرفت چندانی نخواهد داشت و این نویسنده با عضویت در این اتحادیه‌ها فردیتش را از دست می‌دهد و نهایتا به ماشین امضای بیانیه‌های سیاسی تبدیل می‌شود. 

وی در بخش پایانی سخنان خود به ماجرای حضور لشکری از جنییان در محضر امام حسین(ع) در روز عاشورا که پرده‌خوانان آن را نقل می‌کنند اشاره کرد و خطاب به رییس جمهوری گفت: آن روز عده‌ای از جنیان آمدند تا به هواداری حضرت حسین به جنگ با یزیدیان بروند اما امام(ع) به آنان اجازه نداد و گفتند که حرب شما از فتوت به دور است چرا که شما دشمنان را می‌بینید و آنها شما را نمی‌بینند. آقای روحانی از ما می‌خواهم که داور، حامی، ممیز وزارت ارشاد را از لشکر اجنه انتخاب نکنید.

عسگر پور: ممیزی باید فرصت باشد نه تهدید
همچنین در این دیدار صمیمانه محمدمهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه سینما به نمایندگی از سینماگران در حضور رییس جمهور سخنرانی کرد.
وی گفت: جناب آقای روحانی برای اصحاب فرهنگ و هنر، باور دولتمردان به اینکه اشتغال در عرصه فرهنگ و هنر یک حق است و نه یک امتیاز مهم‌ترین دغدغه است. توانایی حرفه‌ای یک پیشه‌ور ، یک پزشک و یک صنعتگر، توسط صنف به رسمیت شناخته می‌شود و در صورت تخلفِ حرفه‌ای، بر اساس اصل تناسب جرم و مجازات با حضور کارشناسیِ هم صنفانش، به تخلفش رسیدگی می‌شود. اما شاغلان فرهنگ و هنر برای هر نوبت فعالیت شغلی ناچار و مجبور به دریافت مجوزند و در صورت تخلف که آن هم غالبا بدون حضور نمایندگانی از آنها بررسی می‌شود کل فعالیت و اشتغال‌شان مشمول ممنوعیت می‌شود.

عسگر پور ادامه داد: در هر جامعه‌ای با هر روشی، امری به نام سانسور و اصلاح وجود دارد.بالاخره هر نظامی خطوط قرمزی دارد. در کشور ما نیز هم ملاحظات اخلاقی و ارزشی و هم مناسبات سیاسی و اجتماعی وجود دارد که می‌بایست بدان اهتمام ورزید. اینجا بحثی در توسعه و تضییق آن نداریم، اما سازوکار آن به شدت مورد تشکیک است. ممیزی اکنون به شاخص نگرانی حکومت تبدیل شده است و افراط در آن نشان از عدمِ اعتماد به نفس ِنظام به بقای خود دارد. اگر ممیزی برای دیگران در قیافه‌ی «فرصتی» برای تحکیم پایه‌های حکومت درآمده،دقیقاً و مقابل آن، «تهدیدی» جدی برای نظام ما تلقی شده است، زیرا انگار از هر چیزی که می‌ترسیم، آن را می‌بندیم! 

رییس جمهوری: تقسیم هنرمندان به هنرمندان «ارزشی» و «غیر ارزشی» بی‌معناست

رییس جمهوري نیزدر آغاز سخنان خود گفت: با اهل هنر از هنر گفتن بسیار سخت است. معمولا دولتمردان، سیاستمداران و حتی فیلسوفان و روشنفکران چنان با هنرمندان سخن گفته‌اند که گویی قصد تعیین تکلیف برای آن‌ها دارند.

وی با انتقاد از دسته‌بندی هنرمندان به ارزشی و غیر ارزشی گفت: اگر بگوییم هنر مرده را زنده می‌‌کند، سخنی به گزاف نگفته‌ایم. پس تقسیم هنرمندان به هنرمندان «ارزشی» و «غیر ارزشی» بی‌معناست.

حسن روحانی با تاکید بر برداشتن فضای امنیتی از روی هنرمندان گفت: هر گونه فضای امنیتی می‌تواند فضای هنر را بخشکاند. این دولت قصد ندارد ممیزی را در فرهنگ و هنر به صورت راه و مسیری که مانع کار هنرمندان باشد، ادامه دهد. ممیزی باید در چارچوب قانون و هدفمند باشد. اگر قانون ما ایراد دارد، باید قانون شفافی را ارایه دهیم. کار وزارت ارشاد باید یک کار اداری باشد. اگر ما می‌خواهیم کار ممیزی را انجام دهیم باید گروهی از عالمان را قرار دهیم تا بر کارهاي آن‌ها نظارت کند و هنرمند می‌تواند بر هنر نظارت کند. کارمند دولتی نمی‌تواند ناظر خوبی برای هنر باشد. چرا نظارت بر سینما، کتاب و موسیقی را به اهلش واگذار نکنیم.

رییس جمهوري کشور با تاکید بر واگذاری مسولیت‌های فرهنگی از دولت به صنف‌های هنری گفت: در موقعیتی نیستیم که دولت بتواند آثار هنری خلق کند و هیچ دولتی نتوانسته‌ است اثر خوب هنری خلق کند. دولت کتاب نمی‌نویسد، فیلم نمی‌سازد و موزیک نمی‌سازد. دولت باید تسهیل‌گر راه برای اصحاب فکر و هنر باشد. هنر خطر نیست و هنرمند امنیت کشور را به مخاطره نمی‌اندازد. به هنر و هنرمند اعتماد باید کرد.

روحانی گفت: نگاه امنیتی به هنر بزرگترین اشتباه امنیتی است. در امنیت اولین قدم تشخیص منابع تهدید است. در جامعه امروز ما، تهدیدهای ما آسیب‌های اجتماعی است؛ از فقر و فحشا گرفته تا فساد اقتصادی. این آسیب‌هاست که رابطه صحیح دولت و ملت را می‌خشکاند.

روحانی با اشاره به نقش هنرمند در مبارزه با تهاجم فرهنگی عنوان کرد: اگر بحث تهاجم فرهنگی داریم و می‌گوییم دیگران برای یکسان سازی فرهنگی تلاش می‌کنند، در حقیقت باند فرود را برای هواپیماهای دشمن مهیا کرده‌ایم. وقتی مردم ما نتوانند قهرمانان خود را در آثار هنری ببینند، به آن سوی آب‌ها نگاه می‌کنند و قهرمانان خود را می‌جویند.

وي افزود: دولت وظایف خود را در چارچوب قانون اساسی انجام خواهد داد و در حد توانش از هنرمندان حمایت خواهد کرد. از این‌که ارکستر ملی به تعطیلی کشیده شده است، واقعا متاسفم و حتما این دولت در ماه های آینده ارکستر را احیا خواهد کرد. اگر چه ممکن است وزیر بار دیگر هم کارت زرد بگیرد.

روحانی بر عمل به شعارهای انتخاباتی تاکید کرد و گفت: این دولت به تمام تعهداتی و قول‌هایی که به مردم داده است عمل خواهد کرد. کارت زرد برای این دولت نگرانی نیست. ما از امثال آقای جنتی‌ها به عنوان مدافع حقوق هنرمندان دفاع می‌کنیم. در هر مسیری مشکلاتی هست اما «سوختن و هیچ نگفتن هنر است».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها