کتاب «بررسی تطبیقی جنبشهای اسلامی الجزایر و تونس» نوشته عباس برومند اعلم به همت گروه تاریخ جریانهای فکری جهان اسلام با همکاری سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب نقد و بررسی میشود.-
سرزمینهای الجزایر و تونس دارای مختصات جغرافیایی، فرهنگی، قومی، تاریخی و مذهبی مشترک هستند و در دو سده اخیر نیز تجربه بالنسبه مشترکی را در مواجهه با استعمار غرب (از نوع فرانسوی) از سر گذراندهاند. در هر دو کشور به تناسب، جریان اسلامگرایی به طور جدی پا به عرصه وجود گذارده و در حوادث سیاسی نقشآفرینی کرده است اما سیر تحولات جریان اسلامگرایی در این دو کشور با دو روند متفاوت پیش رفته است.
در الجزایر، جریان اسلامگرایی با تبار اندیشهای «بنیادگرا»، در کانون تحولات سیاسی این کشور حضور دارد و هرچه زمان میگذرد به سمت «رادیکالیسم» میل میکند، حال آنکه در تونس جریان اسلامگرایی با تباری برخاسته از «نوگرایی» و «محافظهکاری» در تحولات سیاسی این سرزمین بیشتر چهرهای «مشارکتطلب و مسالمتجو» به نمایش گذاشته است. این پژوهش به این جمعبندی رسیده که دوگانگی تبار اندیشهای این دو جنبش و نیز تفاوت توان هر یک در بسیج منابع مردمی، عامل محوری در رادیکال شدن یکی و مسالمتجو بودن دیگری بوده است.
نویسنده این کتاب معتقد است «جنبش اسلامی مغربی» نمایانگر خواست عمیق و قلبی گروه بزرگی از مردم است؛ مردمی که همه آرمانها و بهشتهای خیالی خود را فروپاشیده دیدهاند و از تاریخی رنج میبرند که تنگناهای بسیاری برای آنان آفریده است.
نقد این کتاب به همت گروه تاریخ جریانهای فکری تاریخ اسلام پژوهشکده تاریخ اسلام در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار خواهد شد.
علاقهمندان برای شرکت در این نشست میتوانند ساعت 16 و 30 دقیقه، شنبه 23 آذرماه به خیابان انقلاب، بین صبا و فلسطین جنوبی، کوچه خواجه نصیر، شماره 2 مراجعه کنند.
نظر شما