فـعـاليـت سـيـاسـى دانـشـجـويـان ايـران عـمـر طـولانـى نـدارد اما از مهمترين حركتهاى سياسى قبل از انقلاب اسلامی، اعتراض دانشجويان در 16 آذر 1332 به ورود معاون ریيس جمهور آمريكا بود و نقطه اوج حركت سياسى دانـشـجـويـان را مى توان در اشغال لانه جاسوسى آمريكا مشاهده كرد. در هفدهمين شماره نشریه گذرستان به این مباحث پرداخته شده است.-
در این نشریه درباره واقعه تاریخی 16 آذر نوشته شده است: «اما در 16 آذر 1332 و بـعـد از كـودتـاى 28 مـرداد، رژيـم وابسته كه توانسته بود با كمک اربابان و دلارهاى آمريكايى بر اريكه قدرت باز گردد، درصدد بر آمد تا پايههاى حكومت خود را تثبيت كند. "آيـزنهاور" ریيس جمهورى آمريكا طى نطقى در كنگره آمريكا، كودتاى 28 مرداد را چنين توصيف كرده بود؛ پيروزى سياسى اميدبخشى نصيب قواى طرفدار تثبيت اوضاع و قواى خونخوار استبداد يعنى قواى آزادى شد و بر اساس همين معنا دولت مصدق را كه از قضا بسيار به آمـريـكـا دل بـسـتـه بـود، بـه مـسـلخ اسـتـبـداد سـتـمـشـاهـى كـشـانـيـد. نـيـكـسـون مـعـاون ریيـس جـمـهـورى آمـريـكـا؛ سـال 1332، راهـى ايـران گرديد.
تـظـاهـرات دانـشـجـويـان دانشگاه تهران، به عنوان اعتراض به ورود دنيس رايت، كاردار جديد سفارت انگليس در ايران از روز 14 آذر 1332، آغاز گـرديـد. دانـشجويان دانشكدههاى حقوق و علوم سياسى، علوم، دندانپزشكى، فنى، پزشكى و داروسازى در دانشكدههاى خود، تظاهرات پرشورى عـليـه رژيـم كودتا برپا كردند. رژيم كه به خوبى از خشم ملت و خصوصا دانشجويان نسبت به خود و اربابان آمريكايياش آگاه بود، با تمام قوا متوجه دانشگاه شد. 15 آذر تـظـاهـرات بـه خارج از دانشگاه كشيده شد و ماموران انتظامى، در زد و خورد با دانشجويان، شمارى را مجروح و گروهى را دستگيرى و زندانى كردند.
صـبـح روز 16 آذر 1332، گـارد رژيم براى اولينبار وارد صحن دانشگاه شد تا فرياد مخالفان را در گلو خفه كند. ماموران گارد با حمله به دانشجويان بىپناه ، سه تن از آنان را به شهادت مىرسانند.»
در اين شماره از نشریه گذرستان مقالاتی با عنوانهای «16 آذر و حافظه تاريخي ملت ايران»، «16 آذر، نقطه عطف جنبش دانشجویی»، «انتخابات و جریان دانشجویی»، «انقلاب اسلامی و بصیرت جنبش دانشجویی»، «انقلاب اسلامی و جنبش دانشجویی»، «بازخواني حادثه تلخ 16آذر 1332»، «بررسی اجمالی جنبش دانشجویی»، «بررسی نقش جنبش دانشجویی در تحولات سیاسی کشور بى ریشگى قومیت گرایى در جنبش دانشجویى ایران»، «تاثیر تفكر شهید مطهری در پیوند میان جنبش دانشجویی و امام خمینی»، «جنبش دانشجويي ايران» و «جنبش دانشجويي در دوره رضاخان» منتشر شده است.
همچنین «جنبش دانشجویی در انقلاب اسلامی»، «جنبش دانشجویی در بستر تاریخ»، «جنبش دانشجویی در دوران پهلوی دوم»، «جنبش دانشجویی و بازجست درونزای انقلاب فرهنگی»، «جنبش دانشجویی و تاثیر از آموزههای امام در جریان نهضت پانزده خرداد»، «جنبش دانشجویی و جریان سوم روشنفکری»، «جنبش دانشجویی و منافع ملی»، «جنبش دانشجویی چگونه میتواند پاسخ گوی دغدغههای رهبری باشد»، «جنبش دانشجویی»، «حمله مزدوران شاه به دانشگاه تهران»، «دانشجو و مبارزات ضد سلطنت»، «دانشجويان و انقلاب اسلامي ايران»، «رسالتهای جنبش دانشجویی ایران»، «روایت آیتالله خامنهای از تاریخچه جنبش دانشجویی»، «روایت شهید چمران از ۱۶ آذر ۱۳۳۲»، «دانشگاه تهران»، «روز دانشجو چطور روز دانشجو شد»، «روز دانشجو»، «روز ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در دانشگاه تهران چه گذشت؟»، «سازمان مجاهدین خلق و جنبش دانشجویی»، «سخن نخست»، «سه متفکر معاصر و دانشجویان(امام خمینی، استاد مطهری، دکتر شریعتی)»، «شانزده آذر ربطی به ورود نیکسون نداشت»، «شانزده آذر ۱۳۳۲ به روایت روزنامه اطلاعات»، «شانزده آذر، سخنی با جنبش دانشجویی ایران» و «شانزده آذرهای پیش از انقلاب، از مراسم سکوت تا سالگردهای پرتنش» از دیگر مقالات هفدهمين شماره نشریه الکترونیکی گذرستان به شمار میآیند.
علاقهمندان به مطالعه این نشریه الکترونیکی میتوانند به پایگاه الکترونیکی موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی به نشانی http://www.ir-psri.com/Show.php? مراجعه کنند.
نظر شما