به مناسبت «روز جهانی رفع خشونت علیه زنان»
افشین طباطبایی: كتابهاي مناسب افراد جامعه در حوزه خشونت عليه زنان كافي نيست
افشین طباطبایی، نویسنده و پژوهشگر اجتماعی معتقد است کتابهای آكادميك زیادی در زمینه خشونت عليه زنان نوشته شده است، اما تعداد کتابهایی که مناسب تمام افراد جامعه باشد ناکافی است.-
افشین طباطبایی درباره مفهوم خشونت علیه زنان گفت: به طور معمول در بین عموم خشونت علیه زنان به خشونت فیزیکی تعبیر میشود، در حالیکه خشونت ابعاد مختلفی دارد و میتواند در جلوههای مختلفی نمایان شود.
وی افزود: اگر خشونت را به همان معنای عام و فیزیکی در نظر بگیریم، در 30 سال گذشته سیر نزولی داشته است و این موضوع به چند علت عمده از جمله رشد آگاهیهای عمومی، بالارفتن میزان سواد و تحصیلات و از همه مهمتر استحکام پایههای اعتقادی صحیح دینی افراد جامعه بر میگردد.
طباطبایی در ادامه افزود: به طور معمول در محیطهای شهری معضل خشونت علیه زنان مانند دیگر ناهنجاریها مثل اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی، نسبت به جوامع کوچکتر بیشتر است اما در محیط های کوچکتر به دلیل وجود شرم عمومی و نوعی پیوندهای خانوادگی و قبیلهای این خشونت به میزان زیادی کمتر است.
نویسنده کتاب دفاع گفت: خشونتهایی که در جوامع شهری علیه زنان رخ میدهد ارتباط چندانی به تحصیلات، سواد اجتماعی و موقعیتهای اجتماعی ندارد.
مولف کتاب «خشونتهای اجتماعی» در پاسخ به این سوال که چه عواملی سطح خشونت در جامعه را کاهش میدهد، گفت: هر قدر زنان هویت اجتماعی بیشتری کسب کنند، آگاهیها و دانششان افزایش یابد و بهطبع پایههای فرهنگی و دینی محکمتری پیدا میکنند و میتوانند برابر خشونتهای محیطی و خانواده ایستادگی بیشتری از خود نشان دهند.
وی ادامه داد: البته در این روند حمایتهای پدران و شوهران در کسب جایگاه علمی، اقتصادی و اجتماعی زنان نقش بسیار مهمی دارند و باعث از همپاشیدگی بافت فکری و فرهنگی گذشته زنان و خودداری از باورهای خرافی و عرفی آنها میشود و درنتیجه میتواند کاهش میزان زیادی از خشونت علیه زنان را در پی داشته باشد.
وی با تاکید بر بالا بردن سطح اعتقادی صحیح و درست مذهبی خانوادهها در این زمینه بیان کرد: اگر به تناسب افزایش تحصیلکردهها در جامعه، به همان اندازه خانوادهها هم با مکارم دینی و اعتقادی به نحو درست و صحیح آشنا بشوند، به همان میزان شاهد کاهش خشونت در این زمینه خواهیم بود.
نویسنده کتاب «تعرض به زنان» از معضل دیگری در رابطه با زنان سخن گفت و افزود: امروزه با پدیدهای به نام «خشونت مدرن» مواجهیم؛ به این معنا که متاسفانه زنان در اجتماع امروزی با وارد شدن به محیطهای کاری و شغلی به نوعی خشونت مدرن دچار میشوند.
وی استعمار و تبعیض جنسی در محیطهای کاری زنان را پدیده تاسفباری تلقی کرد و گفت: دخترها و زنان به دلیل سلطهپذیری بیشتر نسبت به مردان، با دریافت حقوقی به مراتب کمتر از مردان و با ارایه کار بهتر در محیطهای شغلی خود به استعمار کشیده میشوند.
وی خشونت جنسی در محیط کاری زنان را عنصر دیگری از پدیده خشونت مدرن دانست و بیان کرد: خشونت جنسی از سوی جنس مخالف به زنان را نمیتوان تنها به آزارهای خیابانی منحصر کرد؛ چراکه زنان متحمل همان فشارهایی در ملا عام هستند که از نظر روانی در محیط کار با نگاه ناخواسته کارفرمایان و همکاران مواجهند.
طباطبایی بهترین راهحل کاهش خشونت زنان در جامعه امروزی را کار فرهنگی دانست و عنوان کرد: آگاهی دادن به افراد جامعه در این زمینه بسیار موثر است، چراکه انسانها با دو انگیزه درونی (با میل شخصی) و انگیزه بیرونی (ناشی از فشار و اجبار) به کاری دست میزنند و زمانی کار انسانها میتواند ارزشمند و تاثیرگزاری بیشتری داشته باشد که با میل و انگیزه درونی خود انجام داده باشند.
وی به نقش کتاب در این زمینه اشاره کرد و گفت: در جامعه ما به دلایل گوناگونی جوانان سراغ کتاب نمیآیند و بنابراین ناچاریم که آنها را تشویق و وادار به مطالعه با روشهای ابتکاری کنیم. خیران با اهدای کتاب به جوانان و دختران در مسابقات ورزشی و دبیرستانها میتوانند سهم بسزایی در جا افتادن این فرهنگ داشته باشند و با معرفی کتابهای مختلف و ارزشمند در آنها تمایلی به خواندن کتاب ایجاد شود.
این پژوهشگر اجتماعی ارزیابی خود از کتابهای تالیف شده در زمینه مبارزه علیه خشونت زنان را چنین بیان کرد: با وجود اینکه کتابهای زیادی در این زمینه نوشته شده است، اما کتابهایی که مناسب تمام افراد جامعه باشد و تنها منحصر به افراد دانشگاهی، آکادمیک و تحصیل کرده نباشد ناکافی است. اینگونه کتابهای آکادمیک و دانشگاهی با ارایه مطالب سنگین و نامفهوم برای عوام نمیتواند کارساز باشد. ما به کتابهایی نیازمندیم که با شکافتن این موضوع و ارایه آمارهایی دقیق بتوانند در آگاه کردن مردم جامعه بهویژه جوانان موثر واقع شوند.
نظر شما