به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «قوم کرد» به قلم جعفر یوسفی دربردارنده پنج فصل با عناوین «تاریخچه»، «هویت قومی»، «فرهنگ قومی»، «جایگاه ادبیات ملی» و «نقش قوم در حفظ هویت ملی» است.
نخستین فصل کتاب با اشاره به تاریخچه استقرار قوم کرد در ایران، پراکندگی جمعیت این قوم را بررسی میکند و در ادامه به معرفی طوایف و تیرههای آن میپردازد. کردهای کرمانشاه، کردهای آذربایجان غربی، کردهای خراسان، کردهای گیلان، کردهای مازندران، کردهای گرگان، کردهای زنجان، کردهای لرستان و کردهای قزوین برخی از این طوایف هستند.
در فصل «هویت قومی» جایگاه زبان، دین و مذهب، نژاد و تاریخ قوم کرد از قبل از اسلام تا انقلاب اسلامی بررسی میشود. در قسمتی از این فصل آمده است: «در زمان ساسانیان منطقه امروزی عراق را ناحیه آسورستان یا دل ایرانشهر مینامیدند و طبق تقسیمات کشوری ایران آن زمان، آسورستان به دوازده استان و شصت تسو (شهرستان) تقسیم شده بود. بیشتر بخش شرقی منطقه امروزی کردستان عراق در زمان ساسانیان در استان شادپیروز قرار داشت.»
«ترانهها»، «ضربالمثلها»، «جشنها و اعیاد»، «آداب و رسوم و باورها» و «صنایع دستی» عناوین اصلی فصل سوم کتاب را تشکیل میدهند. در این فصل به برخی از باورهای عمومی مردم کرد مانند «چنانچه استکانها هنگام صرف چای ردیف شوند این نشان از رسیدن مهمان است»، «اگر برگ چای روی استکان چای قرار گیرد مهمان خواهد آمد»، «ریختن آب جوش بر روی زمین بدون گفتن بسمالله باعث از بین رفتن بچههای جن و انتقامجویی آنان خواهد شد.» و «اگر کف دست راست کسی بخارد پول به دستش میآید و بالعکس اگر کسی کف دست چپش بخارد پول از دست خواهد داد.» اشاره میکند.
در فصل بعدی جایگاه شعر و شاعران کردی بر ادبیات ملی مورد بررسی قرار میگیرد و آخرین فصل کتاب نقش قوم در حفظ هویت ملی را بررسی میکند.
در بخشی از کتاب درباره دفاع قوم کرد از تمامیت ارضی کشور میخوانیم: «یکی از مقاطعی که هویت قومی در هویت ملی همسویی و تجلی مییابد، تعرضات و تجاوزات بیگانگان به سرزمین مادری است. در این رابطه سرزمین ایران سرشار از فداکاری اقوام ایرانی برای حفظ تمامیت ارضی میهن است که این میهندوستی قوم کرد را میتوان در دوران باستان و نیز دوره اسلامی مشاهده کرد. در همین چارچوب یکی از حکایتهای قوم کرد در زمینه فداکاری برای سرزمین ایران، حکایت امیرخان برادوست است، وی که مردی شجاع و متهور بود و حکومت محلی ارومیه و اشنویه را به دست داشت در راه استقلال ایران تلاشهای عظیمی از خود نشان داد و به خوبی با نیروهای روم مبارزه کرد و مانع نفوذ آنها به کردستان و ایران شد.»
چاپ نخست کتاب «قوم کرد» تالیف جعفر یوسفی از مجموعه کتابهای اقوام ایرانی در 160 صفحه با شمارگان یکهزار و 500 نسخه و بهای سه هزار 400 تومان از سوی شرکت سهامی کتابهای جیبی وابسته به موسسه انتشارات امیرکبیر روانه بازار کتاب شده است.
شنبه ۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۹
نظر شما