به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیین رونمایی از کتاب «تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت» با حضور دکتر واحد یاریجان، حجتالاسلام سیدمجتبی میردامادی و دکتر سید حمیدرضا میرعظیمی (نویسنده اثر) صبح امروز(دوشنبه) در سالن شیخ مفید دانشگاه قرآن وحدیث پردیس تهران برگزار شد.
دکتر واحد یاریجان، عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران، در این مراسم اظهار کرد: دغدغه و انگیزه نویسنده در تنظیم این اثر تحسین برانگیز و همچنین سهم آموزههای کتاب و سنت در این اثر بسیار پررنگ است.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: این کتاب توضیحاتی جامع و مفصل درباره سنت دارد و وارد بحث اجتهاد نشده و در واقع، مقدمهای بر کتابی دیگر است. دومین جلد این کتاب میتواند به اجتهاد و راههای مجتهد برای تبیین اصول و مبانی دینی اختصاص داشته باشد.
این محقق دینی عنوان کرد: نویسنده در ابتدا و انتهای کتاب منابع را محدود و ناقص دانستهاست، در حالی که ما در منابع نه نقص داریم و نه محدودیت. منابع دینی در عصر غیبت از محدودیت کمتری برخوردارند و ولیفقیه به اصول علمی دسترسی دارد. بنابراین محدودیتی برای استفاده از این منابع دینی وجود ندارد.
دکتر یاریجان با بیان اینکه بهکارگیری دین در زندگی از آموزههای مهم این کتاب است، گفت: نویسنده اثر با ارایه تعریفهای دقیق از دین و شریعت به یک نظریهپردازی درست رسیدهاست. به نظر من، این کتاب میتواند مقدمهای طولانی برای بحثهای چالشبرانگیز دیگر باشد تا در مسایل جزیی با تبیین مصداقها و میزان کارایی عملی در مقایسه با نظریات دیگر سنجیده شود.
در ادامه این نشست حجت الاسلام دکتر سیدمجتبی میردامادی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، با بیان اینکه موضوع تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت موضوع مهمی است، گفت: نکته مهم این بحث در واقع مبحث «اجتهاد» است. اجتهاد مبحثی است که تفاوت میان شیعه و سنی را آشکار میکند. یکی از مباحث مهمی که در مساله اجتهاد مطرح میشود، این است که مجتهد در استفاده از متون دینی چگونه میتواند از قرآن، سنت، عقل و اجماع استفاده کند.
وی با بیان اینکه اجتهاد به حوزههای علمیه شیعه ارتباط دارد، به این معنا که اجتهاد به نصوص شیعه اختصاص دارد، گفت: ثمره این مباحث دارای اهمیتی ویژه است. زمانی که بهدرستی از کتاب و سنت استفاده کنیم، میتوان پاسخگوی سوالات و معارف بر اساس نیازهای روز بود.
میردامادی افزود: در منابع فقهی ما اجتهاد را به معنای استخراج حکم شرعی معنا کردهاند. همچنین در فقه شیعه کتاب و سنت را اصل و عقل و اجماع را فرع میدانند و همه مسایل را ابتدا با کتاب و سنت و سپس با اجماع که برگرفته از فکر و اندیشه بشری است و بعد عقل که شامل مستقلات عقل میشود، بررسی میکنند.
دکتر سید حمیدرضا میرعظمی (نویسنده کتاب) در ادامه این مراسم با بیان اینکه پرداختن به فلسفه دین، فلسفه فقه، اجتهاد و استنباط از ضروریات است، گفت: تبیین دین و هرگونه نظریهپردازی در حوزههای علوم اسلامی و انسانی از ضروریات زمان است و نظریهپردازی در این حوزهها بر اساس منابع اصل دین و روشهای معتبر آن صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه مخاطبان این اثر متخصصان این حوزهاند، گفت: در این کتاب لازم بود از برخی مبانی به اختصار استفاده شود تا مقدمهای برای ورود به بحثهای مصداقی در حوزه اجتهاد و استنباط متناسب با نیازهای روز ایجاد شود.
کتاب«تشریع و تبیین دین در قرآن و سنت» با شمارگان یکهزار نسخه و در 280 صفحه از سوی انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی منتشر شدهاست.
دوشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۱
نظر شما