به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اسماعیلی گفت: اگر نهادهای متولی که میتوانند در این عرصه تأثیرگذار باشند، وارد میدان شوند و ذاکران اهل بیت را آموزش دهند و به مداحان کمک شود، بهترین اتفاق در حوزه نوحهسرایی رخ دادهاست.
وی توضیح داد: مداحان باید خودشان هم دنبال مطالعه باشند و مقاتل را بخوانند، تذکرهها را از نظر بگذرانند تا مداحی آنها حسینی باشد. حاج آقا کوثری که در زمان حیات امام(ره) مداحی میکرد و در مجالس عزاداری امام حسین(ع) حضور داشت، نوحههای خود را بر اساس مقاتل میخواند و همه حاضران با اشعار وی اشک میریختند و معرفت مییافتند.
این شاعر ادامه داد: مطالبی که در مقتلها هست در بسیاری موارد، معتبرتر از بسیاری از نوحههاست؛ زیرا به خرافه و مسایل غیر واقعی آلوده نشده و اگر مبنای سرودن نوحهها قرار گیرد بسیار تأثیرگذار خواهد بود. همانطور که گفتم مداحان باید «تذکرهالشهدا»ها را بخوانند و در هر دوره آموزشی معتبر شرکت کنند تا با دست پر در مجالس سوگواری وارد شوند. اگر چنین باشد، استقبال مردم هم از این نوحهها بیشتر خواهد شد.
شاعر مجموعه شعر «حنجره سرخ عشق» یادآور شد: اگر بخواهیم نوحهها تأثیرگذار باشند، باید محتوا و مضامین ارزشمند در این آثار منعکس شود. زبان نوحه باید زبانی ساده باشد. با کلمات ساده میتوانیم غامضترین معارف قرآنی و حسینی را بیان کنیم. لازم نیست با واژگان سخت با مردم صحبت کنیم؛ ضمن آن که باید از سطحینگری نیز دوری گزینیم.
وی گفت: در سه دهه بعد از انقلاب به دلیل ارادت مردم به اهل بیت(ع)، به نوحه توجهی ویژه شدهاست. نوحهخوانها به تکاپو افتادهاند تا مرثیههای مناسبی برای خود انتخاب کنند. ما امروز در حوزه مرثیه نوحههای درخشانی داریم اما بعضی مداحان به آن دلیل که فیالبداهه در مجالس سوگواری حرف میزنند، کمتر شعر مناسب پیدا میکنند و به همان فیالبداهه سرایی خود اکتفا میکنند.
شاعر مجموعه شعر عاشورایی «ناگهان دریا» ادامه داد: نوحههایی که برای خاندان رسالت سروده میشود باید ویژگیهایی داشته و در مسیر روشنگری جامعه دینی سروده شده باشد. این فیالبداهه گفتنها شاید وهن به اهل بیت محسوب شود. گفتههای اغلب مداحان مبنی بر معارف دقیق دینی و حسینی نیست و نمیتوانند نوحه تأثیرگذاری بخوانند. بیشتر مداحان ترانههای کوچه بازاری را که مورد استقبال مردم قرار گرفته برای مردم میخوانند و یا روی آن ملودیها شعر عاشورایی میخوانند که این کار درست نیست. شعر عاشورایی باید متناسب با ماهیت اصلی این واقعه باشد.
وی در پایان گفت: چنین مداحیهایی به پیشرفت نوحهسرایی ضربه میزند. کسانی که دغدغه نوحهخوانی دارند باید پا پیش بگذارند و چنین مشکلاتی را برطرف کنند.
رضا اسماعیلی کارشناس رشته علوم اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی است.
«حنجره سرخ عشق»، «نی نامه»، «گزیده ادبیات معاصر»(شماره 6)، «بر آستان جانان»، «آسمانیها»، «عاشقانههای شرقی»، «از جنس باران»، «عاشقانههای سرخ»، «بوی گل در میزند»، «این مریم همیشه»، «ملکوت کلمات» «آب، بابا... آزادی»، «لهجه شرقی عشق»، مجموعه شعر عاشورایی «ناگهان دریا» و مجموعه شعر رضوی «کبوترانه بخوان آسمان هشتم را» نام برخی مجموعه شعرهای وی هستند.
جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۲ - ۰۸:۱۶
نظر شما