چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۵
حمایت جدی از نویسندگان از دغدغه هاي معاونت امور فرهنگي ارشاد است

محمد اللهیاری دبیر بیست‌ویکمین دوره هفته کتاب گفت: یکی از برنامه‌های جدی معاونت فرهنگی در این دوره، حمایت از نویسندگان و مترجمان در کشور است تا به آن‌ها به عنوان حرفه نگاه شود و این افراد دغدغه‌های معیشتی نداشته باشند./

محمد اللهیاری دبیر بیست‌ویکمین دوره هفته کتاب در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره برنامه‌های این دوره هفته کتاب گفت: بخش زیادی از برنامه‌هایی که در هفته کتاب  اجرا  می‌شوند، برنامه‌هایی‌هستند که از طرف دستگاه‌ها و سازمان‌های صنفی نشر پیشنهاد أاده می‌شوند و همواره از این نهادها درخواست می‌شود این برنامه‌ها نسبت به سال‌های پیش، ‌روزآمدتر و متنوع‌تر باشد و با توجه به تلاش‌های دکتر سيد عباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در افزایش بودجه هفته کتاب و درخواست وی از ناشران مبنی بر نظام‌مندبودن برنامه‌ها، سعی می‌شود تا حد امکان این برنامه‌ها گامی به سوی جلو باشد و برنامه‌ریزی‌های ملی مناسبی برای بهبود این حوزه انجام گیرد. 

اللهیاری در مورد برنامه‌های درنظرگرفته‌شده در این دوره برای حمایت نویسندگان تصریح کرد: با توجه به این‌که یکی از گروه‌های مورد توجه دوره‌های «هفته کتاب»، نویسندگان و مترجمان هستند، بنا داریم به منظور ارتقا و بهبود منزلت در یکی از نشست‌های هفته کتاب این گروه، بحث و تبادل نظر جدی صورت بگیرد. یکی از برنامه‌های جدی معاونت فرهنگی در این دوره، حمایت از نویسندگان و مترجمان در کشور است تا به کار آن‌ها به‌عنوان حرفه نگاه شود و این افراد، دغدغه‌های معیشتی نداشته باشند.
 
وی برنامه‌های حوزه روستاها و مناطق محروم را در این دوره ‌چنین بیان کرد: یکی از اقداماتی که پیش از این در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گرفت، تاسیس کتابخانه‌های سلامت در خانه‌های بهداشت روستایی بود که کتاب در اختیار افراد روستا قرار می‌گرفت. این طرح که به صورت نمونه در استان هرمزگان انجام شد، نتایج خوبی در برداشت و امیدواریم در آینده این طرح به طور گسترده‌تری در دیگر نقاط کشور همصورت عملی به خود بگیرد. 

دبیر بیست‌ویکمین دوره هفته کتاب، در مورد مكانيسم‌هاي تدبيرشده برای ایجاد نگاه مستمر در طول سال در حوزه کتاب و استمرار فعالیت‌هایی مانند هفته کتاب گفت: هفته کتاب، فقط یک یادآوری برای دست‌اندرکاران حوزه نشر و مردم به عنوان مخاطبان است و نباید انتظار داشت مسایل و مشکلات بسیاری که در حوزه نشر وجود دارند، در این نشست‌ها به طور کامل برطرف شود، اما با تشکیل دبیرخانه دایمی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌توان انتظار تعامل نویسندگان و ناشران با مسوولان وزارت ارشاد به صورت دایمی و دو سویه داشت و این نکته قابل انتظار است که با کمک دیگر حوزه‌ها در بازه زمانی چندساله برخی مشکلات این حوزه برطرف شود.
 
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر این‌که چرا با توجه به فعالیت‌های هفته کتاب در طول سال‌های گذشته و سایر فعالیت‌هایی که در حوزه‌های دیگر در این مورد انجام می‌شود، هنوز در کشور فرهنگ کتابخوانی به حد قابل قبولی نرسیده‌است، بیان کرد: طبیعی است که در میان جامعه نخبگان و کتابخوان حرفه‌ای، این مساله صدق نمی‌کند و این مورد بیشتر در میان جامعه دانش‌آموزی و مردم جامعه نمود پیدا می‌کند و دلیل این مشکل به دغدغه‌های معیشتی و روزمره عموم جامعه باز می‌گردد. اما با توجه به هدف فعالیت‌های حوزه کتاب، مبنی بر کتابخوان کردن مردم به صورت مطلق و تبدیل آن به عادت، نیاز به برنامه‌ریزی بلندمدت داریم و باید وضعی ایجاد شود تا نقطه کانونی و شروع کتابخوانی در عموم مردم جامعه از دوره خردسالی و طفولیت آغاز شود و از طرف دیگر کتاب‌ها از نظر شکل و قالب به صورتی باشد که همه لحظه‌های کودکی را در برگیرند. 

وی در ادامه درباره اقدامات صورت گرفته در این زمینه، گفت: کاری که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌تواند انجام دهد، این است که بستر و زمینه‌های لازم را در این مورد انجام دهد. در دسترس بودن و قیمت مناسب کتاب، دو عامل مهمی هستند که وزارت ارشاد سعی در انجام آن دارد تا از این طریق رغبت عموم جامعه به کتاب و کتابخوانی را بیشتر کند. 

اللهیاری در مورد تعهد ناشران در برنامه‌های اعلامی خود در هفته کتاب تصریح کرد: این برنامه‌ها به صورت خوداظهاری است که ممکن است برخی از آن‌ها اجراشوند و برخی به مرحله اجرا در نیایند. امسال پیشنهادی مبنی بر کنترل همه حوزه‌ها از جمله نظارت بر برنامه‌های ناشران شده است تا تعهد عملی و اجرایی برنامه‌های ناشران بیشتر شود. ضمن این‌که سعی داریم  آسیب‌شناسی بر این برنامه‌ها هم داشته باشیم تا مشخص شود که چقدر این برنامه‌ها توانسته‌اند توجه مخاطب را به خود جلب و از نظر عملی قدرت اجرایی داشته‌اند. 

دبیر هفته کتاب در مورد نیاز جامعه در حوزه کتاب گفت: با اغماض می‌توان گفت که سرانه هر ایرانی، سه جلد کتاب است. مجموعه‌ای از عوامل از جمله تیراژ پایین کتاب‌ها، جمعیت زیاد دانش‌آموزی و دانشجویی، باورهای مذهبی مردم، گرایش مردم به داستان و شعر باعث می‌شود که هرچقدر کتاب تولید شود با کمبود کتاب مواجه باشیم و نیاز مخاطب را تامین نکند. یا گاهی  ممکن است برخی  کتاب‌ها از تیراژ بالایی برخوردار باشند اما به دلیل مشکل توزیع کتاب، نبود اطلاع‌رسانی و مسایلی از این‌دست، مخاطب همواره در این حوزه احساس کمبود کند و تصور کندکه کتاب مورد نظر در بازار نیست. 

وی بااشاره به مشکلات بسیاری که در چرخه نشر و نویسندگان وجود دارد، مهم‌ترین مشکل نویسندگان را به شمار نیاوردن نویسندگی به عنوان یک حرفه و شغل دانست و گفت: متاسفانه به دلیل تامین نشدن مالی، نویسندگان در کنار نویسندگی شغل‌های دیگری مانند ویراستاری‌، تصحیح و ... انجام می‌دهند. در کشور ما، به نویسندگی به‌عنوان یک حرفه نگاه نمی‌شود و از طرف دیگر، به دلیل مشکلات نشر در وضع کنونی معمولا دیده می‌شود که حتی هزینه‌های چاپ کتاب از خود نویسنده گرفته می‌شود!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها