سه‌شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۸
نظریه‌پردازی بومی لازمه گام برداشتن در مسیر توسعه است

محمد‌مهدی انصاری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها در مراسم معرفی و رونمایی از کتاب «ارتباطات و توسعه» گفت: علم و پیشرفت توقف ندارد و برای عقب نماندن از قافله علم باید همگام با آن حرکت کنیم. همچنین باید با تحقیق و مطالعه، قلم زدن و نظریه‌پردازی بومی و ایرانی‌-‌اسلامی در مسیر توسعه گام‌های موثری برداریم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم معرفی و رونمایی از کتاب «ارتباطات و توسعه» تالیف علیرضا مرادی و محمدصادق افراسیابی با مقدمه‌ای از دکتر حسن بشیر  و سخنرانی نویسندگان کتاب، دکتر محمد‌مهدی انصاری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها و دکتر امیدعلی مسعودی، مدیرگروه ارتباطات دانشگاه سوره، دوشنبه 22 مهرماه در سالن اجتماعات فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. 

انصاری ارتباطات و توسعه را علم میان‌رشته‌ای دانست و گفت: ما در حال توسعه، پیشرفت و مدرن شدن هستیم و هر چه دنیا رو به جلو حرکت می‌کند، پیشرفت‌ها هم پیچیده‌تر می‌شوند.

علیرضا مرادی، یکی از نویسندگان کتاب «ارتباطات و توسعه» در این مراسم، کتاب حاضر را حاصل بازبینی حدود 100 مقاله و چندین کتاب تخصصی در حوزه ارتباطات و توسعه عنوان کرد و افزود: در انتخاب مقالات مطرح شده در کتاب، سیر تاریخی مباحث مربوط به ارتباطات و توسعه، رعایت شد و مهم‌ترین موضوع‌ها و مسایل مربوط به این حوزه در عصر جهانی شدن مدنظر قرار گرفت.

وی در ادامه در معرفی مختصری از فصل‌های نه‌گانه کتاب بیان کرد: از میان حدود 100 مقاله مطالعه شده، 9 مقاله برای تالیف کتاب انتخاب شدند که این مقالات شاکله اصلی فصل‌های کتاب را تشکیل داده‌اند. فصل نخست به چگونگی پدیدار شدن مبحث ارتباطات و توسعه و ذکر تاریخچه‌ای از آن می‌پردازد و فصل دوم انتقادهایی را که به پارادایم اولیه وارد بوده، شرح می‌دهد. مباحث توانمندسازی و گذر از مدرنیته، موضوع فصل‌های سوم و چهارم کتاب را شامل می‌شوند. در فصل چهارم این عقیده را مطرح کرده‌ایم که ما امروز در سطح نظری و پژوهشی، از پارادایم‌های مدرنیته عبور کرده‌ایم.

این مدرس دانشگاه افزود: در فصل پنجم کتاب با تاکید بر نقش سازمان ملل متحد در زمینه توسعه در پنج دهه گذشته، به این مساله اشاره شده که ادبیات توسعه در سازمان ملل نیازمند بازنگری است. فصل‌های ششم و هفتم به مباحثی چون جهانی شدن، شکل‌گیری شبکه‌های اجتماعی و تکنولوژی‌های نوین و تاثیر آن‌ها پرداخته و فصل هشتم به محوری‌ترین مساله در بحث ارتباطات توسعه که همان حقوق بشر است، اشاره می‌کند. فصل پایانی کتاب نیز، رویکردی گفتمانی به ارتباطات توسعه دارد.

محمد‌صادق افراسیابی، معاونت فرهنگی و مطبوعاتی وزارت ارشاد اسلامی استان تهران و دیگر نویسنده کتاب، توسعه را یکی از مهم‌ترین مباحث مطرح در جوامع از چندین قرن گذشته تاکنون دانست و گفت: مبحث توسعه از قرن 18 تاکنون به‌عنوان پارادایم مسلط در تمام حوزه‌های فکری، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، سیاستگذاری و دانشگاهی مطرح بوده و یکی از مهم‌ترین عرصه‌های تحت نفوذ آن نیز، فرهنگ و ارتباطات است.

این مدرس دانشگاه در ادامه افزود: این کتاب سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد که ارتباطات چه نقشی در توسعه جوامع دارد و نقش شبکه‌های اجتماعی و فناوری‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در توسعه جوامع چیست؟

وی با اشاره به نقش مهم ارتباطات در توسعه جوامع، عنوان کرد: با توجه به اهمیت موضوع، برای تالیف این کتاب مقالات مرتبط با نقش فناوری‌های نوین و رسانه‌های دیجیتال برای تحقق توسعه جوامع با دقت گردآوری، انتخاب و ترجمه شدند.

افراسیابی در پایان اظهار کرد: نظریه‌ نوسازی، رویکرد وابستگی، اندیشه رهایی‌بخش و وحدت‌گرا و اندیشه ‌توان‌بخشی، چهار رویکرد اصلی در ارتباط با موضوع توسعه و ارتباطات هستند که در این کتاب با بررسی مقالات مرتبط و تخصصی تبیین شده‌اند.

در این مراسم همچنین دکتر امید‌علی مسعودی، مدیرگروه ارتباطات دانشگاه سوره با تاکید بر بومی‌سازی مباحث و نظریه‌های مرتبط با این حوزه، افزود: کشور ما کشوری در حال توسعه است که دوران خطیری را سپری می‌کند. ما باید همگام با تکنولوژی روز دنیا حرکت کنیم ولی حتما باید مباحث و نظریه‌های غربی را بومی‌سازی و نقادی کنیم. مطالعات توسعه و مطالعات انتقادی، دو مبحث بسیار مهم هستند که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرند.

این مدرس ارتباطات در پایان عنوان کرد: این کتاب، اثری بسیار کاربردی و پرمحتواست که به جامعه آکادمیک ارایه شده و جای خالی این‌گونه تالیفات را در دانشگاه پر کرده است. این کتاب در واقع، یک دید کلی از کل داستان ارتباطات و توسعه ارایه می‌دهد. 



در پایان این مراسم از کتاب «ارتباطات و توسعه» با حضور دکتر محمدمهدی انصاری، دکتر امیدعلی مسعودی و نویسندگان کتاب رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط