به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمد حسین کشمیری (درگذشته در 1020 قمری) از تواناترین نستعلیقنویسان شبهقاره هند است که بهدنبال رواج چندصدساله زبان فارسی در هندوستان، همه آثارش به زبانهای فارسی و سپس ترکی و عربی است.
کشمیری به دلیل اشتیاق به فرهنگ و هنر ایرانی و تأثیر این فرهنگ در هندوستان، هیچ اثری را به زبان مادری خویش کتابت نکرده است.
درآمد، زندگی و هنر محمد حسین، استادان و شاگردان و آثار به جا مانده و در نهایت نمونههای رنگی از آثار این هنرمند برجسته خوشنویس، از بخشهای مختلف این کتاب است.
قلیچخانی در بخشی از مقدمه خود بر این کتاب نوشته است: «محمدحسین کشمیری از گروهی است که کوشیده تا عیار هنرش را به استادان طراز اول ایرانی همچون میرعلی کتاب هروی برساند و به راستی از این میدان پیروز و سربلند بیرون آمده است. وی را میتوان بهترین پیرو میرعلی در شبه قاره به شمار آورد و گواه این نکته، آثار ممتازش در «مرقع جهانگیری» (گلشن) است.»
جلد نخست مجموعه گلستان هنر با تالیف یعقوب آژند به «میرزا علیقلی خویی»، جلد دوم با تالیف علی راهجیری به «عماد الکتاب سیفی» و جلد سوم نیز با تالیف آژند به «اسماعیل جلایر» اختصاص دارد.
جلد چهارم این مجموعه هنوز منتشر نشده است.
کتاب «محمد حسین کشمیری» پنجمین جلد از مجموعه «گلستان هنر» تالیف حمیدرضا قلیچخانی با شمارگان هزار نسخه، 40 صفحه و بهای 10 هزار تومان از سوی نشر پیکره روانه کتابفروشیها شده است.
«احوال و آثار خوشنویسان» مهدی بیانی، «نقش پارسی بر احجار هند» علی اصغر حکمت، «مقالات مولوی محمد شفیع» احمد ربانی، «مجالس جهانگیری» ابنقاسم لاهوری و «تاریخ ادبیات فارسی در شبه قاره هند» نام برخی از منابع مورد استفاده نویسنده در راستای تالیف این کتاب است.
حمیدرضا قلیچخانی از مدرسان و محققان حوزه خوشنویسی و هنرهای تجسمی در ایران است.
«درآمدی بر خوشنویسی ایرانی»، «تصحیح فرهنگ مرآه الاصطلاح از آنندرام مخلص»، «اصطلاحات نسخهپردازی در دیوان بیدل دهلوی» و «آثار و احوال نوابغ خوشنویسی در 25 مجلد» نام تعدادی از کتابهای منتشر شده قلیچخانی است.
دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۹
نظر شما