به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «جامعهشناسی گردشگری شهری» تالیف مشترک مهرداد نوابخش و سمیه صفی در چهار فصل تنظیم شده و سعی کرده است مفاهیم و اصطلاحات، دیدگاههای موجود درباره گردشگری و مختصری از جشنهای ایران پیش و پس از اسلام را بررسی کند.
کتاب در فصل نخست، تاریخچهای از جهانگردی را بیان میکند. این فصل همچنین به موضوعهایی چون «سازمانهای جهانگردی»، «شکل گیری بنیادهای توریستی در جهان»، «انقلاب صنعتی و ظهور گردشگری تودهای»، «نگاهی تاریخی به ایران باستان»، «مذهب آریاییهای قدیم قبل از زرتشت»، «مذاهب ایران باستان» و «شهرهای مهم تاریخی» میپردازد.
در فصل دوم کتاب «مفاهیم بنیادی» صنعت گردشگری مانند «تاسیسات جهانگردی»، «بازاریابی جهانگردی»، « زنجیره گردشگری» و «اکوتوریسم» بیان میشود. افزون بر این در این فصل سابقه جهانگردی در ایران، روند توسعه توریسم در ایران و تنگناها و مشکلات این صنعت در کشور بررسی میشود.
«زیرساختار فرهنگی- اجتماعی گسترش صنعت توریسم» عنوان فصل بعدی کتاب است. در این فصل به اعیاد و جشنهای ایران باستان مانند «جشن آتش افروز»، «جشن آبریزگان»، «جشن آبپاشان»، «جشن سده»، «جشن گاوگیل»، «جشن سیرسور» و «جشن خرم روز» اشارهای گذرا میشود.
در بخشی از این فصل کتاب آمده است: «خره روز (خوره روز یا نوروز یا خرم روز) نخستین روز از دی ماه است. این ماه را خور ماه نیز میگفتند و دی از نامهای ایزدان است. ایرانیان باستان این روز را گرامی میدانستند در این روز فرمانروایان ایران جامه سپید میپوشیدند و در بیابان بر فرش سپید مینشستند و نگاهبانان و پاسبانان را از خود دور میکردند تا هر کس که کاری و نیازی دارد آزادانه نزد ایشان رود. در این روز فرمانروایان ایران با برزگران و دهقانان بر سر یک سفره غذا میخوردند.»
در آخرین فصل کتاب «رویکرد نظری جامعهشناسی گردشگری» بررسی میشود. «اهمیت جهانگردی»، «محورهای جامعهشناسی گردشگری»، «جایگاه جهانگردی بینالمللی در علوم اجتماعی: مالکم کریک»، «جهانگردی، توسعه اقتصادی و اقتصاد سیاسی»، «صنعت جهانگردی: معانی، انگیزهها و نقشها»، «جهانگردی و تغییرات فرهنگی - اجتماعی»، «جامعهشناسی گردشگری: اریک کوهن» و «جهانگردی، وابستگی و توسعه: استفان بریتون» از زیرفصلهای اصلی این بخش از کتاب است.
در بخشی از کتاب آمده است: «انسانشناسی همیشه بهعنوان مطالعه بشر در فرهنگ و جامعه تعریف شده است. بنابراین جهانگردی هم شکل غریبی است از موضوع انسانشناسی، چراکه جهانگردان بینالمللی بنا به دو دلیل افرادی خارج از مقوله فرهنگ هستند. اول اینکه آنها به فرهنگ جامعه مقصد تعلق ندارند و دوم اینکه آنها از مرز واقعیت معمول اجتماعی گامی فراتر نهادهاند. واگنر همین تفکر را با بیانی دیگر نظیر فرا مکان و فراتر از مغزبیان میکند. بنابر گزارش یونسکو، جهانگردی همان زندگی داخل پرانتز بهحساب میآید.»
چاپ نخست کتاب «جامعهشناسی گردشگری شهری» تالیف مشترک دکتر مهرداد نوابخش و دکتر سمیه صفی در 276 صفحه، با شمارگان یکهزار نسخه و بهای 13 هزار تومان از سوی انتشارات بهمن برنا روانه بازار کتاب شده است.
چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۲
نظر شما