دوشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۰
حزب‌الله لبنان به روایت یک زن لبنانی

«حزب‌الله: سیاست و مذهب» تالیف سعد امل غریب کتابی است که یک نویسنده زن آن را به رشته تحریر درآورده است و تلاش کرده تا از موضعی بی‌طرفانه به بررسی جریان حزب‌الله و رشد آن در لبنان بپردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حزب‌الله لبنان به عنوان یک جنبش سیاسی ـ مذهبی طی سه دهه اخیر توجهات بسیاری را در حوزه‌های سیاست، علوم سیاسی، مطالعات استراتژیک و مطالعات خاورمیانه به خود جلب کرده است. تمام آثاری که به نوعی درباره حزب‌الله و ایدئولوژی و خط‌‌ مشی آن قلم زده‌‌اند، نسبت به آن دیدگاه واحدی نداشته‌اند. برخی از این محققان حزب‌الله را سازمانی بی عیب و نقص می‌دانند و برخی دیگر آن را آلت دست جمهوری اسلامی ایران و اقدامات آن را تروریستی قلمداد می‌کنند. «حزب‌الله: سیاست و مذهب» تالیف سعد امل غریب کتابی است که یک نویسنده زن آن را به رشته تحریر درآورده است و تلاش کرده تا از موضعی بی‌طرفانه به بررسی جریان حزب‌الله و رشد آن در لبنان بپردازد.

نویسنده این کتاب که یکی از زنان لبنانی متولد بریتانیا است با توجه به علاقه خود به حزب‌الله و و رویکرد غرب ستیز، ضد صهیونیست و روحیه شهادت طلبی اعضاء آن به سمت مطالعات بیشتر درباره حزب الله گرایش پیدا کرد و موضوع رساله دکترای خود را به مطالعه حزب‌الله لبنان اختصاص داد.

کتاب مشتمل بر هشت فصل است و هر یک از این فصل‌ها به زیر فصل‌هایی تقسیم شده‌اند. فصل اول کتاب به «سازش سیاسی و خشونت در دولت‌های غیر مسلمان» می‌پردازد. نویسنده در این بخش از کتاب خود تلاش می‌کند تا نشان دهد که چگونه اقدامات و دخالت‌های کشورهای غربی در کشورهای در حال توسعه و جهان سومی موجب شکل گرفتن جنبش‌های اجتماعی برای مقابله با آنها شده است. همچنین در این فصل به ساز‌ش‌های سیاسی دولت‌های لبنان با کشورهای غربی، در سال‌های دهه 90 میلادی اشاره کرده است.

«دولت اسلامی و دموکراسی» عنوان فصل دوم کتاب است. حزب‌الله به عنوان یک گروه سیاسی هیچ حکومت شیعی به جز دوره کوتاه حکومت امام علی(ع) و دوره کوتاه‌تر خلافت امام حسن (ع) را شایسته تقلید نمی‌داند. همچنین نویسنده در این فصل به این موضوع می‌پردازد که اگر چه حزب‌الله به عنوان یک سازمان سیاسی برخی از آرا و عقاید خود را از دموکراسی غربی وام گرفته است اما جنبشی بذات اسلامی است و از اسلام ناب محمدی(ص) دفاع می‌کند.

فصل سوم کتاب «مفهوم ولایت فقیه» است و به بررسی سیر تکوین این اندیشه در آرا امام خمینی(ره) و چگونگی تسری آن به حزب‌الله لبنان اشاره می‌شود. اگر چه حزب‌الله همواره نسبت به فضل‌الله(یکی از چهره‌های معنوی لبنان) احترام خاصی داشته است اما همواره هر نوع رابطه سازمانی بین خودشان را با وی نفی کرده‌اند. آنها بارها عنوان کرده‌اند که مرشد معنوی حزب‌الله آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران است.

«جهانشمولی اسلام و هویت ملی» عنوان فصل چهارم است که در آن به روابط حزب‌الله با دیگر مسلمانان و سازمان‌های سیاسی اسلامی پرداخته می‌شود. همچنین مفاهمیمی چون هویت ملی و ناسیونالیسم، تقدم هویت اسلامی نیز در این فصل مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

فصل پنجم کتاب «مبارزه با غرب» نام دارد و به دلایل و ریشه‌های مبارزه حزب‌الله با برخی از کشورهای غربی، توطئه‌های غرب علیه اسلام، سیاست‌های متضاد و یک بام و دو هوای غربی‌ها در کشورهای اسلامی و طرد فرهنگ غربی مورد مداقه قرار گرفته‌اند.

فصل ششم تا نهم کتاب به مبارزه حزب‌الله با صهیونیست‌ها می‌پردازد. «مقاومت علیه اشغالگری در جنوب لبنان» عنوان فصل ششم کتاب است و به ریشه‌های مقاومت مردم لبنان در این منطقه می‌پردازد. همچنین مفاهیمی چون جهاد دفاعی و ادای تکلیف شرعی نیز در این فصل توضیح داده می‌شوند.

فصل هفتم «مبارزه با صهیونیسم و اسراییل» نام دارد و به ابعاد مبارزه و جوهره رژیم اشغالگر قدس اشاره می‌شود. «یهود ستیزی» نیز واپسین فصل کتاب است و به انحراف یهودیان از دین موسی و دلایل مخالفت آنها با اسلام مورد بررسی قرار گرفته است.

کتاب «حزب‌الله: سیاست و عمل» تالیف امل سعد غریب و ترجمه محمدعلی قاسمی از سوی انتشارات خرسندی و به قیمت 12 هزار تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها