پنجشنبه ۱۴ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
بررسی باستانشناسی بلوچستان در شماره 16 «مهر و ناهید»

شماره شانزدهم از سه ماهانه پژوهش‌های ایرانشناسی «مهر و ناهید» با 6 مقاله و موضوع‌هایی چون باستانشناسی بلوچستان، جنید بغدادی، بناهای تاریخی دهلی و فردوسی و شاهنامه جاودانش منتشر شده است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،  شماره 16 از سه ماهانه «مهر و ناهید» در اختیار علاقه‌مندان به مطالعات ایرانشناسی قرار گرفت. در بخشی از «سخن سردبیر» این شماره آمده است: «تاریخ معاصر ایران را می‌توان چالش هویت ملی دانست. زیرا از دوران قاجار به بعد، بالاخص در نهضت مشروطه هویت ملی ایرانیان تحت تاثیر ورود اندیشه‌های جدید غربی و رشد ملی‌گرایی با چالش‌ها و بحران‌های مهمی روبه‌رو شد. بنابراین یکی از مسایل مهم جامعه و تاریخ ایران، حتی در دوران 2500 ساله گذشته حفظ هویت ایرانی در تقابل با فرهنگ‌ها و تمدن‌های دیگر بود.»

مقاله «تاریخ قوم کوچ، در دوران اسلامی (کوچ یا کُرد) و نگاهی به باستان‌شناسی بلوچستان» به‌قلم فاروق صفی‌زاده مساله کوچ و کوچان را در حاشیه وقایع دیگر تاریخی و جغرافیایی کرمان و بلوچستان به‌ویژه در ارتباط با بلوچان، همچنین مطالعات باستان‌شناختی در بلوچستان را مطرح و بررسی کرده است.

«جنید بغدادی» نهاوندی، صوفی نامی قرن سوم هجری‌قمری از بزرگترین عارفان متصوف و پایه‌گذار مکتب بغداد است. امرالله نیکومنش در این مقاله زندگی، استادان، شاگردان، آثار و نظریه‌های این شخصیت تاریخی را بررسی کرده است.

سمانه ساوجی‌پور در مقاله «درخشش هنر ایرانی در بناهای تاریخی دهلی» دومین شهر بزرگ شبه‌قاره هند و پایتخت آن را که بیش از پنج‌هزار سال همواره مسکونی بوده و یازده بار ویرانی به‌خود دیده، بررسی می‌کند. امروزه نام دهلی در میان قدیمی‌ترین شهرهای جهان مانند دمشق و بنارس قرار دارد.

«سیر تفکر تحول سلامت نظام اداری در سازمان‌های فرهنگی کشور» به‌کوشش سید رضا صالحی‌امیری، علی‌اکبر رضایی و نوریه شادالویی با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی، چگونگی مسیر تفکر تحول سلامت نظام اداری و رشد ارزش‌های اخلاقی در سازمان‌‌های فرهنگی را تبیین و نتایج به‌دست آمده را ارایه کرده است.

سید محمود سجادی در مقاله «درباره فردوسی و شاهنامه جاودانش» نوشته است: «اولین کتابی که درباره فردوسی سخن گفته همین کتاب «چهار مقاله نظامی عروضی» است که نزدیک‌ترین اثر مکتوب به زمان اوست. این اثر سال 550 هجری‌قمری یعنی فقط 134 سال پس از مرگ فردوسی درباره او و زندگی و شعرش نوشته شده است: «استاد ابوالقاسم فردوسی از دهاقین طوس بود از دیهی که آن دیه را باژ خوانند و از ناحیه طبران است.»

مینا آقازاده نیز در مقاله «تحلیل ساختاری فرم و محتوای «شعر سپید»» تلاش کرده تا ضمن تحلیل ساختار و محتوای شعر سپید، سیر تحول شعر فارسی از نیمایی به سپید را بررسی کرده و به بیان ویژگی‌های شعر سپید و شناخت ضعف‌ها و کاستی‌های آن بپردازد، همچنین رازگشایی از گستردگی شاعران و مخاطبان این قالب انجام داده است. در پایان نیز راهکارهایی برای رفع کاستی‌ها و کج‌اندیشی‌های مربوط به آن ارایه می‌دهد.

در «معرفی کتاب» این سه ماهانه کتاب‌های مرتبط با حوزه ایرانشناسی درج و در بخش پایانی نیز چکیده مقاله‌ها به انگلیسی آورده شده است.

شماره شانزدهم از سه ماهانه پژوهش‌های ایرانشناسی «مهر و ناهید» در 130 صفحه و بهای چهار هزار تومان منتشر و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها