جمعه ۸ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۰
برنامه‌ریزی و ریشه‌یابی کلید اصلی مشکلات اهالی نشر است

مجید ضرغامی، مدیر انتشارات سرزمین اهورایی معتقد است که مسوولان به خوبی می‌دانند اصلاح امور به راحتی صورت نمی‌پذیرد و امید ما این است که با شناخت و حل واقعی مشکلات، درصد تولیدات فرهنگی و در نهایت کتابخوانی در کشور بالاتر رود. ریشه‌یابی مشکلات فرهنگی و مشخص شدن تکلیف اهالی قلم می‌تواند مسیر را هموارتر کند. البته زمان به تنهایی مشکلات را حل نمی‌کند و برنامه‌ریزی، بخش جدایی‌نا‌پذیر پیش بردن مطلوب این فرایند است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجید ضرغامی، صاحب‌امتیاز و مدیرمسوول انتشارات سرزمین اهورایی، اظهار امیدواری کرد با تغییر و تحولات جدید، وضعیت به نفع نشر و کتابخوانی کشور پیش برود. وی حذف ممیزی از سوی وزارت ارشاد را ایده‌آل و درباره محول کردن آن به ناشران گفت: در این حالت ممکن است ناشران مجبور به خودسانسوری ‌شوند و این بدترین وضعیت ممکن است.

وی معتقد است در عین حال که اصلاحات باید به سرعت انجام شود اما نباید به بهانه‌ تغییر و تحول روند اجرای کارهای اداری در این وزارتخانه کم‌بازده و کند شود. 

ضرغامی در این‌باره توضیح داد: امیدوارم این طور نباشد که همه اعضای این وزارتخانه در سطوح مختلف تغییر کنند؛ چرا که تجربه نشان داده تغییر کلی سیستم در کوتاه مدت و تطبیق یافتن مجریان اداری با تغییرات کلی، ماه‌ها طول می‌کشد و در این میان ارباب‌ رجوع درگیر ناهماهنگی و در انتظار آمد و رفت‌ها زمان مفید را از دست خواهد داد. اگر تلاش بر این باشد که در سیاست‌های کلان بازنگری شود و سیستم موجود به سمت اصلاح پیش برود، قطعا به نتیجه بهتری می‌رسیم.

ضرغامی ادامه داد: با هر تغییر و تحول کلی، ماه‌‌ها طول می‌کشد که قانونی مدون و اجرا شود. اگر تفکرات کلان رو به اصلاح باشد سیستم قبلی با همه ضعف‌ها و قوت‌ها بعد از هشت سال می‌تواند به پختگی برسد. باید ایرادها شناسایی و برطرف و ممیزی به صورت قانونمند تدوین شود. اگر قرار بر اجرای ممیزی است این کار باید با مشورت کارشناسان فرهنگی، خبره و بی‌طرف و البته غیر سخت‌گیرانه باشد و این فرایند نباید بر عهده ناشران گذاشته شود، زیرا در نهایت موجب خود سانسوری شده و مشکلات فرهنگی پررنگ‌تر خواهند شد.

وی با بیان این‌که جمع‌شدن گروهی از ناشران و نویسندگان در مجمعی برای اعمال نظارت بر کتاب، به خودی خود و بدون تغییر در سیاست‌های کلان، وضعیت را بهتر نمی‌کند گفت: در حال حاضر هم نویسندگان و شاعرانی داریم که در فرایند نظارت بر کتاب حضور دارند و گفته می‌شود از بدنه فرهنگ کشور هستند اما مشکلات ممیزی کاملا روشن است و اشخاص به راحتی در هر سیستمی هضم می‌شوند. سیاستگذاران باید محدودیت‌ها تا حد معقول بردارند تا بتوانیم به تدریج به تعادل برسیم.

این ناشر که بیش از 20 سال سابقه حضور در صنعت نشر کشور را دارد افزود: اصلاحات باید به آرامی انجام شوند. نباید در کوتاه مدت توقع غیر واقعی داشته باشیم. برطرف شدن مشکلات زمان‌بر است و به صبر نیاز دارد. از سوی دیگر حمایت از ناشران، اهالی قلم، صنعت نشر و حوزه فرهنگ باید در عمل باشد، نه شعار.

وی به وضعیت کاغذ در کشور هم پرداخت و گفت: کم شدن بهای کاغذ و هزینه‌های اولیه نشر باید در اولویت قرار بگیرد تا شاهد فروش کتاب صد صفحه‌ای به بهای پنج هزار تومان نباشیم. برای مثال می‌توان برای ناشران فعال سهمیه‌ای ویژه‌ای در نظر گرفته گرفت تا وضعیت به نفع مخاطبان و جوان‌هایی رقم بخورد که به دلیل مشکلات اقتصادی با کتاب و کتابخوانی قهر کرده‌اند.

ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای برای ناشران پیشنهاد دیگری بود که ضرغامی مطرح کرد و توضیح داد: یکی از مشکلات ناشران بالا بودن هزینه‌های اجاره یا خرید فروشگاه کتاب است و دولت جدید می‌تواند با برپایی فروشگاه‌هایی در مناطق مختلف شهر که ناشران آن را اداره می‌کنند به رونق گرفتن این بازار کمک کند.

این ناشر توضیح داد: متاسفانه نسبت عرضه و تقاضای کتاب با هم تناسب ندارد و فروشگاه‌های مختلفی مانند شهر کتاب یا باغ کتاب، در دست گروه مشخصی است و تمام ناشران به طور یکسان نمی‌توانند از آن بهره ببرند. دولت می‌تواند چنین فروشگاه‌هایی را برای ناشران ایجاد کند و از آن‌ها اجاره کمتری دریافت کند یا درصدی از فروش را بردارد. مدتی است که به دلیل مشکلات مالی، بسیاری از کتابفروشی‌ها تعطیل می‌شوند و با این وضعیت، استقبال مردم از کتاب‌ها کمتر خواهد شد.

ضرغامی درباره مشکلاتی که در صنعت نشر با آن مواجه شده گفت: کتاب‌هایی مانند منتخب عاشقانه‌های فدریکو گارسیا لورکا یا شعرهای فروغ فرخزاد که به صورت پراکنده در کتاب‌های دیگر هم منتشر شده بودند چیزی نیست که برای انتشارشان مدت زیادی صرف شود اما متاسفانه چنین کتاب‌هایی ممکن است ماه‌ها در ارشاد باقی بمانند.

سراینده کتاب‌های «آی با کلاه» و «اسم این کتاب سلطنت اردیبهشت نیست» روزهای آینده را روشن دانست و بیان کرد: انسان به امید زنده است اما بهبود اوضاع بدون صرف زمان امکان‌پذیر نیست. مسوولان هم به خوبی می‌دانند که اصلاح امور به راحتی صورت نمی‌پذیرد و امید ما این است که با شناخت و حل واقعی مشکلات، درصد تولیدات فرهنگی و در نهایت کتابخوانی در کشور بالاتر رود. ریشه‌یابی مشکلات فرهنگی، تلاش برای رفع اصولی آن‌ها و مشخص شدن تکلیف اهالی قلم می‌تواند مسیر را هموارتر کند. البته زمان به تنهایی مشکلات را حل نمی‌کند و برنامه‌ریزی، بخش جدایی‌نا‌پذیر پیش بردن مطلوب این فرایند است.

انتشارات سرزمين اهـــورايی از سال 1369 فعال بوده و علاوه بر انتشار کتاب‌های ادبی، شهر ایران و شعر جهان، ‌آثاری در حوزه ایرانشناسی، هنر و کتاب‌های نفیس دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها